Username *
Password *
Remember Me

Kavkaz se vraća na scenu: legendarna zagrebačka kavana preuređena je i modernizirana, no zadržan je taj umjetnički koncept. - Stvaranje novo-stare Kazališne kavane bio je izazov ponajprije zbog zatečenog stanja – istaknula je Mirta Mujačić Đaković, koja je ovaj projekt odradila s kolegicom Nikom Fatović.

XP2R8419

- Mnogi prolazi bili su zazidani, podrum i stepenice van upotrebe i slično. Stoga smo odlučili krenuti u smjeru vraćanja nekih arhitektonskih detalja iz prošlosti, otvaranja i naglašavanja svih triju etaža uz korištenje prirodnih materijala, a s ciljem naglašavanja elegancije i svevemenske dimenzije cijelog prostora. Željeli smo vratiti kulturu u grad, ponovno povezati kavanu s kazalištem i dati joj značaj koji zaslužuje. Također, nadamo se potaknuti još ovakvih projekata diljem grada - dodale su autorice projekta. Novu stranicu naše divne kavane okreću vlasnik Tomislav Rajić i tim spomenutih arhitektica.

XP2R8419

Kako bi zadržali kulturni duh kavane, koji je nekako presušio u našoj dragoj metropoli, autori preuređenja naglasili su niz detalja: originalni rukopis Vatroslava Lisinskog te ukrasee s potpisom naše slavne kostimografkinje Dženise Pecotić. Jer Kavkaz ujedno postaje mjesto gdje kostimografija stanuje!Naime, unutar prostora smješten je izložbeni kutak koji će se izmjenjivati i gostima izbliza dodatno otkriti taj divan svijet kazališnih kostima, detalja i rekvizita.

XP2R8419

- Uz izložene artefakte kao što su kostimi, skice i scenografske makete velika novost je i novoosmišljeni prostor u podrumskom dijelu kavane nazvan „Kazališni put“, u kojem će se najavljivati premijere, evocirati uspomene na neke sjajne predstave i njihove autore uz pomoć kostimografskih i scenografskih elemenata te ugošćivati umjetnike raznih profila. Posebnu pažnju posvetili smo i odorama konobara, koje su dizajnirane s detaljima kazališnog zastora koji svim umjetnicima tako puno znači - ističe Dženisa.

XP2R8419

Za vizualni identitet i prikupljanje povijesne građe iz arhiva HNK i HAZU bio je zadužen stručni tim agencije Kuharić Matoš, koji je dizajnirao i novi logo kavane. - Kazališna kavana spada među najvažnije prostore povijesnog centra Zagreba. Iako je u svojoj 120-godišnjoj povijesti promijenila više stilova, ostala je urezana u kulturnu baštinu Zagreba kao poznato okupljalište intelektualaca, umjetnika i boema. Stoga nam je cilj bio bio osmisliti vizualni identitet koji će komunicirati povijesno nasljeđe i povezanost s hrvatskim kazalištem, podsjetiti na zlatno doba Kavkaza te njegovo ponovno rađanje u prostoru trenutno jedine prave gradske kavane – objavio je tim.

  XP2R8419XP2R8419XP2R8419XP2R8419XP2R8419XP2R8419XP2R8419XP2R8419XP2R8419