Veličina fonta: +

  5 foto savjeta za beauty blogere

  Potaknuta razgovorima i upitima drugih beauty blogerica, pa čak i samom činjenicom kako sam i sama bila na istim mukama... došlo je vrijeme za pet osnovnih savjeta koje mogu podijeliti sa svima koje zanima kako unaprijediti svoje fotografske vještine i kako svoj blog prezentirati u što boljem izdanju. Google je naravno uvijek prvi i posljednji odgovor na sva naša pitanja, ali konkretnih i pametnih savjeta isključivo za beauty blogere nisam pronašla. Barem ne one koji bi mene osobno zanimali i bili mi od koristi ili da ih mogu primijeniti bez većih poteškoća i prevelikih ulaganja.
  Krenut ću s pretpostavkom da posjedujete fotoaparat, jer je vrlo bitno da na blogu čiji sadržaj kreirate, posvećujete mu dosta vremena, truda i ljubavi imate vlastite fotografije. S vremenom će vaš apetit za fotografijom i kvalitetom iste postati sve veći i sve zahtjevniji, ne samo vas samih, već zato što u moru svih blogova morate se nečim istaknuti, a dobra fotografija, odličan je primjer dobro "njegovanog" bloga. Kad sam krenula pisati blog, nisam posjedovala ni fotoaparat, ni kameru. Oslanjala sam se na fotografije s mobitela i laptopa, ne obazirući se na obradu istih, jer o svemu tome nisam znala apsolutno ništa, pa je čitava estetika bloga, fotografija, pa i tekstova bila loša, jako loša. Koju godinu kasnije, neskromno mogu reći da sam napredovala i to je fantastičan osjećaj. Osvrnite se na svoj prijašnji i sadašnji rad, ako primjećujete jednu pozitivnu konstantu, na dobrom ste putu.
  Ako se još uvijek ne snalazite i ne znate odakle početi, Shooting Sisters su vam pripremile dva detaljna i vrlo poučna posta o odabiru fotoaparata ili kamere za vaše potrebe:

  Choose your camera! Part 1

  Choose your camera! Part 2

  ground - Movie 01

  Krenimo na konkretne savjete:

  1. Osvjetljenje - tamne, nedorečene, presvijetle, loše osvjetljenje fotografije, nerealan prikaz boja... sve je to rezultat lošeg ili slabog poznavanja osvjetljenja i interakcije vašeg fotoaparata s kombinacijom nepoznavanja osnova fotografije. Iako je prirodna svjetlost najbolje rješenje, svi smo se našli u bezbroj situacija kad to jednostavno nije opcija. S druge strane, ne smijemo generalizirati, jer ipak, neće svi fotoaparati podjednako dobro funkcionirati i dati kvalitetne rezultate izloženi istim uvjetima zbog bezbroj razloga i faktora na koje ne možemo direktno utjecati. Uzmite vremena i proučite koji tip osvjetljenja najbolje funkcionira za vas, da li je to prirodna svjetlost ili umjetna, hladnog ili toplog tona, žarulje dnevne svjetlosti, čista bijela svjetlost, neonska rasvjeta i tako dalje. Ako ste ograničeni na umjetnu rasvjetu, razmislite o tome na napravite lightbox koji će vam uvelike olakšati pravilnu raspodjelu snopa svjetlosti ali i ukloniti dio potrebe za obradom fotografije u samom startu - plus, fotografije će izgledati profesionalnije. Zaboravite da vaš fotoaparat posjeduje blic - u većini slučajeva narušava vizualni identitet fotografije, umjesto da ga unaprijedi, kreira nepotrebne sjene, izbljeđuje površinu predmeta i kože, drugim riječima - suvišan je u fotografiji kakvom se mi koristimo.

  2. Jednostavnost kompozicije - nemojte komplicirati, nikad. Držite se pravila "Manje je više.", olakšajte si posao. Nema potrebe za dodavanjem viška sadržaja unutar kompozicije ili kadra koji će narušiti samu estetiku proizvoda koji se predstavlja i zadati vam prave glavobolje kad se nađete u situaciji da ne znate gdje, kako i zašto s predmetima unutar kadra. Koristite crop tool. Uskladite pozadinu i proizvod koji predstavljate, mogućnosti su neiscrpne, samo uvijek imajte na obziru što je u fokusu. Usvojite pravilo trećine i poigrajte se njime.

