Username *
Password *
Remember Me

Čipka kao hrvatska kulturna baština kontekstualizirana u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji u obliku interaktivnog holograma tema je izložbe Nematerijalni dodir materijalne odustnosti.

Otvara se 12.3. 2020. u 20:00 u Muzeju za umjetnost obrt u Zagrebu.

1

Forma je koncipirana kao lebdeća čipkasta struktura generirana hologramskom projekcijom, softwerski senzibilizirana na pokrete promatrača na koje reagira mijenjajući se, rastvarajući se i ponovo oblikujući. Karakteristični motivi čipke pri tome se transformiraju od prepoznatljivih oblika do potpune apstrakcije. 

Ruka predstavlja organsku poveznicu između materije i njene hologramske projekcije, koja u sebi zadržava bestežinsku taktilnost konstruirane refleksije. Struktura čipke pretpostavlja slikovitost na rubu nepostojećeg, dijalog između vidljivog i nevidljivog, materijalnog i nematerijalnog, ples tankih, drhtavih linija koji se začudnom igrom preslikao u oblik koji mu je prethodio.

Senzibilitet čipkastih struktura čije su višeslojne konotacije pozicionirane u atributima ukrašavanja transcendira svoju svrsishodnost i namjenu u samozatajnoj formi plemenite dekoracije.

1

Njenu osobitu, estetiziranu pojavnost tvori istovremeno odsustvo i prisustvo: stvarnog, opipljivog, izvedenog, prepletenog, komplicirano zaobiđenog ili neočekivano otvorenog, lišenog težine, tromosti i gravitacije. Oblici nastali zahtjevnim tehnikama minucioznog ručnog rada, vezani za vrijeme, proces i nepomičnost pomiču baš to: statično i zalijepljeno vrijeme u lebdeću lakoću i prozračnost virtuozno izvedenih šupljikavih struktura.

Stilizirana estetika kristalno mrežastih simetrija ili florealno vegetativna raskoš transferirana kroz osjetljivo drhtanje tankih niti konca, zasigurno, bilježi osobitu žensku povijest strpljive izrade ručnog rada koji se ostvaruje u intimnom susretu naučene vještine s osobnom kreativnom slobodom, ostvarenom unutar parametara tradicije, naslijeđa i zadanih formalnih gabarita. Vibrantni grafizam sublimira dekorativnost kompleksne izrade u suptilnu paučinastu ljepotu koja ima upisanu emotivnost. 

Interaktivni hologram simulira strukturalnost čipke u pretapanju s apstraktnim ishodištima i motivima. Lebdeća forma koja varira svoj oblik podcrtava kompleksno simboličke odrednice čipke transferirajući ih u suvremeni vizualni jezik. Novo uspostavljeni referentni okvir svjedoči njihovu simboličku pojavnost u kontekstu ideje koja prethodi svojoj realizaciji, kodira ju i virtualno manifestira.

 1

Autorski tim:
Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović su dugi niz godina djelovale zajedno pod nazivom I-GLE i ostvarile 27 različitih modno dizajnerskih i umjetničkih projekata. Višestruko su nagrađivane za svoj rad i imaju status samostalnih umjetnica. Nataša Mihaljčišin je nedavno pokrenula svoju vlastitu modnu produkciju, a Martina Vrdoljak Ranilović djeluje kao kreativna direktorica u Varteksu.


Mirko Miličić
Opus njegovog rada karakteriziraju jednostavne i jasne linije u kojima uvijek teži ponuditi snažna i inovativna rješenja temeljena na analitičkim i metodičkim procesima. 2017. godine osniva dizajnerski studio gdje radi na različitim projektima, od industrijskog i prostornog dizajna do instalacija, umjetničkog usmjerenja, te vizualnih komunikacija i animacija. Do sada je surađivao s brojnim tvrtkama vezanim za motion i produkt dizajn. Njegovi se proizvodi prodaju u zemljama diljem svijeta, a radovi su mu izlagani na brojnim izložbama.


Uprise
Uprise d.o.o. je hrvatska mlada i brzorastuća informatička tvrtka smještena u Zagrebu koja radi u energetskom i “fintech” sektoru surađujući s partnerima iz EU i svijeta koristeći najsuvremeniju tehnologiju. Tvrtka je osnovana 2017.godine i orijentirana je na razvoj inovativnih i kreativnih proizvoda i usluga s ciljem pružanja cjelovitih i primjenjivih rješenja za klijente.
Jedan od bitnih fokusa razvoja ove tvrtke je razvoj vlastitih kreativnih proizvoda koji, između ostalog, uključuju izradu animiranih filmova za djecu, te trenutno otvorenu izložbu koja izvrsno predstavlja bit samog poslovanja, kao savršeni spoj tehnologije i kreativnosti.

111