Username *
Password *
Remember Me

Što definira kaput, koji elementi ga smještaju u prošlost, odnosno našu modnu budućnost? Kako, osim odabirom tkanine, taj naš omiljeni i u mnogim slučajevima glavni odjevni predmet dobiva život i kreće u stilsku avanturu?

Hobbs 8Hobbs

Da, ta čast pripada ovratniku, malom komadu tkanine koji definira gornji dio kroja, ali pritom, gledajući cijelu sliku, zadaje smjer u kojemu će se kretati donji dio… Detalj ne možemo odvojiti od cijele slike, oni su međusobno povezani, uvjetuju jedan drugog i trećeg i na taj način postavljaju na noge cijelu našu modnu viziju koja nerijetko kreće od - raspoloženja. Ali i od ponude u našim ormarima.

Dizajneri su se opustili, prelistali dekade i ove nam sezone ponudili raznolike opcije iz prošlog stoljeća, a presjek se najbolje vidi na kaputima. Kreacije bez ovratnika su tu, kao i njihova suprotnost: raskošni nabori koji se zakopčavaju sve do brade, pa i više, te gotovo da skrivaju kosu i čine nas kraljicama novog milenija. Army modeli dobili su dozu boje, a dvostruko i jednostruko kopčanje pojavljuje se na svim dužinama.

oui18Qui

Koji ćete i kakav odabrati uistinu ovisi samo o vama, a stilske varijacije i stil života svake pojedine osobe ovdje stvarno igra ulogu. Svaka boja daje energiju, crna je pak sigurna u svemu. U svakom slučaju, kaput mora biti u skladu s vašim stilom, bojom odgovarati odjeći koju uglavnom nosite, no postoje kaputi koji su uistinu posebni, koje je šteta skidati... To su modna remek djela i čista primijenjena umjetnost. Iako je moda postala kaotična, a trendovi su uistinu raznoliki, činjenica je da su takvi statement komadi nerijetko i oni koje najviše volimo.

Foto: prshots

Prekrasan editorijal posvećen kaputima objavljen je u novom kineskom Vogueu.
Foto: Andrew Yee; Styling: Yi Guo; Kosa: Jeff Francis; Make-up: Eric Polito @ Art Department; Modeli: Ming Xi i Antonia Wesseloh; Kreacije: Roberto Cavalli, MM6 Maison Martin Margiela, Stella McCartney, Michael Kors…

yee-china1yee-china2yee-china3yee-china4yee-china5yee-china6yee-china7yee-china8yee-china9yee-china10