SALZBURG & jezera u 6 dana // od šumskog muzeja na otvorenom do čarobnog Sv. Wolfganga

  PRVI DAN

  DRUGI DAN

  TREĆI DAN

  PETI DAN

  ŠESTI DAN

  Nosila sam tracht jaknu 6 dana

   

  Salzburger Freilichtmuseum Goßgmain

  Iako je bilo lagano kišno, jutro 4. dana uputili smo se u istraživanje velikog šumskog projekta. Muzej na otvorenom, autentično selo Salzburger Freilichtmuseum Goßgmain je naselje sa starim kućama te otkriva kako se nekada živjelo. Bilo je mirno, jednostavno i u skladu s prirodom.

  dpz cortisen wolfgangsee

  Salzburger Freilichtmuseum Goßgmain slavi 40. godišnjicu te se ponosi sa čak 100 autentičnih i originalnih povijesnih zgrada obnovljenih na tlu muzeja, otkrivajući izuzetne priče o povijesnoj poljoprivredi, obrtu, seoskim obrtima i proizvodnji. Ovo je šetnja kroz ruralnu povijest Salzburga u proteklih šest stoljeća.

  Upoznali smo stare seoske kuće te divili skromnom načinu života koji je bio fokusiran na obitelj, druženje i međusobno pomaganje. Tu je i slatki vlakić - stara željeznica s parnim strojem kroz slikoviti prirodni krajolik muzeja koji se prostire na 50 hektara.

   

   

  Salzkammergut je jedna od najpoznatijih regija Austrije i Alpa, i to s dobrim razlogom. Stoljećima su se čista raznolikost, prekrasne pješačke staze i biciklističke rute ovog područja jezera i planina između Gmundena i Fuschla pokazale neodoljivima za one željne opuštanja.

  Sv. Wolfgang na jezeru Wolfgangsee

  Ove godine slave 1100. rođendan svetog Wolfganga, koji je postao poznat po milosrđu i vjeri. Fascinantna legenda čak kaže da je svoju sjekiru s Falkensteina bacio u dolinu kako bi dobio božanske upute za izgradnju svoje crkve, danas poznate kao hodočasnička crkva sv. Wolfganga.

  WOLFGANGSEE

  Jezero Wolfgangsee obrubljeno je brojnim hodočasničkim putovima, koji su popularna odredišta vjernika još od srednjeg vijeka. Tada je slikoviti St. Wolfgang privlačio i do 80.000 hodočasnika. Danas su te staze poznate kao "Wolfgang's staze" ili "Wolfgangwege", obožavaju ih ne samo hodočasnici, već i svi oni koji žele neku smislenu šetnju po divnoj prirodi.

   

   

  Sve te staze vode pored vrlo diskretne crkve Falkenstein u kojoj je kao pustinjak živio sv. Wolfgang. Nakon oko 3 km stiže se do krajnje točke dugog hodočašća, prekrasne crkve St. Wolfganga u središtu St. Wolfganga.

  WOLFGANGSEE ST WOLFGANG

  Piktoreskni gradić prava je uživancija, uređeno mjesto i tradicionalna arhitektura daju neki smirujući vintage dojam.

  WOLFGANGSEE ST WOLFGANG caffe wallner

  Što se samog jezera tiče – najbolji način upoznavanja je razgled brodom.

  Navečer smo posjetili preuređenu početnu stanicu željeznice SchafbergBahn, koja vodi od dolinske postaje u St. Wolfgangu do vrha Schafberga. To je najstrmija zupčasta željeznica u Austriji te je danas jedna od lokalnih atrakcija.

   

   

  Puštena je u rad 1893. godine. Zahvaljujući posebnom pogonu, SchafbergBahn je optimalno pripremljen za nagibe Schafberga. Lokomotiva može svladati velike uspone na vrlo kratkim udaljenostima.

   SchafbergBahn

  Na vrhu je nekadašnje sklonište Himmelspforte, hotel Schafbergspitze, a pogled je wow – pruža se planinska panorama od 360° te se vide 11 različitih jezera.

  Na putu do vrha Schafberga sa SchafbergBahnom postoje dva izlaza - na 1364 metra (srednja stanica) nakon otprilike 30 minuta vožnje i na vrhu na 1732 metra.

  SchafbergBahn REST

  U novoj stanici SchafbergBahn u dolini, nazvanoj "erlebnisQuartier", ne postoji samo velika i svijetla dvorana za goste sa šalterom za prodaju karata, već i suvenirnica, mala muzejska zona s povijesnom lokomotivom kao vrhuncem i novi restoran EQ na gornjem katu zgrade - s predivnom terasom uz jezero.

  SchafbergBahn REST

  Spavali smo u predivnom butik hotelu Cortisen s 4 zvjezdice na jezeru Wolfgangsee!Interijer je jako zanimljiv, zabavan, drugačiji, kombinira tradicionalni šarm s modernom udobnošću.

   

   

  Nalazi se na samoj obali jezera, ima bazen i wellness. Posebna je to kombinacija male plaže, jezera i pogleda na visoke planine, prava čarolija.

  cortisen48

  cortisen1

  cortisen2

  cortisen3

  cortisen4