Pharmacy to go! / čime tretirati rane

  Često se nađemo u situaciji da sami moramo sanirati manje rane, opekline, i žuljeve koje zadobijemo svakodnevnom nepažnjom – svima se to dešava, stoga je važno reagirati pravilno i na vrijeme. Osim toga, majke same kod kuće tretiraju pupak novorođene bebe, koji je najbolji postupak? Na što obratiti pažnju i koje rane i ugrizi zahtijevaju liječničku pomoć? Sa čime ih tretirati i jesu li i koja eterična ulja dobra za otvorene rane? - Oštećeno tkivo je nakon ozljede neposredno izloženo vanjskim utjecajima – priča magistra Andrea Koščec iz Farmacije u zagrebačkoj Ilici 11. - Bilo da se radi o ogrebotini, ubodnoj rani, posjekotini, žulju ili nekoj drugoj vrsti ozljede, ranu treba što prije dezinficirati. Time uništavamo bakterije, gljivice i ostale mikroorganizme koji se mogu naći u rani ili njenoj neposrednoj okolini i svojim razmnožavanjem izazvati infekciju i upalu. Moramo biti svjesni da i naoko mala i banalna ozljeda može predstavljati ulazna vrata za ozbiljnu infekciju - .

  FARMACIA - koja mi je najbliža?

   PHTOGO RANE4

  Liječenje rana – najstariji medicinski problem
  Povijest liječenja rana čak je starija i od povijesti medicine, vjerojatno stara kao ljudski rod. Prvo poznato sustavno proučavanje rana potječe iz starog Egipta, gdje u drevnim papirusima nalazimo opis zatvaranja rana i opise tehnika previjanja. Stari Grci rane su sistematizirali u 147 različitih vrsta. U rimskoj medicini postojali su čitavi  protokoli tretiranja različitih vrsta rana (npr. liječenje oblozima od vina). Tijekom srednjeg vijeka vojske su pratili tzv. ranarnici koji su zbrinjavali sve vrste ozljeda.

  Što treba izbjegavati pri tretiranju rana?
  - Alkohol, rakija i slični  antiseptici nikako se ne preporučuju za dezinfekciju rane, jer alkohol jako peče, iritira ranu i kroz ranu može ući u krvotok, što je posebno opasno u djece.
  - Dezinfekcija jodnom tinkturom izlaže vas opasnosti od alergijske reakcije.

   PHTOGO RANE2

  Čime dezinficirati ranu?
  Octenisept, antiseptik koji bezbolno dezinficira rane i sluznice i potpomaže brže i ljepše cijeljenje. Ako se radi o ogrebotini ili okrznuću, gdje su oštećeni samo površinski slojevi kože, važno je :
  1. korak - isprati oštećeni dio pod mlazom hladne vode da se isperu nečistoće i druge moguće prisutne primjese,
  2. korak - raspršiti antiseptik Octenisept direktno po rani i pričekati minutu da se postigne potpuni antseptički učinak,
  3. korak - nakon toga staviti flaster ili sterilni zavoj.
      
  Kada treba ići liječniku?
  Odlazak liječniku zahtijevaju posjekotine duže od 1 cm kao i one nazubljene, vrlo duboke, s ostatcima stakla, metala... Nemojte ih sami uklanjati kako biste izbjegli veća oštećenja tkiva!

  PHTOGO RANE12

  Ako rana jako krvari, potrebno je zaustaviti krvarenje čistim komadom tkanine; ukoliko krv probije tkaninu, potrebno je staviti još jednu preko postojeće i potražiti liječnika.

  Posjekotine na glavi:
  Često se kod posjekotina na glavi, koje su inače sklone naglom oticanju, javlja jako krvarenje. Pritom je važno:
  1. korak - zaustavljanje krvarenja komadom čiste tkanine
  2. korak - raspršiti Octenisept i pričekati da se osuši jednu minutu,
  3. korak - staviti flaster ili sterilni zavoj.
      
  Ako tijekom šest ili sedam sati nakon ozljede glave nastupi mučnina, neprekidna glavobolja, povraćanje ili curenje vodenaste tekućine iz uha ili nosa, neodgodivo treba potražiti liječnički savjet!

  PHTOGO RANE35  

  Česte su ubodne rane olovkom, iglama, čavlima… kako ih tretirati?
  1. korak - isprati hladnom vodom
  2. korak - raspršiti Octenisept i ostaviti jednu minutu da se osuši.
  Kod ozbiljnih ozljeda gdje je u rani ostao dio igle, čavla ili slično, nemojte sami uklanjati komadiće jer bi to moglo povećati oštećenje. U tim slučajevima potrebno je potražiti pomoć liječnika.

