Pharmacy to go! / cijepljenje - važno je znati #2

  Magistra Martina Šepetavc iz Farmacie u drugom djelu teme (prvi pročitajte ovdje) o cijepljenju donosi najpopularnije mitove vezane uz ovu temu. Podastire znanstvene činjenice o tipovima cjepiva, vezi između cijepljenja i higijene, kakve sve komplikacije mogu uzrokovati ospice, rubeola, zaušnjaci... Popis mitova sastavila je Svjetska zdravstvena organizacija WHO.  

   PHTOGO CIJEPLJENJE opn


  1. Dobra higijena i provođenje sanitarnih mjera dovoljni su za suzbijanje zaraznih bolesti i cjepiva su nepotrebna.
  Netočno.
  Ukoliko prestanemo s programom cijepljenja te bolesti će se vratiti. Higijena, pranje ruku i sanitarne mjere su važne u sprječavanju zaraznih bolesti, ali ih neće iskorijeniti. Prestankom provođenja cijepljenja, bolesti poput dječje paralize i ospica će se ponovo pojaviti.

  PHTOGO CIJEPLJENJE 7


  2. Cjepiva imaju štetne posljedice po zdravlje koje su još neotkrivene i mogu imati fatalne posljedice.

  Netočno.
  Cjepiva su vrlo sigurna. Nuspojave koje se javljaju prilikom cijepljenja su rijetke i vrlo blage. Karakterizira ih crvenilo i bol na mjestu uboda iglom ili blago povišena temperatura i pospanost. Ozbiljne nuspojave su iznimno rijetke te su dobro istražene i dokumentirane. Puno je veća opasnost za organizam ukoliko obolite od bolesti protiv koje se niste cijepili nego od samog cjepiva. Primjerice, ospice uzrokuju encefalitis i sljepoću.

   

  PHTOGO CIJEPLJENJE 1


  3. Uporaba kombiniranog DiTePer (difterija, tetanus, pertusis) cjepiva i cjepiva protiv dječje paralize u djece uzrokuju sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS).
  Netočno.
  Ne postoji povezanost između cijepljenja navedenim cjepivima i SIDS-a. Djeca koja su nažalost umrla zbog SIDS-a i bila cijepljena ovim cjepivima, imala bi isti ishod i da nisu cijepljena.

  4. Zarazne bolesti u programu cijepljenja više ne postoje u mojoj državi pa cijepljenje nije potrebno.
  Netočno.
  Iako je većina zaraznih bolesti koje se nalaze u programu cijepljenja nestala u državama gdje se program provodi, uzročnici zaraze još uvijek postoje u određenim dijelovima svijeta. Zbog intenzivne globalne prometne povezanosti uzročnici prelaze geografske granice i uzrokuju zaraze osoba koje nisu cijepljene. Primjer je pojava ospica u europskim zemljama kao što su Austrija, Njemačka, Italija, Danska, Švicarska, Velika Britanija, Francuska i Hrvatska od 2005. godine do danas u osoba koje su nisu cijepile. Glavni razlozi za cijepljenje su da zaštitimo sebe i osobe oko nas. Uspješnost programa cijepljenja ovisi o suradnji svih pojedinaca, a za dobrobit cijelog društva.

   

  cuckooland 2783311132378084
  Cuckooland / prshots


  5. Dječje bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem su normalan dio života.
  Netočno.
  Bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem ne trebaju biti dio naše svakodnevice. Ospice, zaušnjaci i rubeola su ozbiljne bolesti koje mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije u djece i odraslih, uključujući upalu pluća, encefalitis, sljepoću i smrt. Pojava navedenih bolesti se uspješno sprječava cijepljenjem.

   

  PHTOGO CIJEPLJENJE 11


  6. Gripa je samo prolazna smetnja i cjepivo nema značajnijeg učinka.

  Netočno.
  Gripa je ozbiljna zarazna bolest koja svake godine odnese 300 000 - 500 000 žrtava u cijelom svijetu. Osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, trudnice i mala djeca imaju visok rizik razvoja komplikacija uzrokovanih gripom koje mogu biti smrtonosne. Cjepivo sadrži sojeve virusa koji se očekuju u narednoj godini, a cijepljenje je najbolji način da zaštitite sebe od komplikacija kao i od prenošenja zaraze na druge osobe.

   

  PHTOGO CIJEPLJENJE 2

  7. Bolje je steći imunitet prebolijevanjem bolesti nego cijepljenjem.
  Netočno.
  Cjepivo potiče imunološki sistem na stvaranje protutijela na određenu bolest bez samog obolijevanja i izlaganja organizma riziku od razvoja potencijalnih komplikacija. Kao primjer, obolijevanje od virusa gripe Haemophilus influenzae tip B može uzrokovati mentalnu retardaciju, obolijevanje trudnice od rubeole uzrokuje kongenitalna oštećenja djeteta, obolijevanje od hepatitisa B uzrokuje karcinom jetre, a obolijevanje od ospica može uzrokovati smrt.

  8. Cjepiva koja sadrže živu su opasna.
  Netočno.
  Tiomersal, koji se koristi kao konzervans u nekim cjepivima, organski je spoj koji sadrži živu. Najviše je upotrebljavani konzervans u cjepivima koja je potrebno primjenjivati višekratno. Ne postoji dokaz koji upućuje da tiomersal predstavlja rizik za zdravlje.

   

  sainsburys 971272147440092
  Sainsbury's / prshots

   

  9. Cijepljenje djeteta sa cjepivom koje sadrži zaštitu za više bolesti odjednom predstavlja rizik za imunološki sistem djeteta.
  Netočno.
  Znanost je dokazala da cijepljenje djeteta cjepivom koje sadrži zaštitu za više bolesti odjednom ne predstavlja rizik za imunološki sistem djeteta. Imunološki sistem djeteta je svakodnevno izložen nekoliko stotina antigena koji potiču njegov imunološki odgovor. Svakodnevno hranjenje donosi u organizam brojne antigene, a osim toga tu se još nalaze i brojne bakterije koje žive u ustima i nosu. Dijete je u dodiru s većim brojem antigena ukoliko ima bolno grlo ili prehladu nego od polivalentnog cjepiva.

  10. Cjepivo uzrokuje autizam.
  Netočno.
  Ne postoji dokaz da MoPaRU cjepivo uzrokuje autizam niti bolesti iz autističnog spektra.

   

  PHTOGO CIJEPLJENJE 4


  Zaključak: treba koristiti blagodati moderne medicine koja je cijepljenjem iskorijenila veliki broj zaraznih bolesti u svijetu od kojih su ne tako davno umirali milijuni ljudi, a još više ih je za posljedicu imalo komplikacije koje su dovele do teških i trajnih oštećenja organizma.

  PHTOGO CIJEPLJENJE 6

  Odazovite se pozivu na cijepljenje protiv gripe
  Naročito ako se ubrajate u kritične skupine građana, pogotovo jer je cijepljenje za njih besplatno kod izabranog liječnika obiteljske medicine. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna bolest popraćena povišenom temperaturom kao što je prehlada. Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe.
  Zaštite svoje zdravlje i zdravlje sebi dragih osoba, naročito najmlađih, provodeći program cijepljenja koji je pokazao odlične rezultate i temelji se isključivo na znanstvenim dokazima.

  PHTOGO CIJEPLJENJE 3