Username *
Password *
Remember Me

Izložba „Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.“, koja donosi pregled produkcije hrvatske industrije namještaja i uloge dizajnera u procesu industrijske proizvodnje, otvara se 9. srpnja u Muzeju za umjetnost i obrt.

di klana

Aktualnost izložbe je što po prvi put na jednom mjestu prikazuje dio asortimana nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja poput Mundus ‒ Florijan Bobić iz Varaždina, Mobilia ‒ Ivo Marinković iz Osijeka, zagrebačkih tvornica Marko Šavrić i Jadran, DIP Novoselec, TVIN Virovitica, Oriolik iz Oriovca, Goranprodukt iz Čabra, Hrast iz Čakovca, Spin Valis, Stjepan Sekulić iz Nove Gradiške, Papuk iz Pakraca, DI Vrbovsko i drugih.

di klana
Exportdrvo - Izlozba u Parizu, 1961., Planić-Roksandić

 

Izložbom će se ujedno prezentirati svi čimbenici u nizu dizajn ‒ proizvodnja-‒ trgovina, te uloga dizajnera u tom procesu u spomenutim desetljećima uvjetovanih i specifičnostima tadašnjih društveno-političkih i ekonomskih okolnosti. Uz izložene primjerke namještaja, likovni postav upotpunjen je i nacrtima namještaja, fotografijama, dokumentarnom građom i televizijskim prilozima kojima se demonstriraju nastupi na sajmovima i izložbama, kao i sama tehnologija i proces proizvodnje.

Izložba je zamišljena i kao poticaj za daljnja istraživanja problemskih i monografskih pristupa temi. Cilj joj je, naposljetku, podići svijest o baštinskoj dimenziji industrijske i dizajnerske produkcije namještaja ‒ kao zalog za sadašnjost i budućnost industrijske proizvodnje i dizajna namještaja u Hrvatskoj.

Autorica izložbe i kataloga je dr.sc. Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnosti i obrt. Autorica likovnog postava i vizualnog identiteta izložbe te kataloga je Ksenija Jurinec.

Izložba je otvorena do 18. kolovoza 2019.

 di klanadi klana

DIP Novoselec za Exportdrvo, dizajn Adam petranović, Dragan Roksancić, 1962.

di klana

Goranprodukt, 1972.

di klanadi klana
Dječja soba Pipi, Mobilia Ivo Marinković, 1972., dizajn Blaženka Kučinac

di klana
Mundus-florijan Bobić, Varaždin, dizajn Mirjana Maračić, 1975.

 

di klana