MARTINA MUHVIĆ @ galerija TTF // 3 načina reciklaže - kako sam stare jastučnice, plahte, stolnjake i ostatke traka pretvorila u TORBE

  - Polazeći od ideje recikliranja tekstila, točnije recikliranja starih ishabanih jastučnica, plahti, stoljnjaka i ostataka raznih traka, spužve i boje za bojanje tekstila dolazi se do novih upotrebnih proizvoda - TORBI. Torbe su podijeljene na 3 različite vrste torbi : torba za mape , torba –ruksak i torba za cipele ili torba za dućan(vrećica) - javlja Martina Muhvić, koja je neki dan otvorila izložbu u Galeriji TTF-a.

  martine torbe ttf323

  03.11. - 04.12.2023. - RECIKLIRANJE TEKSTILA KROZ PLAVE TORBE

  IZLOŽBA TEKSTILNIH TORBI, 100% RECIKLIRANI TEKSTIL

  Autorica je objasnila postupak reciklaže, načina oblikovanja koji je u svijetu mode postao hit radi okvira održivosti, no zapravo je to odlična inspiracija za razne projekte poput ovoga.

  martine torbe ttf3

  - Tri mini kolekcije plavih torbi izvedene su na različite načine i postupke izrade pojedine kolekcije torbi, načina bojanja i obrađivanja postojećeg starog tekstila kojem je udahnuta nova funkcija, dekorativna i funkcionalna.

  - Svaka kolekcija plavih torbi ima drugačiji pristup izrade nove tkanine i drugu tehniku šivanja i obrade tkanine i njenih detalja - .

  martine torbe ttf2

  Martina se referira na izradu drugačijeg tekstila, gdje koristi našivanje traka na stari tekstil, slaže stari izglačani tekstil po „origami“ sistemu i staru tkaninu bojadišetie-dye tehnikom.

  Origami i slične tehnike veliki su izazov za dizajnere tekstila jer se radi o mogućnosti kreiranja autentičnih, inovativnih dizajnerskih predmeta.

  Tekstil, uzorci, motivi i same forme uklopila je kako bi osmislila tekstil, a onda i sami modni predmet, u ovom slučaju torbe.

  martine torbe ttf

  Martina Muhvić je sveučilišna prvostupnica (baccalaurea) inženjerka tekstilnog i modnog dizajna, smjer Dizajn tekstila. Obranu završnog rada pod nazivnom rada „Glazba sedamdesetih kao inspiracija za kreiranje tekstila“ je obranila kod izv.prof.art. Koraljke Kovač Dugandžić.

  Izložene tekstilne torbe su nastali na Izbornom kolegiju: Stručna praksa u sklopu projekta RAST, akademske godine 2021./2022.,zimski semestar pod mentorstvom Đurđice Kocijančić, mag.ing.techn.text. i voditeljice stručne prakse izv.prof.art. Koraljke Kovač Dugandžić.

  martine torbe ttf4

  Biografija s kataloga:

  MARTINA MUHVIĆ rođena je 25.07.2000. Na studij u Zagreb dolazi iz Garešnice gdje je pohađala i završila srednju školu „August Šenoa“, smjer opća gimnazija. Tekstilno-tehnološki fakultet upisuje 2019. godine, a završava ga 2022. godine obranom završnog rada „Glazba sedamdesetih kao inspiracija za kreiranje tekstila“ kod izv.prof.art. Koraljke Kovač Dugandžić te stječe akademski naziv sveučilišna prvostupnica (baccalaurea) inženjerka tekstilnog i modnog dizajna, smjer dizajn tekstila. 2022. godine sudjeluje na izložbi „Suvremena interpretacija Missonija u dizajnu tekstila“ gdje je priložila likovne radove inspirirane uzorcima dizajnera Missonija te tisak na tkanini s jednim uzorkom. U slobodno vrijeme bavi se digitalnom umjetnošću, bojadisanjem odjeće tie-dye tehnikom i prenamjenom starog tekstila i odjeće.
  Prva samostalna izložba Martine Muhvić prikazuje 9 torbi od 100% recikliranog tekstila.

  Kontakt: e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  Instagram: @tinchydraws

  Za organizatora:TTF, izlog Galerije TTF
  Postav izložbe: Josipa Štefanec, Đurđica Kocijančić, Martina Muhvić
  Urednik deplijana: Đurđica Kocijančić

  martine torbe ttf5

  martine torbe ttf434