TECH_mania // kad DATA dizajnira robu savršenu za kretanje

  Ne, nije Data iz Star treka, ali kao da je: data iliti podaci odnosno softver sam je dizajnirao novu kolekciju Nike Advanced Apparel Exploration collection 1.0, računajući što i kako je najbolje za pokret, dinamiku i sport. Naime, Kurt Parker iz kompanije Nike izjavio je kako već godinama skupljaju podatke o kretanju, sportu, udobnosti i pokretu (suradnja sa sportašima), a sada je po prvi puta data processing bez čovjeka proizveo robu od glave do pete. Koja, usput rečeno, izgleda fenomenalno. Pa pa dizajneri!

   

   nike


  Capsule kolekcija ima devet komada, a od tehnologija tu je njihov slavni fly-knit tekstil. Naravno. Ova new-age roba pruža zaštitu od vremenskih neprilika, ventilaciju tamo gdje je potrebna, optimalnu temperaturu itd... - Oduvijek smo koristili kombinacije materijala, od samog početka rada na sportskoj odjeći, ovisno o problemu kojeg želimo riješiti – istaknuo je Parker. Za sada ovo je muška kolekcija, dakle očekujemo ženske forme. Ovo je korak naprijed u dizajniranju odjeće, jer tehnologije pružaju niz načina kako modernizirati struku, svijet dizajna i oblikovanja robe.

  Iako se radi o pametnoj robi (za npr. trčanje zimi i neke žešće uvjete tijekom hladnih dana...), ovakve komade želimo u svakodnevnoj priči, iznimno su udobni i kvalitetniji, tanki, a ujedno topli i slično... Sportski trendovi koji su osvojili svijet street-stylea utjecali su na modernizaciju pret-a-porter scene, potaknuli unaprijeđenje tekstila kojeg nosimo od jutra do mraka. Ljudi koji se bave vanjskim sportovima i zimi upoznati su s ovakvim kreacijama, no one ne ostaju rezervirane samo za akciju. Na jednostavan način podižu lifestyle na viši nivo.

   

   nikenikenikenikenikenike