NAJPOZNATIJA MARAMA NA SVIJETU // 6 važnih činjenica o svilenom kvadratu Hermès

  Ona je od najfinije svile, dimenzija 90 x 90, ukrašena je ručno, ima predivnu sliku, potrebno je čak 18 mjeseci da je naprave… naravno, radi se o genijalnoj marami francuske kuće Hermès. Malo modne povijesti nikome ne škodi, naročito prije ljeta, kad ćemo marame nositi gotovo svakodnevno. Ali ova, ova je posebna. Hermès marama simbol je luksuza, klasike i elegancije.

  first hermes scarf

  1. Njezina priča počinje 1937. godine, kad je Robert Dumas, jedan od članova Hermès obitelji (kompanija je i dan, danas u obiteljskom vlasništvu!), pokrenuo proizvodnju svilenih marama.

  2. Svilu je donio iz Kine, a nakon ručnog oslikavanja scene žena kako sjede za stolom i kočija koje su smještene okolo, nastao je legendarni modni dodatak.

  3. Danas se prodaju po raznim cijenama, od oko 200 do 500 dolara…, a ima i skupljih, rijetkih primjeraka. Naravno, tu su i razne dimenzije, kao i popularna uska twilly marama.

  4. Rubovi su ručno zarubljeni, svila ručno oslikana, jer proizvod je u potpunosti hand made.

  5. Pere se u hladnoj vodi, ručno, bez trljanja, kako se svilene niti ne bi oštetile. Nakon pranja, maramu treba staviti među dva ručnika i polako osušiti. Tako se brine o svakom svilenom šalu!

  Grace je maramom pokrivala gips...

  ...a i danas ga stavljamo oko ruke!

   

  I Sophia Loren je izabrala!