Tech kosa / ekstenzije koje komuniciraju

  Tehnologija je sve prisutnija i u beauty industriji (osim naprednih kozmetičkih formula tu su i super-zanimljivi projekti) – tech dizajnerica Katia Vega osmislila je ekstenzije za kosu koje neverbalne poruke, na primjer kovrčanje kose i slično, prevode u onu pravu, na zaslonu smartphonea. Ekstenzije imaju provodne niti koje izgledaju kao kosa, a moto proizvoda kojemu je ime Hairware je: svjesno korištenje nesvjesnih, automatskih oblika ponašanja - . Slično je to biheviorizmu, kad po obrascima ponašanja, bez govora, točno znamo što sugovornik misli.

   Summer Hair

  Katia Vega na projektu je surađivala s tehnologom Marciom Cunhom, a rezultat su lasi koje su osjetljive na dodir. Mogu, ističu autori, poslati poruku, odati lokaciju, snimiti selfie... Na način da pramen prepoznaje skupinu ili pojedinačne načine dodira koji su predefinirani. Ovisno o tome kako ih i na koje mjesto, dotaknemo, oni odrađuju zadatak. Svi mi spontano dodirujemo kosu, pa zašto to je iskoristiti, pitaju se tehnolozi, pa je tako nastao pametan beauty dodatak Hairware.

   


  Jedna od zanimljivih situacija koju su spomenuli dizajneri je – na lošem ste spoju i šaljete poruku prijateljici da vas nazove, a sugovornik nema pojma da se nešto dešava. Također, na poslovnim sastancima, kad ste u nemogućnosti koristiti mobitel. Ili pak – kao sredstvo komuniciranja u slučaju neke loše situacije. Sve to Katia i Marcio vide kao trenutke u kojima bi se Hairware pokazao kao praktična stvar. Tko zna, možda ovo postane novi hit!

   

  Screen Shot 2015 06 01 at 1.05.25 PM.png