TECHmania / početak 5G mreže

  Korea Telekom i Samsung Electronics danas su objavili zajednički uspjeh, uspješno uspostavivši i demostrirajući prvu svjetsku 5G vezu, u mreži sastavljenoj od end-to-end 5G tehnologija. Test je održan u Samsung Electronics Digital Campusu u mjestu Suwon, u Južnoj Koreji.
  Za razliku od dosadašnjih testiranja povezanosti između prototipnih baznih stanica i uređaja koji koriste vlastite specifikacije, koncept koji su napravili KT i Samsung koristi zajedničku specifikaciju karakterističnu za PyeongChang 5G Special Interest Group (SIG), projekt podržan od strane globalne grupacije telekom operatera i proizvođača opreme. Zadaća ove grupe je definirati ključne tehnološke uvjete za uspostavu 5G mobilnih usluga, a također radi i na pokretanju prve mobilne 5G probne usluge u svijetu, početkom 2018. godine.

   KT-Samsung-Electronics-5G-First-Call

  – Današnji uspjeh je zasnovan na zajedničkoj specifikaciji napravljenoj u suradnji  s više vodećih industrija koje će pomoći omogućiti prvu mobilnu 5G probnu uslugu na svijetu, tijekom Zimskih olimpijskih igara PyeongChang 2018 – izjavio je Sungmok Oh, direktor Odjela za mreže u KT te dodao – KT će tijekom 2016. godine nastaviti s naporima u testiranju 5G interoperabilnosti između više operatera, a ujedno će raditi na uvođenju testne mreže za dubinsku provjeru u 2017. godini.

  – Vrlo smo zadovoljni uspjehom naše prve end-to-end 5G povezivosti, svega nekoliko mjeseci nakon što su definirane zajedničke specifikacije PyeongChang 5G SIG – rekao je Paul Kyungwhoon Cheun, izvršni potpredsjednik i vođa tima za komunikacije sljedeće generacije u tvrtki Samsung Electronics i dodao - Samsung s oduševljenjem nastavlja svoju suradnju s vodećim tvrtkama diljem svijeta, na izgradnji budućih prekretnica za uspostavu svakodnevne 5G komunikacije.

  Tijekom današnjeg testiranja pri kojem je korišten spektar od 28 GHz, KT i Samsung prikazali su potpunu sinkronizaciju bežične povezanosti, dodjeljivanje IP adresa uređajima, implementaciju osiguravajućih protokola i internetskog pristupa uređaja korištenjem 5G virtualizirane jezgrene mreže. Uspješan test pokazao je vrijednost suradnje industrija, kao i spremnost 5G tehnologije na putu prema uvođenju prvih komercijalnih 5G mreža prije 2020.

   samsung-galaxy-s7-edge-product-hero-2