VODA, ZEMLJA, ZRAK // 3 dana u Sloveniji // dan 3. LET parkom Geoss, BAJK do Litije i podzemni svijet RUDNIKA Sitarjevec

  DAN 1

  DAN 2

  Ujutro smo prošetali iz hotela Atlantida, preko puta je Anin dvor, u kojemu je večer prije bila svadba. Inače, to je moderna zgrada u kojoj je više zbirki.

  Šetnjom kroz tematski obojene muzejske zbirke upoznali smo sve faze nastajanja kristalnog stakla u „Staklarskoj zbirci”. Put na kat vodi do „Parkovne zbirke” gdje smo upoznali autohtone vrste drveća iz parkova Rogaške Slatine. Posljednja „Vodena zbirka” posvećena je ključnom elementu povijesnog razvoja Rogaške Slatine – vodi.

  nani p

  Legenda Nani Poljanec

  No, tu je i posebna zbirka - lokalnog stvaratelja i kolekcionara, koji je poznat i pod imenom Nani Poljanec. Osobno nas je proveo kroz vlastite eksponate, njegov sakupljački hobi pretvorio se u genijalnu zbirku stvari raznih poznatih osoba, a super je i projekt staklenih tegli.

   

  @dubravkapz #art #conceptualart #rogaskaslatina #muzej #anindvor #nanipoljanec #slovenia #ifeelslovenia #travel #museum ♬ original sound - Dubravka Prpic Znaor

   

  U njih je stavio niz detalja iz vlastitog života, koje su značajne za njegov lifestyle, konceptualni umjetnik vidi to kao kolekciju koja će ostati trajna.

  Nakon toga – opet akcija.

  Pustolovski park Geoss 2

  Pustolovski park Geoss

  Tamo su me nagovorili na zip-line, moram priznat da je bilo genijalno. Ipak, išla sam u tandemu, ali let kroz krošnje prefantastično je iskustvo. Dug je gotovo kilometar, na visini od oko 30 metara.

  Prije toga smo se muvali po adrenalinskom parku, praktično je imati dobru ravnotežu kad se penješ među drvećem, vereš po špagi i pokušavaš pronaći balans. Nekad se to čini kao nemoguća misija, no idu tamo i klinci, pa i mi odrasli valjda možemo hodati po nevidljivim stazama.

  Geometrično središče SLovenije

  Pustolovni park Geoss nalazi se u mjestu Slivna, nedaleko od geometrijskog središta Slovenije (GEOSS). Avanturistički park ima sedam penjačkih staza različitih stupnjeva težine, koje možete savladati za dva do tri sata. Na različitim visinama (od 1 do 25 metara) nalazi se 97 penjačkih elemenata koji uključuju više od 200 metara spusta (zip-line). Najlakša razina težine prikladna je za djecu stariju od 4 godine. Svaki posjetitelj, međutim, bira razinu težine koja mu odgovara – rekli su nam.

  Litijski tempomat

  Nakon toga nas preuzima ekipica iz Litijskog tempomata, odnosno društvo biciklista koje inače broji čak oko 200 članova. Osnovani su 2018. godine te imaju super ture posvuda – organizirali su si putovanja na kojima bicikliraju, neka od njih su Istra, Kanarsko otočje, božićno bicikliranje... To su zapravo ljudi raznih profesija i dobi koji su se našli u strasti oko bicikliranja i organizirali se u društvo.

  Uskoro idu u Dolomite, bit će to još jedna super avantura.

  TIC Litija kolesarstvo Lo 015

  S njima smo se vozikali do sajma jagoda i šparoga, koji se jednom godišnje organizira u Litiji. Tamo smo probali domaće delikatese i slušali lokalnu mjuzu.

  Dan jagod in spargljev 2024 7

  Sitarjevec Litija Rudnik

  I šećer za kraj, spuštanje pod zemlju. Prvo su nas opremili karabinerima, obukli kombinezone i kacige. Bila mi je to treća kaciga u tri dana - prva na kanuu, druga za bajk, treća pod zemlju.

  Pa smo krenuli u potragu za mineralima.

  rudnik

  Rudnik Sitarjevec Litija je suvremeni podzemni muzej koji nudi pogled na raznolikost geološke prirodne baštine. Jedan je od polimineralnih rudnika izuzetne mineraloške raznolikosti te jedno od najbogatijih nalazišta raznih minerala u europskim i svjetskim razmjerima. U njemu se pojavljuje više od šezdeset različitih minerala, među kojima su najvažniji rudni minerali galenit, sfalerit, cinabarit, kalkopirit i barit.

   

  @dubravkapz #rudnik #mine #litija🇸🇮 #slovenia #sitarjevec #travel #traveling ♬ Silent Morning - BGM President

   

  Šetnjom i provlačanjem vidi se nekadašnji život rudara, a jednu od prostorija uredili su kao disko, koja daje vizualno moćan element prostoru. Hodnici su puni oker zemlje, posvuda je ta lijepa žuta. Rudnik je odlična avantura za ljubitelje prostora u režiji Majke prirode.

  slo rudnik dpz