Username *
Password *
Remember Me

Indija, Maroko, indijanska kultura, Peru... egzotične su destinacije koje inspiriraju dizajnere diljem svijeta: tribal etno nakit upravo radi takvih autora sveprisutan je u svakom urbanom kutku, donoseći nam neke od najljepših ukrasa u svijetu ogrlica, narukvica... Nedavno je takvu foto-priču snimio Tim Ashton na modelu Bruni Bueno koja čak nosi i neke od komada iz 19. stoljeća. To je još jedna kvaliteta tribal ukrasa – nepromjenjiv je u svojoj ljepoti i raskoši. Kod nas upravo takve kreacije koje se ponose svojim mega dimenzijama, kvalitetnim kamenjem i raskošnim bojama možete naći u Ateljeu Tanje Ćurin u Mesničkoj i Lapidariumu u Radićevoj (Zagreb) koji nudi radove naših art nakitara.

tribal jewelry tim ashton01
Bruna Bueno nosi vintage tribal nakit / foto: Tim Ashton


Tim Ashton i Bruna Bueno pokazali su kako etno nakit voli golu kožu – slažu se po toplini tona, a kad se radi o zelenoj ili plavoj, to su obavezno neke jače nijanse. Neke od marokanskih ogrlica potječu iz 19. stoljeća, a pokazan je i klasičan indijanski etno nakit. Vlasnica kreacija je Joan Bowers, a priča je napravljena za Fashion Gone Rogue. Narukvice i ogrlice uvijek su bile posebne u izričaju starih naroda i otkrivale status baš kao i danas.

 

TANJA CURIN ATELJE 4
Tanja Ćurin atelje


- Ovo je moja mala tvornica čarolije, ističe Tanja - u kojoj se na neki način nalazi i presjek mog dvadesetogodišnjeg rada... Stvaram po principu kombiniranja energija kamenja. Koristim znanja iz povijesti nakita kao i vlastitu intuiciju - . Kopče su od srebra, a ponekad je tu i pozlaćena varijanta. Srebro, kao ženski metal, i zlato kao muški stvaraju savršenu kombinaciju, jin i jang, kaže autorica. - Najmoćnija je kombinacija koralja, tirkiza i lapisa, ona na našu energiju djeluje najdublje, stoga nije čudo da su to nosili plemenski vođe. Osim toga, koristim još tridesetak vrsti poludragog i dragog kamenja koje nabavljam iz cijeloga svijeta. No, ovo mi je bila godina - aquamarina - .

 

isabelle bianchi lapidarium
Isabelle Bianchi


Na putu prema zagrebačkom Gornjem gradu, u prelijepoj Radićevoj, smješten je jedan od onih dućana-galerije koja nudi unikatan, umjetnički nakit, poseban, s očitim potpisom autora. Ime mu je Lapidarium, a vodi ga Mario Nokaj, po struci zlatar, koji je prije tri godine odlučio promijeniti hrvatsku scenu nakita i uvesti rad s umjetnicima u stalnu ponudu. To je onaj nakit koji ćete vjerojatno susresti na izložbama, no ovdje je napravljen na više načina i od više materijala, tako da mu se može prilagoditi i cijena. Nije nedostupan - Mario ističe da čitavo vrijeme rade na taj način, kreacije autori rade, naravno ručno, u više različitih materijala, kako bi mogli ponuditi više cjenovnih razreda.

 

tribal-jewelry-tim-ashton02tribal-jewelry-tim-ashton03tribal-jewelry-tim-ashton04tribal-jewelry-tim-ashton05tribal-jewelry-tim-ashton06

 

TANJA CURIN ATELJE 13

Tanja Ćurin atelje

TANJA CURIN ATELJE 15TANJA CURIN ATELJE 18TANJA CURIN ATELJE 21TANJA CURIN ATELJE 12

 

 

lapidarium irineja cubela

Irineja Ćubela @ Lapidarium

 

lapidarium mario nokaj

Mario Nokaj @ Lapidarium

 

lapidarium smiljka franjic

Smiljka Franjić @ Lapidarium

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location