Novogodišnje odluke

  Imaju li smisla? Svake godine, kad shvatimo da pola toga nismo polovili, a situacija se ponavlja svaki put kad nazdravimo na Silvestrovo, čovjek se zapita da li sve to ima potencijal? S druge strane, bolje je namjeravati nešto promijeniti nego – ne. Svaka novogodišnja odluka, a ovih je dana tako lako činiti odluke jer pruža nam se prilika za novi početak, da krenemo od nule, sama po sebi ima neku težinu i znači da barem imamo volje nešto promijeniti, te da smo svjesni što to treba promijeniti.

   

  marksandspencer 982011264107453

   

  Ok, imamo probleme te i te i moramo ih riješiti. I to je početak. Neki si obećavaju poraditi na tjelesnoj težini, neki prestati pušiti, neki se zdravije hraniti, neki se ponovno zbližiti sa zaboravljenim članovima obitelji, neki da će manje trošiti… Svaka od tih odluka vjerojatno je utemeljena na činjenicama jer svi imamo nešto što bismo voljeli popraviti u svom životu. Donosimo vam pet prijedloga kako da vam sljedeća godina uistinu – čini razliku.

  1 Sjetite se koje ste odluke donijeli za ovu godinu, a niste ih „ni taknuli“. Razmislite, zašto je to tako? Ako ste nazadovali upravo u toj odluci, ovih dana lijepo zbrojite i oduzmite koji su vas problemi mučili da ostvarite novogodišnju odluku i lijepo zasučite rukave i primite se napretka. Jer, on je uvijek moguć i nikad nije kasno. Penso positivo, kako bi rekao Jovanotti.

  2 Razmislite o godini koja je iza nas, koliko je bila dobra, koje su bile vaše greške, koji potezi su se pokazali izvrsnima? Kad si postavite takva pitanja, odluke i volja doći će same od sebe. Jer, ako nemamo cilj, kako si zacrtati put? Psiholozi tvrde da ne možemo ići u dobrom smjeru ako nemamo konkretan cilj. A da bismo imali cilj, dobro je imati i plan!

   

  dune 129174208703664 cr cr

   

  3 Planirajte godinu na način da si na mjesečnoj bazi postavite ciljeve, jer je lakše kad postepeno odrađujete vlastite zadatke, nego da zamišljate odluke kao veliki kamen koji morate najednom  pogurnuti i pokrenuti. Vizualizacija je tu dosta praktična stvar, još jedna ideja brojnih psihologa, ako zamislite kako polako ali sigurno rješavate odluke, cijela situacija neće izgledati tako zahtjevno.

  4 Jedna od uvijek dobrodošlih i ugodnih odluka je - uživati u životu više. To ne znači da ćete više kupovati stvari u kojima biste mogli uživati, već upravo suprotno: da ćete uživati više u stvarima koje već imate. Na taj način čovjek shvati koliko ima, umjesto da razmišlja o stvarima koje nema. To vam je ona – je li čaša poluprazna ili polupuna? Postavite si mjerilo i krenite u ljepši i jednostavniji život.

  5 Svakako si zacrtajte da ćete se više kretati, bila to šetnja ili neki sport. Kretanje potiče stvaranje sretnih hormona i najbolje utječe na svakodnevnu kvalitetu života. Ono ne samo da utječe na metabolizam, kilažu i čistoću kože, već i daje neki poletni osjećaj, pa bila to i polusatna šetnja svaki dan.

  6 Smijte se više, pa makar morali svaki dan čitati – viceve. Smijeh je lijek i čini jedan od onih detalja koji nam na koncu život čine ljepšim!

  Foto: Foto: Ashleigh and Burwood, Dune, Marks & Spencer / prshots

   

  ashleighandburwood 2843341933237917