Umjesto kartice / plaćanje aplikacijom

  Sve manje se bakćemo s novčanicama, kartice su nam glavna stvar, no uskoro će i one postati old-school jer banke diljem svijeta uvode beskontaktno plaćanje putem aplikacija. Jučer je predstavljena prva takva novost kod nas: Wave2Pay je prva usluga beskontaktnog mobilnog plaćanja na hrvatskome tržištu koja se zasniva na Host Card Emulation (HCE) tehnologiji za NFC (Near-Field Communication) mobilna plaćanja na POS uređajima PBZ grupe. PBZ Wave2Pay usluga od sada je dostupna za American Express kartice.

  Mobitel s karticama

   

  Ovom uslugom trenutno se može plaćati na više od 5.000 prodajnih mjesta u Republici Hrvatskoj, uključujući većinu ključnih prodajnih mjesta, dok će do kraja godine biti uvedena na gotovo cijelu prodajnu mrežu PBZ grupe, a što ujedno predstavlja najveću mrežu POS uređaja u zemlji. Nakon uvođenja za American Express kartice, PBZ grupa će PBZ Wave2Pay uslugu ponuditi za cijeli svoj kartični portfelj.
  Wave2Pay usluga omogućava brzo, jednostavno i sigurno plaćanje. Uz pomoć HCE tehnologije, prilikom iniciranja plaćanja povlače se podaci s colud servera na mobilni telefon korisnika i na POS uređaj, omogućujući vlasniku kartice dovršetak plaćanja na brz i siguran način. Osim plaćanja, PBZ Wave2Pay usluga omogućava i pregled transakcija, geo-lokaciju za svaku transakciju, aktivaciju tipkovnice s razmještenim brojevima i drugo.

  Wave2pay03
  Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Card; Dinko Lucić, član Uprave Privredne banke Zagreb; Rene Bitorajac, glumac i voditelj; Zdenek Houser, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Card; Alex Furber, potpredsjednik Partner Card Services American Express.


  Nakon što vlasnik kartice ugovori PBZ Wave2Pay uslugu, s Google Play Storea treba preuzeti PBZ Wave2Pay aplikaciju na svoj mobilni uređaj. Paralelno korisnik zadaje zahtjev za aktivaciju, odnosno virtualizaciju odabranih platnih kartica unutar PBZ Wave2Pay mobilnog novčanika. Na kraju procesa aktiviranja aplikacije, korisnik kreira vlastiti tajni PIN koji će koristiti prilikom autentifikacije svake pojedine transakcije. Prilikom plaćanja na prodajnom mjestu vlasnik kartice treba prisloniti mobilni telefon na POS uređaj i time je plaćanje izvršeno.
  PBZ Wave2Pay usluga mobilnog plaćanja omogućena je na smartphone uređajima s Android operativnim sustavima od verzije KitKat 4.4. ili više, a uređaj treba podržavati NFC tehnologiju.