  Postupak u slučaju uboda pčele, stršljena ili ose
  U ovom slučaju često se pojave otok, crvenilo i osjećaj svrbeža. Postupak je da na  mjestu uboda raspršite Octenisept i ostavite minutu da se osuši. U slučaju pojave osjećaja nedostatka zraka, gušenja, naticanja jezika i usnica, neodgodivo potražite liječničku pomoć.

  Ugriz psa ili neke druge životinje:
  1. korak - isprati ranu pod mlazom hladne vode
  2. korak - raspršiti Octenisept.
  Ako rana jako krvari, niste cijepljeni protiv tetanusa i nemate saznanja da li je pas cijepljen protiv bjesnoćepotrebno je potražiti liječničku pomoć.

   PHTOGO RANE5

  Opekline – tretiranje ovisi o stupnju oštećenja kože

  Opekline 1. stupnja
  Prouzročene su kratkim kontaktom s vrućom vodom, parom, vrućim predmetima ili pretjeranim sunčanjem. Oštećuju samo vanjski sloj kože koja je na oštećenim mjestima bolna i crvena, ali bez mjehurića. Najčešće su i mogu se liječiti kod kuće.

  Opekline 2. stupnja
  Oštećuju prvi i drugi sloj kože te uzrokuju mjehure, crvenilo, oteklinu i bol, a neke opekline drugog stupnja mogu se liječiti kod kuće, međutim, ako je opeklina velika ili uključuje lice, ruke, noge ili spolne organe, potražite liječničku pomoć.

  Opekline 3. stupnja
  Zahtijevaju trenutačnu medicinsku skrb jer oštećuju sve slojeve kože. Jednako kao i opekline drugog stupnja, nastaju zbog kontakta s kemikalijama, vrućim tekućinama ili vatrom.

  Svaka opeklina, bilo da je uzrokovana ugrijanim predmetom ili tekućinom, vatrom, suncem, kemikalijama, električnom energijom ili drugim sredstvima, ima zajednička svojstva: na oštećenu kožu lako se nastane opasni mikroorganizmi, a infekcija preko otvorene površine kože prodorom u krv može zakomplicirati tijek liječenja.

  Za sve opekline vrijedi zlatno pravilo: mlaz hladne vode najbolja je prva pomoć!

  Lokalni antiseptik i čista gaza dodatno su od koristi, no samo ako se pravodobno primijene. Nakon pružene prve pomoći na mjestu ozljede poželjno je potražiti savjet i procjenu iskusnog liječnika.

   PHTOGO RANE34

  Što znači dobar antiseptik?
  Mora biti učinkovit, pouzdan i da ima širi spektar antimikrobnog djelovanja. U maloj kućnoj ljekarni dobro je pri ruci imati preparat poput Octenisepta kako bi se pravodobnom primjenom takve antiseptične otopine s raspršivačem izbjegla moguća dodatna kontaminacija opeklinske rane. Kod površnih opeklina, koje se najčešće liječe samostalno, pokazala se praktična i djelotvorna primjena hidrogela s antimikrobnim sredstvom za zaštitu, Octenisept gel za rane koji je učinkovit u inaktiviranju patogenih mikroorganizama, dobro je podnošljiv i bezbolan za opečenu kožu.

  PHTOGO RANE10


  Pravila ponašanja u slučaju opeklina koja je dobro zapamtiti:
      DA Maknite osobu od izvora opekline, opeklinu odmah stavite pod mlaz hladne vode!
      DA Provjerite opće stanje, puls i disanje, pozovite pomoć.
      DA Svucite odjeću da spriječite pregrijavanje. Ako se odjeća prilijepila za kožu, hladite sve zajedno.
      DA Nakon dovoljno dugog hlađenja opekline pod mlazom hladne vode, hladni vodeni ili Octenisept oblog držati do dolaska liječniku.
      DA Obvezno konzultirajte liječnika, koji će odrediti dubinu opekline i način liječenja. Katkad se prava dubina opekline može točno procijeniti tek 48 sati nakon ozljede.
      NE stavljajte na opeklinu nikakve prašak, mast ili neku drugu takozvanu pučku medicinu.
      NE bušite mjehure od opekline, ne odstranjujte mrtvu kožu.
      NE stavljajte na opeklinu led ili zaleđene vrećice.
      NE dopustite da opeklina bude dodatno kontaminirana – ne kašljite oko opekline i ne dirajte opečeno mjesto nečistim rukama.
      NE liječite opeklinu bez konzultacije s liječnikom.

