Username *
Password *
Remember Me

Devedesete su sada već vintage, predstavljaju doba minimalizma i grungea, nakon ludih i bogatih osamdesetih. Tadašnje kampanje, kao predstavljanje stila određenog brenda u printanom mediju, bile su isključivo oglasi no kad ih gledamo s današnje pozicije, one još uvijek imaju onu posebnu energiju i snagu. Crno-bijele su bile omiljene scene Petera Lindbergha, Stevena Meisela, Paola Roversija... svi oni definirali su grunge atmosferu, nježnu, buntovnu i na svoj specifičan način – romantičnu. Pokušali su isprati onaj glamur osamdesetih, pa su minimalizam i haljine koje su djelovale ponekad i krpasto, kombinirali s kratkim bob frizurama i tanašnim obrvama.

 burberry ad vintage

S druge strane, bili su tu neki raskošni momenti, kao na primjer kombinacija army kaputa i til-haljine. Sve te formule iz devedesetih vidimo i danas, uz mnoge druge, iz ostalih dekada... Danas je to koktel, a nekad, pa i u tim devedesetima, bili su detalji koji su jasno isticali društvene mjene.

Party su ipak oduvijek voljeli Dolce & Gabbana, dvojac koji je u to vrijeme za kampanju angažirao slavne talijanske glumice Isabellu Rossellini i Monicu Belluci. Na drugoj kampanji spomenute glumice u društvu su tada super-slavnih modela, sve su više-manje utegnute u fenomenalne, seksi smoking haljine. I korzet je neizbježan! Talijanski su dizajneri odlično balansirali na stilskoj masculine-feminine granici, od samih početaka, tako da korištenje elemenata smokinga, grudnjaka i odijela na njihovim hot haljinama žari i pali scenom već niz dekada.

burberry ad vintage

Specifičan izričaj otkriva i Kate Moss na Calvin Klein kampanjama, njezin grunge izgled i jednostavan traper, kao i njezina ekipa, dominirali su scenom. Te grupne fotke bile su u to vrijeme svojevrsni hit, a društvance različitih likova posebno zanimljiva novotarija.

I Christy Turlington je predivna – na Pradinoj kampanji djeluje poput nekog aliena koji je našao bijelu haljinu na usputnom štriku. A za Burberry otkriva prepoznatljivu kariranu podstavu, popularnu i dan danas. Njezina frendica Linda Evangelista također nosi bijelo, no s potpisom elegantnog Lanvina, dugovječnog francuskog brenda.

burberry ad vintage

Sa Chanel fotki koje potpisuje Karl Lagerfeld gleda nas mračnasta Karen Elson, prepoznatljive crvene kose i blijede puti. Goth faza bila je ipak ukrašena etno vezom jer - Chanel je Chanel.

S druge strane, Versus u prvoj polovici dekade, dok je Versace bio živ, ima karirano plus suknju, na ulici, baš kao što bi to bilo i danas. Neke stvari naprosto ne stare, kvalitetne su i izvan trendova. Kad je nešto dobro, to se vidi i s distance... od kojih dvadesetak i još malo godina.

burberry ad vintage

KATE MOSS // CALVIN KLEIN

burberry ad vintage

burberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintage

DOLCE & GABBANA 1992. - Isabella i Monica

burberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintageburberry ad vintage

burberry ad vintageburberry ad vintage

burberry ad vintage