FORA BRENDIRANE KUHINJSKE KRPE u režiji Škole za modu i dizajn // dobar tek uz BECHAMEL 5, svako jutro uzmi jednu DOLCE BANANA

  Igra imenima i brendovima uvijek je zabavna, naročito kad se iza projekta kriju kreativci -  riječ je o srednjoškolcima zagrebačke Škole za modu i dizajn.

  ŠMID na Ambienti 22 cr

  Nedavno su na Ambienti predstavili krpe s imenima koja su neodoljivo podsjetila na ona svjetski prepoznatljiva, a sve to na tako svakodnevnoj stvari kao što je – kuhinjska krpa.

  Dobar tek uz Bechamel 5, a svako jutro uzmi jednu Dolce Banana. Donatela je postala Virsadće, Mart Jacobs, a ovih dana Lišće P®ADA.

  ŠMID na Ambienti 12 cr

  - Projekt „Krpe na stol!” zamišljen je kao zabavan način stjecanja potrebnih kompetencija u području tekstilnog tiska za tekstilno kemijske tehničare, te praktične nastave šivanja za krojače – objavio je ŠMID.

  ŠMID na Ambienti 25 cr

  Provodio se tijekom cijele školske godine obuhvaćajući potrebna znanja i vještine predviđene programom. Učenici su tako dobili priliku učiti, ali se naglasak se s riječi učenje prebacio na stvaranje, što je učenju dalu posve novu vrijednost. Kroz rad se njegovao senzibilitet za „sporu modu” , a time i za ekološku problematiku – javlja škola.

  ŠMID na Ambienti 61 cr

  Rezultat - 4 kolekcije kuhinjskih krpa i pregača. Nazivi kolekcija su inspirirani poznatim dizajnerima i modnim kućama Prada, Chanel, Marc Jacobs, Donatella Versace i Dolce & Gabbana koje su učenici iskoristili kako bi se poigrali nazivima.

  ŠMID na Ambienti 31 cr

  Ovo je način na koji kreativci otkrivaju sklonost modnom humoru, ali i igri logomanijom i korištenju slavnih imena na nečemu tako – svakodnevnom.

  ŠMID na Ambienti 23 scr

  Dokaz je ovo da dizajn tekstila i mode može i mora imati komičnu stranu, odnosno podržavati kreativnost 'izvan okvira' te razmišljanje i promišljanje svijeta brendova, koji su naizgled 'nedodirljivi'.

  ŠMID na Ambienti 37 cr

  Nazivi su samo u službi projekta i neće se koristiti u komercijalne svrhe.

  U

  Lišće P(R)ADA – FOTO: Group "Tisak 4.D"

   

  Škola za modu i dizajn po prvi puta je predstavila radove profesora i učenika na AMBIENTI - međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije koje se održava na Zagrebačkom velesajmu od 21. – 24. listopada 2021 u paviljonu 5.

  ostaloSMID AMBIENTA323

  Izjava ravnateljice Maje Dadić Žeravice: - Unikatni dizajnerski ukrasni jastuci u izradi Modne tehnologije Škole za modu i dizajn nastali su ručnim radom metodom taftinga Odjela za kreativno tkanje, a dizajnirani posebno za vizual spavaće sobe Elisabeth Mas u Istanbulu. Replike navedenih dizajnerskih jastuka izložene su na Ambienti kao tapiserija na platnu što prikazuje modalitet mogućnosti dizajnerskih proizvoda za dekorativu. Ujedno, predstavljamo i crveni tepih nastao kao ručni rad na tkalačkom okviru kao dio kolekcije Zagrebačka škrinja sa blagom Učeničke zadruge Škole za modu i dizajn nagrađene prvim mjestom na Smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba. Otiskani dekorativni gate Tehnologije tiska Škole za modu i dizajn inspirativni je moment dizajnera odjeće Škole za modu i dizajn i njihovih dizajnerskih prijedloga za Elisabeth Mas.

  ostaloSMID AMBIENTA1

  Predstavili smo također i radove Odjela za modno crtanje, slikanje i modeliranje, prekrasne kolaže tonskih kontrasta u kojima zamišljamo kako je „Škola za modu i dizajn, bolja nego Vogue, skulpturu AMY u spomen na Amy Winehouse od polikromne terakote koja imitira aluminij kao i radove Tehnologije tiska i Odjela za izradu modnih tekstilnih i kožnih proizvoda gdje smo izložili dizajnerske kuhinjske krpe inspirirane parfemima, pa volimo reći kako „mirišemo na Bechamel 5“. Uz navedene primjerke, izložili smo i restaurirani namještaj u školskim radionicama, koji je nasljeđe Škole iz 60-ih godina, te stoga nedvojbeno možemo reći kako je izložba spoj mode, umjetnosti kao i same struke vezane uz tekstil i kožu - javlja Škola za modu i dizajn.

  ostaloSMID AMBIENTA4

  Foto: Marko Šolić, privatni album, Elisabeth Mas

  ostaloSMID AMBIENTA3

  ostaloSMID AMBIENTA11

  ostaloSMID AMBIENTA4848

  ostaloSMID AMBIENTA32

  ostaloSMID AMBIENTA5454

  ŠMID na Ambienti 36

  ŠMID na Ambienti 64