VODA, ZEMLJA, ZRAK // 3 dana u Sloveniji // dan 2. dom cvičeka u Krškom, čudesno imanje Pomona i toranj Kristal pod oblacima

  DAN PRVI - VODA, ZEMLJA, ZRAK // 3 dana u Sloveniji // dan 1. KANU NA KUPI, BICIKLIRANJE ispod duge

  kristal toranj rogaska

  Drugi dan smo započeli degustacijom cvičeka – Mojca iz kleti Krško objasnila nam je da je to mješavina crnih i bijelih sorti slovenske vinorodne regije Posavje.

  KLET KRSKO 2

  Omjeri su zadani - 60 posto žametne črnine ili žametovke, 15 posto frankovke i 25 posto kraljevine te žuti plavec i graševina. Rezultat je dino za svaki dan, ugodno, lagano aromatično.

  KLET KRSKO wine tasting in the wine and gastronomy center TURN

  Vinski podrum Krško

  Klet Krško, danas poznata i kao dom vina Cviček, otvara se u 80-tima, no osnovana je prije skoro sto godina, davne 1928. godine kao prva vinogradarska zadruga Kostanjevica na Krki. 

  Smještena je u staroj dvorskoj kleti iz 1770. godine, u neposrednoj blizini Šrajbarskog turna, koji se sada preuređuje, a koji su više od 250 godina posjedovali grofovi Auerspergi.

  Klet Krško and Šrajbarski Turn Castle 2

  - Iz bogate povijesti ovog kraja potrebno je istaknuti utjecaj grofa Antona Alexandera Auersperga (Anastazij Grün). On je, uz smisao za trgovanje, posjedovao i izniman smisao za kulturu i umjetnost, što je ovoj vinariji već u dalekoj prošlosti dalo poseban pečat. Zbog toga su brojni zaljubljenici u vino posjećivali ovaj podrum, sami kreirajući povijest. Jedan od njih bio je i jedan od najvećih slovenskih pjesnika, France Prešeren – ispričala je Mojca.

  Pomona, ručak

  Pomona je rimska božica voća i voćnjaka, ona je bila inspiracija za ovo imanje, rekao nam je Janko Županec, vlasnik ovog velikog eko projekta. Osim poučne staze i mosta koji ide kroz šumu na imanju, ispod kojeg su svinje te akvaponike, jezera, tu je i toranj kojemu su za sada postavili temelje. Bit će to vidikovac koji će mjestu dati poseban pečat.

  pomona

  - Dugo smo živjeli u Rogaškoj Slatini i odlučili smo se vratiti na djedovinu, jer je ovdje rođen moj otac. Studirao sam ekonomiju, bio sam daleko od poljoprivrede. No, kada je otac preminuo, naslijedili smo jedan mali voćnjak, malu njivu i travnjak. Negdje 1995. godine, odlučio sam posaditi kruške. Kupio sam 1250 sadnica, ali su bile jako loše kvalitete. Sljedećih 16 godina posvetio sam razvoju voćnjaka, istovremeno razvijajući ideju o seoskom gospodarstvu. Na imanju se nalazi i stara kuća u kojoj se moj otac rodio. Dugo sam razmišljao što učiniti s njom - srušiti je ili renovirati. Nakon mudrih savjeta, odlučio sam je renovirati. Prijatelji su se pridružili, zajedno smo kopali, preuređivali, i danas stoji kao mali muzej u kojem se nalazi i krušna peć u kojoj pečemo naš kruh – ispričao je ponosno Janko.

  - Na imanju raste 2750 stabala krušaka, 230 stabala dunje, cvjeta 40 grmova bazge, uzgaja se 17 vrsta začinskog bilja, a ponosno od davnina stoji i 17 vrsta drveća među kojima veselo trče autohtone svinje, krškopoljke, a nedaleko od njih u bazenu pliva 30-ak riba, od kojih je čak pet različitih vrsti jesetra – naglasio je.

  Novi toranj u Rogaški Slatini - Kristal

  Toranj Kristal se otvorio doslovno par dana prije nego smo došli. Impresivna građevina napravljena je od više od 2.600 kubika betona, na čijem se vrhu nalazi kristalni simbol bogate povijesti Rogaške Slatine, te ukrašen s preko 500 četvornih metara stakla. Visina – 102 metra.

  dpz slo rogaska kristal

  U prizemlju je panoramski lift koji može primiti do 21 osobu. Do vrha treba samo 35 sekundi, a tijekom uspona odredište ćete moći promatrati kroz panoramski prozor. Na 1. katu je kafić, ali i stakleni dio, kroz koji se vidi skroz do dna.

  kristal toranj rogaska2

  Na 2. katu je terasa s wow pogledom i VR – za doživljaj kao da jašete na pegazu.

  Zašto? - Legenda o Rogaškoj Slatini govori o mitološkom krilatom konju. Pegaz je kopitom udario u tlo i otkrio Donat – magnezijem najbogatiju prirodnu mineralnu vodu na svijetu. Kao i Pegaz, sada i naši gosti svakog dana otkrivaju nove doživljaje. Budući da legenda živi i danas, Pegaz i njegovo otkriće slatinske prirodne mineralne vode postali su važan dio Rogaške Slatine. Tako je legenda prerasla u simbol koji je prisutan na svakom koraku. Predstavlja jedinstvenost vode i lokacije, a u grbu i zastavi općine pokazuje poštovanje prema lokalnoj povijesti - .

  Navečer – predivan Atlantida Boutique Hotel.

   

   

  Taman izvan Rogaške, na brdu, u predivnom šumskom okruženju smjestio se ovaj divan hotel. Veliki lobby, moderno uređenje, hotel ima velike lijepe sobe, gledaju na prirodu, park i zelenilo. Ima spa te wellness centar s unutarnjim bazenom, saunom i hidromasažnom kadom, te elegantan à la carte restoran s terasom Besplatan Wi-Fi dostupan je u cijelom hotelu.