Username *
Password *
Remember Me

Imaš u ormaru minicu, tajice, trench coat i traperice? Večeras nosiš malu crnu haljinu i seksi body? Sve to izumi su koji su promijenili svijet mode. Prvaci u usmjeravanju naše stilske budućnosti: Thomas Burberry, Levi Strauss, Coco Chanel, Mary Quant, Vivienne Westwood, Donna Karan

Thomas Burberry – Nastao za potrebe generala u prvom svjetskom ratu, trench coat je danas klasik kroj među kaputima. Svake ga sezone vidimo u novom ruhu, mnogi se dizajneri uspješno igraju njegovim krojem. No, osim trench coata iliti balonera Thomas Burberry (osnivač jedne od danas najpoznatijih britanskih modnih kuća) napravio je i patentirao gabarden, nepromočivu tkaninu koja mu je omogućila da iskroji odjevni predmet koji je  iznimno otporan na vanjske utjecaje.

Levi Strauss – Traperice je napravio za stočare i kopače zlata. U to vrijeme,  polovicom 19 – og stoljeća, društvo je bilo podijeljeno na više i niže slojeve, a traperice su definitivno bile garderoba 'najnižih'.  No, kako je vrijeme prolazilo, te je čvrste hlače nosilo sve više radnika, preživjele su godine do drugog svjetskog rata, nakon kojeg dolazi njihovo zlatno doba koje traje i danas. Iz ropotarnice mode izvukli su ih mladi buntovnici, rockeri i motoristi. Nakon njih, u trapericama su se, kao znak bunta, vidjeli i hipiji. Danas, naime, traperice više nisu znak bunta. One su dio garderobe gotovo svake osobe na svijetu.

Coco Chanel - Nosila je odjeću svojih ljubavnika, odbila nositi korzet, miješala bisere, bižuteriju i zlatni nakit. Coco je pojednostavila žensku garderobu i pionirka je casual stila u kojem su se i pripadnice ljepšeg spola mogle kretati slobodno i s lakoćom. A kostim od buklea mnogim je poslovnim ženama i onima koje tako žele izgledati 'stilska uniforma'. Njezin je utjecaj velik bio i na području večernje garderobe: mala crna haljina mnogima je prvi i zadnji adut kad je riječ o izlascima. Naime, ta jednostavnost dovoljna je da nas učini vitkijima, s mnogo stila. Njezin je parfem 'Petica' i danas jedan od najpopularnijih. Mirisna legenda!

Mary Quant – Skratila je suknje i hlače, a djevojke su poludjele za njima – minica i vruće hlačice su rođene. Britanka je mikro 'izumima' uvelike prodrmala svijet 60-ih i bila dio seksualne revolucije. Izazvala je mnoge burne reakcije tadašnje javnosti, ali usprkos tome mladež je te, u to vrijeme vrlo izazovne modele kupovala 'kao luda'. Ubrzo je Mary dobila mnoge sljedbenike među kolegama, a minice i 'hot pants' danas su dio gotovo svake kolekcije, ljeti najbolji morski ulov.
Iako neki povjesničari smatraju da nije samo Mary zaslužna za minicu, isključivo ju je ona vinula na modni tron. Naime, svoje su haljine skratili i Andre Courreges te John Bates. Situaciju je najbolje opisala sama Mary: - Minicu su izmislile žene King's Roada. Ja sam im samo olakšala situaciju. One su mi došle i rekle, reži, još, još kraće… - . Zaslužna je i za ime te najkraće suknje: dala joj je ime po svom omiljenom autu Mini Morrisu. Kako je ženama skratila suknje, ponudila im je i zanimljive čarape, bila je poznata i po najlonkama ludih uzoraka.

Vivienne Westwood -  Kaže da kod kuće nema televizor. Eventualno škicne kod frendova. Možda je to adut za uspjeh – život bez suvišnih informacija. Buntovna dizajnerica oduvijek je bila vrlo inventivna i hrabra, naročito kad je u ime punka, krajem 70 – ih, predstavila tajice – čarape kojima je odrezala stopala. Popularizirala je i tajice s rupama, kao dio svoje kolekcije Bondage iz 1976., kojom je totalno šokirala svijet, i to ne samo modni. Našlo se tu i lanaca i seksi odjeće naglašenog seksepila, koja je u to vrijeme bila nezamisliva na ulici. A tajice, i rupe na njima, zaživjele su ponovo u osamdesetima, a zatim i prije nekoliko godina da bi ih danas nosili kao skinny jeans ili pamučnu verziju ispod haljine, tunike ili duge košulje.

Donna Karan - Zovu je i majstoricom omatanja. Body, spojena majica s gaćicama jedan je od njezinih najboljih kreacija, koje su potom prihvatile mnoge tvornice, ne samo donjeg rublja, već i gornjih odjevnih predmeta. Bodyje je radila od lycre, te je, uvidjevši koliko je udobnija od ostalih vlakana, Donna Karan počela je koristiti i za ostale kreacije. Udobnost i praktičnost njezine su zapovijedi, što je i jedan od razloga zašto je toliko uspješna već godinama.

Foto: tooklookbook, prshots

Tags: Fashion Retro

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location