   PHTOGO RANE32

  Žuljevi - područje izdignute kože koja je ispunjena tekućinom
  Kada se formiraju? Na rukama i stopalima uslijed trljanja i pritiska. Na stopalima se pojavljuju i nošenjem neudobne ili premale obuće, čak i nakon samo nekoliko sati od skidanja cipela. Trajni pritisak ili trljanje će uzrokovati odvajanje epiderme (vanjskog sloja kože) od donjih slojeva kože, a formirat će se i jastučić s tekućinom koja amortizira ranu i sprječava daljnji pritisak. Stoga, žulj je pametna mjera samozaštite vašeg tijela. Naime, vanjska membrana žulja uspješno štiti ranu od daljnjeg pritiska, prljavštine ili ulaska bakterija.
  Žulj je u pravilu bolan, no može puknuti ukoliko je izložen jačem pritisku ili trenju, ostavljajući otvorenu bolnu koja se može lako inficirati.

  Žuljeve je najbolje ostaviti na miru, ne bušite ih!

  Tretiranje žuljeva:
  Stavite flaster (bez bušenja, naravno) jer on:
  1. pomaže u uklanjanju dodatnog pritiska cipela na žulj,
  2. štiti osjetljivi sloj kože oko žulja sve dok žulj ne bude spreman za ispuštanje tekućine, prljavštine (i bakterija).

   PHTOGO RANE7

  Žulj zahtjeva strpljenje, no postoji nekoliko činjenica koje morate znati kako biste izbjegli bol i osigurali brzo zacjeljivanje:
  1. rane najbolje zarastaju u vlažnom okruženju, to je klinički dokazana činjenica na kojoj je utemeljen flaster. Dakle, u zaštićenom okružju, žulj će najbolje i sam zacijeliti.
  2. Probušite li zaštitni sloj žulja, omogućujete bakterijama ulaz u ranu, koja se u medicini tretira kao otvorena rana.
  3. Ukoliko probušite žulj, dezinficirajte ga antiseptičkim sprejem i zatim stavite flaster koji će ga zaštititi od daljnjeg pritiska, trenja i ostalih štetnih, vanjskih utjecaja.

  Prednost hidrokoloidne tehnologije
  Zahvaljujući hidrokoloidnoj tehnologiji, flasteri protiv žuljeva (Hansaplast) stvaraju optimalno okruženje kako bi rana zarasla. Hidrokoloidni materijal flastera istovremeno odvodi suvišnu tekućinu iz rane i stvara zaštitni jastučić od gela koji to okruženje čini vlažnim, što pomaže bržem zarastanju rane.

  PHTOGO RANE41 

  Pupak novorođene bebe
  To je ostatak pupčane vrpce koji će se kroz neko vrijeme odvojiti i otpasti.
  Važno je:
  - područje pupkovine održavati suhim i čistim
  - jednom dnevno čistiti vlažnim sredstvima, vodom i antiseptikom
  - ako je pupak čist nije potrebno koristiti vlažna sredstva jer je cilj održati ga suhim što će ubrzati otpadanje pupčanog batrljka.

   PHTOGO RANE6

  Eterična ulja kod zbrinjavanja rana
  Doba moderne aromaterapije započelo je kad je francuski kemičar Rene-Maurice Gattefosse (1881-1950) u svom laboratoriju doživio nezgodu. Jako je opekao ruku, a pošto je radio na istraživanju eteričnih ulja, u blizini je imao ono lavandino čime je prelio ranu. Naravno, rana je brzo zarasla i nije ostavila značajne posljedice. I danas je lavanda eterično ulje broj jedan kada je o opeklinama riječ.

  Kako ulje lavande djeluje na rane?
  Lavanda (Lavandula angustifolia Miller) ima spazmolitički učinak te ubrzava epitelizaciju kože, netoksična je a koža vrlo dobro podnosi nanošenje i nerazrijeđenog esencijalnog ulja lavande.

  PHTOGO RANE42

  Čajevac kod tretiranja rana
  Čajevac (Melaleuca alternifolia, Myrtaceae) ima antiseptički učinak, esencijalno ulje je vrlo  sigurno i netoksično. Često se primjenjuje dermalno. Tradicija stiže iz Australije gdje su Aboridžini listove čajevca upotrebljavali kod liječenja i zbrinjavanja rana.

  Važno je napomenuti!
  Kod primjene esencijalnih ulja uvijek treba imati na umu kvalitetu samih ulja i treba procijeniti težinu ozlijede, rane te ju na taj način adekvatno zbrinuti, sami ili uz liječničku pomoć.

   

  PHTOGO RANE1PHTOGO RANE3PHTOGO RANE8PHTOGO RANE9PHTOGO RANE11PHTOGO RANE37