Zaplovite Dunavom @ Google Street View

  Konačno je slavni valcer Na lijepom plavom Dunavu (1867.) slavnog kompozitora Johanna Straussa mlađeg dobila i vizualnu kulisu: sada Dunavom možemo putovati ili bolje reći ploviti preko usluge Google Street View i usput obići čak šest država, tri glavna grada, brojne tjesnace i na tisuće krajolika koji oduzimaju dah. Google poziva na putovanje Dunavom od Bratislave do Černavode, zahvaljujući fotografijama Street View na Google Maps koje oslikavaju ljepote druge najduže i druge vodom najbogatije rijeke u Europi.

  dunav street view 2
  Dunav je, nakon Nila, najtraženija rijeka na svijetu i ujedno najtraženija rijeka u kategoriji turističkih pojmova

  Google je fotografirao Dunav u ljeto prošle godine, snimajući u Hrvatskoj, Slovačkoj, Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Nevjerojatna dužina Dunava i njegov gotovo ravni tok od zapada prema istoku, čine putovanje Dunavom jednim od najimpresivnijih podviga u povijesti.

  - Fotografije Dunava predstavljaju jednu od najvećih specijalnih zbirki fotografija koje smo ikad napravili. Također, prvi put Google je napravio zbirku fotografija koja obuhvaća šest država. Sada svatko može krenuti na putovanje Dunavom i otkriti nevjerojatna mjesta kao što su Vukovar, Bratislava, Budimpešta, Beograd ili njegove prekrasne klisure i krajobraze kao što je područje Coronini u Rumunjskoj - izjavio je program menadžer za Street View, Ulf Spitzer.

  dunav street view 1

  - Zaplovite Dunavom i istražite njegove prirodne ljepote, kao i stari barokni grad Vukovar koji se nalazi na njegovim obalama. Nedaleko Vukovara, isto na obali Dunava prema gradu Iloku, nalazi se Vučedol, bogato arheološko nalazište. Obredna posudica Vučedolska golubica smatra se svojevrsnim simbolom grada. Nadamo se da će vas fotografije nadahnuti da posjetite Vukovar i druga zanimljiva mjesta na obalama Dunava te da istražiti prirodne ljepote ove rijeke - izjavio je Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatic.

  dunav street view 3

  - Turistička zajednica grada Vukovara prati nove tehnologije i u skladu s aktualnim svjetskim trendovima svoju komunikaciju prema potencijalnim gostima sve više usmjerava na online aktivnosti poput virtualne šetnje Vukovarom. Google Street View je izvrsna dopuna svemu tomu, a nove fotografije Dunava zasigurno će pružiti novi pogled na ovu moćnu europsku rijeku, ali i pobuditi želju za dolaskom i doživljajem uživo - izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Vukovara, Jasna Babić.

  dunav street view 5

  Fotografije su prikupljene trekkerom postavljenim na riječnom turističkom brodu ms Treasures koji prevozi putnike krstareći Dunavom. Brodom ms Treasures upravlja tvrtka Tauck, vodeća u organiziranju turističkih putovanja sa sjedištem u SAD-u i tvrtka Scylla, partner tvrtke Tauck zadužen za putovanje Dunavom i drugim rijekama u Europi. Trekker je dizajniran za panoramsko snimanje fotografija od 360 stupnjeva uz pomoć 15 objektiva, svaki okrenut u različitom mjeru, smještenih na vrhu jarbola. Fotografije se zatim dodaju na uslugu Street View na Google Maps.

  Do sada je Trekker obišao neka od zapanjujućih prirodnih ljepota i svjetskih kulturnih baština kao što su Grand Canyon, Taj Mahal, planina Fuji, otočje Galapagos pa čak i pješačku zonu Venecije kao dio nastojanja tvrtke Google da raznolikost svjetske baštine učini dostupnim svima.