Ana's TIPS & TRICKS // znate li što je to GRADUIRANO šišanje?

  Jeste li čuli za graduirano šišanje? Često se susrećem s predstavljanjem takozvanih novih tehnika šišanja – svako malo one dobivaju neke posebne nazive i promoviraju se pod trendove, dok su to zapravo osnove šišanja. I vaša ih kosa itekako poznaje.

  Piše: Ana Kuštre @ Do šminke i frizure za pol vure

  Kasia Struss02
  Kasia Struss // Vanity Fair Italy // foto Andoni + Arantxa // styling Leonardo Caligiuri


  Iako postoje razni frizeri i stilovi koji ih obilježuju, smatram da su osnove ono što bi trebali znati baš svi koji prime škare u ruke.

  Temelje frizerstva u cijelom svijetu čine linije, gradiranje i slojevito šišanje.

  Šišanje nije samo proces gdje frizer krene škarama kreirati frizuru, već postoji veliki niz pravila koje moramo poštovati i slijediti tijekom cijelog procesa.

  Nije najvažnije kako kosu šišamo već zašto ju šišamo, što želimo dobiti i onim najmanjim rezom koji napravimo!

  Kasia Struss02

  Procjena kose prije pranja osnova je koja nam pokazuje kakva je kosa kada prirodno pada i koji su njeni smjerovi rasta. Slušamo želje klijenta, zajedno istražujemo što je dobro, a što ne, za tip kose i oblik lica.

  Pranje kose je prije šišanja je obavezno!

  Kosa mora biti dobro tretirana kod pranja kako bismo mogli kvalitetno začešljavati pramenove i kasnije raditi na čistoj i suhoj kosi.

  Kasia Struss02

  Kada krenemo sa šišanjem, bitno je podijeliti kosu na ravne i precizne sekcije koje čine šišanje jednostavnijim i temeljitim. Istovremeno, pravilan položaj tijela naspram klijenta dovodi nas do pravilnih kutova rezanja kose.

  Nakon dogovora s klijentom oko željene frizure, krećemo s kreiranjem i gradnjom frizure.

  Graduirano šišanje je zapravo postepena nadogradnja svakog pramena, njime postižemo da se vlasi međusobno stope i naprave međudobni sklad

  Kasia Struss02

  Kod graduiranja moramo biti jako oprezni jer rezovi moraju biti mekani i nježni i kod ravne i kod kovrčave kose. Kad smo gotovi s formom, kosu posušimo fenom bez friziranja, time dobivamo pravo stanje frizure.

  Tek tada krećemo s realnim rezovima, frizura mora biti savršena i kada ju klijent opere kod kuće i laički posuši, a ne samo da je frizura postojana kada se izađe iz stručnih ruku frizera!

  Suhu kosu režemo posebnim rezovima i previlima, kojima ju i dodatno tanjimo kako bi se svaka vlas savršeno smjestila u cjelokupnu frizuru.

   Kasia Struss09 cr