Username *
Password *
Remember Me

Kožnjak kreće u osvajanje početkom 20. stoljeća kad su pilori i military face odjenuli jaknu koja je promijenila svijet. Za motoriste, odnosno za štovatelje Harley-Davidson bande, prilagodio ju je davne 1928. godine američki dizajner Irving Schott, dodajući joj koso kopčanje, čime ona ima bolju izolaciju na prednjem dijelu.

 stradivarius
STRADIVARIUS

Tu je, naravno, i patentni zatvarač koji je bolja opcija od gumbiju, radi opet – bolje izolacije. Dao je ime jakni Perfecto, po cigari i stavio cijenu od samo 5.50 dolara!

Ikone kožnjaka su i dan danas pravi modni uzori – James Dean, Marlon Brando, Debbie Harry, Elvis Prestley, Ramonesi, u novije vrijeme Kate Moss, George Michael, Rihanna...


Voljeli su je i pankeri, u sedamdesetima je ta buntovna supkultura obožavala kožnjak kao dio svog dramatičnog i često teatralnog stylinga, zaokruženog brutalnim šiljcima od metala i - kose!


Danas je ona zapravo slična originalu Irvinga Schotta, podrazumijevamo je kao bajkersku. Ikone stila koje obožavamo kombinirale su je s potfrknutim trapericama, hlačama i ostalim cool stvarima koje su jakni davale edgy vizuru. Taj lik je - James Dean. Sličan stav imao je i John Travolta u filmu Grease. Sve sami predobri frajeri!

 


Jedan od glumaca koji ju je također nosio na cool način bio je glumac Steve McQueen, a nakon njega dolaze i Beatlesi, momci koji su okrenuli glazbenu scenu naopačke!


Ipak, jedna od najjačih glazbenih zvijezda bio je Elvis Prestley, koji je u kožnjaku djelovao super-frajerski, što se podudaralo s njegovim specifičnim plesnim pokretima.


I Debbie Harry stilizirala se na cool način, jer ova je plesna ikona uvjerljivo vladala i u modnom svijetu, tijekom sedamdesetih i osamdesetih.

Današnja zvijezda i modna legenda Kate Moss ima jednostavan rokerski štih, kod nje je kožnjak kao dobar dan. Nosi ga na skinny jeans, ali i malu crnu haljinu uz štikle.


Marlon Brando imao je prepoznatljiv styling u filmu The Wild One - ubrzo postaje jedan od najslavnijih bajkerskih likova.

Madonna je, kao još jedna buntovnica na sceni – da, uvijek je ta jakna imala snažnu stilsku energiju – obožavala crni kožnjak od samih početaka, kad je, uostalom, postala poznata kao osoba koja uvjerljivo izaziva i šokira.


Ramonesi i The Sex Pistols pojačali su ovaj kroj u sferi rokerskog stila i dali poseban pečat kreaciji koja je prošla dalek put od vojnih pilota do modne piste i glazbene pozornice.

S vremenom je, naravno, i poskupjela... od oko 800 kuna u high-street dućanima do famoznih 3000 dolara s potpisom Balenciaga!

A Rihanna... kod nje je sve mega ukrašeno. Čak i kožnjak.