EDITORIJAL: Visoka moda iz budućnosti

  Kad je riječ o Haute couture, ne možemo ravnati se prema standardnim kriterijima s kojima živimo iz dana u dan - gdje ću to nositi i postavljati slična pitanja koja modu banaliziraju na najkonkretniji način. Jer ako je moda u nekom segmentu umjetnost, a u tome se slažu brojni umjetnici, dizajneri i svi oni koji naginju prema istraživanju oblika u odnosu na ljudsko tijelo, onda se to mjesto zove Visoka moda... Pa kako drugačije opisati kreacije koje nastaju danima, prkose gravitaciji i veličanstveno su nenosive u realnom svijetu?

  op

  Ako ćemo se u mislima spustiti na Zemlju, onda su to odjevni predmeti koje dame nose na crvenom tepihu ili ih gledamo u modnim editorijalima. A ako ćemo se vinuti u nebesa i pogledati malo širu sliku, kreacije Visoke mode imaju priču koja propitkuje kanone koje nosimo, nadilaze realnost u kojoj živimo i otkrivaju nam neke nove svjetove krojeva koji se nalaze sa one strane ogledala.

  To je posebna kategorija koju bismo trebali održati na životu, pa makar i kao umjetničku sferu u kojoj dizajner prestaje razmišljati o ženi kao osobi, i počinje razmišljati o njoj kao o superiornom biću koje živi u drugoj dimenziji. Gdje je ne muče ti dosadni tjelesni zakoni kojima se pokoravamo svaki dan. Visoka moda za autore je prilika da se kreativno izraze na najslobodniji način, pa u to ime pozdravljamo editorijale koji imaju nešto posebno. Baš kao i odjeća koja se u njima pojavljuje. Ako se to uopće može nazvati jednim tako trivijalnim imenom - odjeća.

  haute-couture-interview-germany1

   

  Zato vam donosimo još jedan poseban editorijal koji Visoku modu stavlja na počasno mjesto: make-up, kosa i interijer prilagođeni su kreacijama koje vodeći dizajneri smišljaju pod egidom Haute couture. Među njima su imena modnih kuća: Maison Martin Margiela, Elie Saab, Dior, Giorgio Armani, Jean Paul Gaultier, Versace i Chanel.

  Editorijal o kojem pišemo objavljen je u njemačkom izdanju magazina Interview, a fotografiju potpisuje Markus Jans. Poigrao se futurističkim aspektom Visoke mode, pa manekenka Franzi Mueller djeluje kao diva sa onoga planeta, što je totalno uvjerljivo jer kreacije izgledaju kao da uistinu dolaze s neke druge adrese koja nam baš i nije u susjedstvu. Divan styling odradio je Klaus Stockhausen.

  haute-couture-interview-germany3haute-couture-interview-germany4haute-couture-interview-germany5haute-couture-interview-germany6haute-couture-interview-germany7haute-couture-interview-germany8haute-couture-interview-germany9