Veličina fonta: +

  Svi moji mobiteli

   Davne 2000. godine, dok sam još studirao, nakon bi'l nebi'l okolišanja, namaknuh puste novce i preko Oglasnika kupih svoj prvi mobitel. Bio je to Sony CMD J5. Elegantno zakrivljene sexy linije, oblih rubova, decentne srebrno sive boje. Veliki ekran, polifone melodije i jedinstveni scroll kotačić na boku, sa kojim sam se brzo sprijateljio. Kakva kamera, kakvi bakrači. Tada je za mobitel jedino bilo bitno - da ga se ima.

   Nebrojeno potrošenih bonova kasnije došao je red na srebrno crnu kockicu - Sony Ericsson T610. Bila je to ljubav na prvi pogled. Fini, mali, funkcionalan. Ekran u boji, a ima i fotić. Weeee...
  Sorry J5, time to move on.

  U to doba, dok su Nokie još carevale, tehnologija je nezadrživo i sve brže počela grabiti naprijed. T610 još nije dobio niti poštenu crticu na kućištu (picajzla sam, moji gadgeti lebde iznad podloge), a već je došlo vrijeme za nasljednika:

   Sony Ericsson K750i. Još kockastiji, boljeg ekrana, proširiv memorijskim karticama, puno upotrebljivije kamere, soldinog mp3 playera.

  Pridošlica je imao, za moj geekovski pojam jednu od dosad neviđenih bitnijih funkcija, LED blic koji se mogao koristiti i kao baterijska svjetiljka. Zvoni, fotografira, svira i svijetli, a da se i pričat na njemu.

  Treba li nekom išta više od jednog mobitela?

   Pfft, kakvo pitanje, naravno da treba. Treba veći ekran, više memorije, bolji fotić, bolje slušalice, zapakirano u čim tanje kućište.

  U to doba su mobiteli krenuli na drastičnu dijetu. Legenda kaže da je jednom japanskom šefu jednog proizvođača mobitela donijet najnoviji prototip na uvid. Dotični je nakon pomnog promatranja, na opći užas nazočnih, uzeo aparat u ruke i bućnuo ga u čašu vode. Kad je nakon par sekundi iz mikrofona izašao mjehurić zraka, šef je lupivši šakom o stol graknuo: "NE VALJA! Ako ima mjesta za mjehurić zraka, ima mjesta i za optimizaciju prostora!"

  Dakle - Citius, Altius, Fortius: SE K770i. Sve slično kao i u prethodnika, ali bolje :)
   Neki će primjetiti, zašto samo Sony Ericssoni? Recimo da mi je legao soapbar design i da mi se osim samih fukncionalnosti sviđa i SE software. Jednostavno i intuintivno. A i puno je jednostavnije plavim zubom proslijediti adresar u mobitel iste firme.

   Taj sam mob koristio cca 2 godine, a onda je došlo vrijeme za nešto slično, a opet sasvim drukčije: SE W995. Eee da... To je bio "The Mob". Sjajna crna metalna zvijerka, nabrijana svime i svačime. 8 megapixelna kamera, GPS, Wi-Fi, nezaobilazni Bluetooth, odlične slušalice, mrcina od ekrana, klizni ekran i još koješta. Za taj sam mob iznajmio dušu telećem vragu na 2 godine. S kojom sam ga ljubavlju i pažnjom pipkao, reklo bi se da je to - to.

  Na žalost nije nam bilo suđeno. W995 se jednostavno desio u krivo vrijeme i na raskrižju sa novim tehnologijama i mogućnostima.

    Da me netko u to doba pitao zašto nisam uzeo neki mob sa touch ekranom, rekao bih mu da se nosi, jer da mobiteli moraju imati tipke koje se mogu napipati, te da su ovi novi touch-screen metro-sexualni kvazi mobiteli samo skupi lako kvarljivi gagdeti.

  U to doba je svjetlo dana ugledalo nešto najbolje što sam ikad napravio: naša kćer Bruna. O samom događaju neću puno jer bi pisanje ovog bloga potrajalo :)

  Valjalo je Brunu pokazati svim osobama koje su bile dovoljno nepažljive da pitaju ako imam kakvu njenu sliku. Di'š bolje naprave za to od novog touch-screen metro-sexualnog skupog i lako kvarljivog kvazi mobitela sa velikim ekranom. ;)
   Gdje je W995 počeo, HTC Desire je nastavio.
  Posipam se pepelom i priznajem da sam bio u krivu.
  Osim prethodno navedenih aktivnosti, Desire je pružio još puno toga. Konačno prava GPS navigacija, čitanje knjiga, surfanje, browsanje, mailanje, gledanje filmova na putu.
  A ima i LED lampicu.
  HTC Desire

   Zajedno smo oko godinu i pol dana. Iako ljubav još uvijek traje, moram priznati da me već svrbi za nečim još moćnejšijim. U međuvremenu je i Bruna narasla, tako da mi valja nabavit nešto sa još većim ekranom.

  Jer šta će reći selo kada vide tako veliko dijete u tako malom ekranu? :)

  Something sweet uhvaćeno u mrežu
  Lancôme Juicy Tubes P.U.R.E. sjajilo – 113 Genuine...