JASMINA KOSANOVIĆ // Ilustracije i lutke. Ma kakve to veze ima?

  Jasmina Kosanović poznata je kao majstorica platnenih lutki, njezine igračke su za velike i male, one sjede na ormarima i policama poput vjernih prijatelja, odjeveni u cool outfite koje im kreira njihova autorica, inače modna dizajnerica. Njezine lutke su i životinje, ali i elegantni likovi, poput balerina i vila, jer Jasmina već godinama stvara neke svoje figure iz mašte koji dobivaju život u njezinoj čudesnoj radionici. No, to nije sve što radi, već njezina kreativnost donosi predivne ilustracije, koje su zasluženo upale na VIII biennale ilustracije, na što je Jasmina jako ponosna. Njezine žene s kosom spavaju, kao da sanjaju snove koji se očituju u njihovoj lepršavoj ogromnoj moćnoj kosi, simbolu slobode. 

  dzungla fine

  Piše: Jasmina Kosanović

  Ilustracije i lutke – ma kakve to veze ima?

  Ovo je priča o slikovnici. Dugo sam željela slikovnicu, nekoga tko će napisati priču koja će me toliko oduševiti da neću prestati crtati, dok ne ispričam crtajući priču. I desila se ta ljubav. Tako je nastala slikovnica.

  dzungla fine

  I tako sam došla na Biennale ilustracije

  A onda je prijateljica na fb stavila natječaj za biennale, slikovnica je izasla iz tiska, a crteži su stajali na stolu, koverta je bila u ladici. Logično je bilo poslati ih, pa što bude. Danas su došli rezultati i na njima moje ime.

  dzungla fine

  Tko su žene s kosom

  Potres je zatresao Zagreb i prvo što sam pokupila sa sobom bile su mace i vodene boje. Da izliječim strah i neizvjesnost, počela sam crtati crtati. Žene s raspuštenom, živom kosom. Kosom koja pleše, kosom koja je život. Kosom u kojoj je upletena sva moć prirode, kosom koja cvrkuće i cvate, koja nosi noć, i skriva valove.

  jasmina kosanovic
  Autorica Jasmina i njezina kosa na vjetru

  U nemogućnosti da sa sobom nosim mašinu i tkanine, počela sam (nastavila) pričati priče kroz vodu i boju. Akvarel, koji volim, ali ne poštujem, koji cijenim, ali ga nanosim u gušćim slojevima, dajem mu novi život, tmurniji i gusći, a opet vodenast.

  Webshop Jasmina Kosanović

  dzungla fine

  dzungla finedzungla finedzungla finedzungla finedzungla fine