TECHmania / auto koji samostalno vozi

  Usred tehnološke revolucije automobilima se piše samostalno upravljanje, a mi ćemo lijepo sjediti, udobno zavaljeni s (retro) knjigom, tabletom, book readerom... Bosch je danas objavio kreiranje takozvanog mozga za automobile budućnosti koji će samostalno voziti. Na međunarodnoj konferenciji Bosch ConnectedWorld 2017. u Berlinu, dobavljač tehnologija i usluga predstavio je integrirano računalo za automatizirana vozila. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (UI), računalo može primjenjivati metode strojnog učenja. Očekuje se da će integrirano UI računalo navoditi automobile koji samostalno voze čak i kroz najsloženije prometne situacije ili one u kojima se automobil prvi put nalazi.

   1 UBK 20760


  Učimo automobil kako da samostalno upravlja kroz cestovni promet. Automatizirana vožnja čini ceste sigurnijima, a umjetna je inteligencija ključna da se to ostvari. Činimo automobil pametnijim. Automobili već upotrebljavaju Boscheve senzore za nadzor okoline, a primjenom umjetne inteligencije bit će biti moguće i predvidjeti ponašanja drugih sudionika u prometu – - dr. Volkmar Denner, predsjednik Boscheva upravnog odbora na međunarodnoj industrijskoj konferenciji o internetu stvari.


  Bosch planira surađivati s američkom tehnološkom tvrtkom Nvidia na izgradnji središnjeg integriranog računala. Nvidia će Boschu isporučiti čip koji sprema algoritme proizvedene putem metoda strojnog učenja. Očekuje se da će proizvodnja integriranog UI računala započeti najkasnije početkom sljedećeg desetljeća.

   

   1 UBK 207601 UBK 20760