Username *
Password *
Remember Me

Fokus nam bježi iz dana u dan, usred užurbane svakodnevice sve je teže koncentrirati se. Kako bi dan bio produktivniji i kvalitetniji, donosimo nekoliko načina kojima ćete vratiti taj fokus u one elementarne aktivnosti jer, imamo samo ovaj sadašnji trenutak. Vrijedi usmjeriti pažnju upravo na njega.

 

marksandspencer 776760 cr
TO DO ILI NOT TO DO? foto: via

 


1. NOT TO DO LISTA za posao
Da, imamo to do liste, a sada imamo i not to do liste. Znate što će biti na njoj... besmisleno surfanje po internetima, čitanje ekipe koja nas ne zanima ni pol posto, online shoppingiranje. Sve to ide u slobodno vrijeme. Poslovne trenutke posvetite poslu i šetnji po svježem zraku na pauzi. I zdravijem ručku.

2. Čitanje knjiga. Bilo kakvih, samo da su duže od statusa. Sporo čitanje... usporavanje naših radnji utječe na brže fokusiranje i općenito lakše prihvaćanje stresnih i inih brzih situacija. Knjiga, pomalo zaboravljeni relikt prošlosti (osim za one koji znaju kako je dobro navući se na dobro štivo), idealan je način za – povući ručnu kočnicu.

3. Starinske vježbe za koncentraciju.
Ljudi su oduvijek gubili fokus, i prije ovog našeg modernog vremena. Naime, Theron Q. Dumont donio je u knjizi Moć koncentracije, prije nešto više od stotinjak godina, nekoliko dobrih vježbi. Čine se radikalnima za današnje vrijeme, ali ipak treba probati:
- Sjedi mirno na stolici 15 minuta i ne radi ništa (stvarno? Djeluje kao mučenje, no treba vidjet, polako...)
- Otvaraj i zatvaraj šaku jako sporo, 5 minuta (e, to je već meditacija. Ili spavanje ili oboje?).
- Gledaj u malu kazaljku na satu čitavih 5 minuta (djeluje kao uspavanka).
Evo, probajte! Možda se fokus vrati na kolosijek... a i tu je dobra doza smirenja, jednostavno, ne činiti ništa.

4. Meditacija. Da, ima masa aplikacija i savjeta kako jednostavno meditirati, smiriti se i vratiti fokus. Može se, dovoljno je desetak minuta na dan.

5. Po stoti put – vježbanje.

6. Vježbajte slušanje. Kad netko priča, ne treba nam – aha, hm, oh, eh, meh - . Dovoljno je zašutjeti i – slušati. Sugovornika ili vlastite misli, ovisno tko je zanimljiviji.

 

marksandspencer 776760 cr
Marks and Spencer

 

 marksandspencer 776760 cr

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.