  3. "Prvo pa muško?"- moram vas razočarati, dobro došli u doba digitalne fotografije. Više nemate opravdanja za lošom fotografijom, brzopletosti i ograničenjem "ispucalog filma". Ako želite dobre i reprezentativne fotografije, u njih ćete vrlo vjerojatno utrošiti više vremena nego u pisanje samog sadržaja posta. Budite spremni na frustracije, puno frustracija, ali se nemojte zadovoljiti prosječnim fotografijama koje ćete objaviti reda radi. Za to više nema isprika, jer dobra fotografija ne zahtjeva izniman talent, već dobro oko i generalnu ideju oko onog što želite njome postići. Ne ustručavajte se fotografirati iz svih kuteva, različitih daljina, pod različitim osvjetljenjem i sve to bezbroj puta. Ono što svakom blogeru u svakom trenutku treba odzvanjati ušima prilikom fotografiranja detalja je macro opcija. Fokusirajte i pazite što fokusirate, pa zatim "klik". Prije svakog posta, sasvim je normalno imati 15-100 fotografija istog proizvoda od kojih ćete odabrati njih 2-5 i pripremiti ih za objavu. To nije šala, to je realnost o kojoj nam nitko nije pričao kad smo krenuli s pisanjem bloga.

  4. Obrada fotografije - bauk? Loša stvar? Negativne konotacije vezane uz Photoshop? Komplikacije u korištenju sučelja istovjetne znanstvenoj fantastici? Cjenovno neprihvatljivi? Nepristupačni? Zaboravite na to. Ignorirajte sve predrasude i polako uz bezbroj pogrešaka krenite u proučavanje alata za obradu fotografija koji su tu da nam pomognu odraditi ono što nismo uspjeli zabilježiti inicijalnom fotografijom. Nitko od vas ne očekuje da postanete Photoshop mag preko noći. Uostalom, pored toliko divnih alata za obradu fotografije, zaista nema potrebe da se oslanjate na Photoshop. Besplatnih alata imate mnogo, zaista mnogo i dobar dio njih možete koristiti online i garantiram vam da će pokriti sve vaše potrebe za obradom pa i više od tog, a apsolutno su besplatni. Nastojte unificirati svoje fotografije dimenzijama, neka budu što veće i neka budu vaš ponos. Podesite kontrast, dodajte fokus ili ga istaknite, dodajte ponekad neki od efekata fotografiji. Uživajte u finalnom izgledu vaših ruku djela, inspirirajte se Pinterestom ili WeHeartit-om. Uživajte u fotografiranju!

  5. Watermark - kad ste se već toliko potrudili oko fotografije, zaštitite ju najjednostavnijim mogućim načinom. Možda vam još uvijek nema smisla i ne razumijete potrebu za tim, ali s vremenom kako ćete napredovati, kako ćete se razvijati, zasigurno će vas jako zasmetati kad se netko drugi okiti vašim perjem, a vi po tom pitanju nećete moći učiniti ništa. Postanite prepoznatljivi po svom stilu fotografije i naravno svom watermarku. Neka vaša fotografija bude vaš reklamni i marketinški materijal. Nerealno je očekivati da će svi korisnici sadržaja vašeg bloga poštovati disclaimer, te navesti izvor i link odakle je sadržaj preuzet.

  2--878713-Blue Liquid on white background - Movie 01

  Za kraj, ne mogu dovoljno istaknuti da cijena fotoaparata nije jedini i glavni odraz njegove kvalitete, već obratite pozornost na specifikacije - sve što trebate znati, krije se u specifikacijama, a ne u samoj cijeni. Ja koristim dva fotoaparata - klasičan kompakt star oko 4-5 godina i hibrid novijeg datuma. Iako se radi o dvije sasvim različite kategorije fotoaparata, oba daju fantastične rezultate uz pravilnu primjenu i sumnjam da možete primijetiti razliku u fotografijama na blogu. Nije grijeh povremeno se poslužiti fotografijama preuzetih s različitih izvora, ali nastojte kreirati vlastiti sadržaj što ćešće možete. Što ćete više fotografirati, proučavati i truditi se, to ćete biti zadovoljniji stečenim vještinama, ali i rezultatima koji će postepeno stići.

  U planu imam još nekoliko postova ovog tipa gdje želim pokriti kompletnu tematiku vezanu uz beauty blogove i savjete, ako vas naravno zanima. Tu smo da svi zajedno učimo na vlastitim greškama i iskustvima koje si međusobno možemo podijeliti. :)

  L’Oréal Professionnel Potionizer za suhu i obojenu...
  Essence colour & go lakovi za nokte