DIANA SOKOLIĆ & KARLA KOCIJAN // knjiga O NAMJEŠTAJU na 228 stranica donosi pregled raznih stilova i dizajna

  Impresivan projekt potpisuju akademska slikarica Diana Sokolić i magistra dizajna Karla Kocijan (majka i kći): Knjiga O NAMJEŠTAJU na čak 228 stranica donosi pregled povijesti namještaja kroz stilske epohe, dizajna i dizajnera namještaja u Hrvatskoj od 1945. do danas.

  - To je ujedno rječnik naziva komada/vrsta namještaja te predstavlja top autore i njihove najpoznatije dizajne namještaja od kraja 19. stoljeća do danas. Na kraju knjige je i mali glosar pojmova iz povijesti umjetnosti koji se spominju u knjizi – javlja Diana.

  diana sokolic i karla kocijan

  Zajedno su istraživale i pisale tekst, Karla je autorica dizajna knjige, a Diana autorica svih crteža kojima je knjiga ilustrirana.

  - Knjiga sadrži 140 crteža koji su izbor iz više od 300 nacrtanih. Upravo to čini posebnost knjige. Na tržištu ne postoji slična - ni po tematici ni po pristupu. Ona u sebi objedinjuje i povijest i suvremenost i hrvatski dizajn i zaboravljene pojmove kao što su psiha ili šifonjer ili šemizet… - priča mi Diana.

  Smatra da je to knjiga koja će služiti mnogima, kako bi nešto provjerili ili naučili. Jednostavna je za korištenje, user-friendly, prihvatljiva studentima, ali i svim onima koji vole interijere, namještaj i općenito produkt dizajn.

   

   

  Diana je posebna na domaćoj kreativnoj sceni, potpisuje rasvjetna tijela izuzetne vizualne dinamike te je poznata i po nakitu kojeg obožavaju lokalne artistice i dame posebnog stila. Dobila je niz nagrada i priznanja, specifičnost njezina opusa je kreativan pristup svakom djelu, bez obzira o kojoj vrsti predmeta se radilo.

   

   

  Naravno, kad je odrasla u kreativnoj obitelji: - Moji roditelji su bili akademski slikari - otac je bio scenograf, a majka kostimograf. Često su mijenjali namještaj u kući praveći uvijek novu “scenografiju”. U to je vrijeme bilo mnogo tvornica namještaja u Hrvatskoj koje su proizvodile vrlo suvremeni namještaj, često i za izvoz. Neke komade su dizajnirali sami u skladu sa svjetskim trendovima i dali izraditi – prisjeća se Diana.

   

   

  - Kada sam se rodila, moji roditelji su me stavili u Butterfly fotelju. U njoj sam ležala kao beba i bila uz njih dok su crtali za svojim radnim stolovima, u njoj sam doslovno odrasla. Kasnije su u njoj odrastala moja djeca, a i danas nam je omiljeni komad namještaja, samo smo joj vremenom mijenjali navlake – priča autorica.

  diana sokolic i karla kocijan o namjestaju2

  - Kod bake sam imala „svoju“ beržeru, a za jedan rođendan sam dobila dugo željeni Le Corbusierov chaise longue - .

  Njezin je otac crtao rekvizite za scenografije, roditelji su razgovarali o predstavama koje su radili, rječnik stilova kao i nazivi komada i vrsta namještaja bili su dio svakodnevnog razgovora.

  Tek sam nedavno uočila da mnogi ljudi više ne poznaju termine na koje nailaze u literaturi kao što su šemizet, psiha ili šifonjer, kao i da se chaise longue. Sve se češće pojavljuje pogrešno napisan kao chaise lounge – jer sve informacije dolaze preko engleskog jezika i Googla, a ne više kao prije iz njemačkog, talijanskog ili francuskog jezika iz kojih smo usvojili termine koji su se kod nas udomaćili.

   

   

  Stoga sam odlučila napisati popis naziva namještaja koji polako padaju u zaborav. U razgovoru s mojom kćeri Karlom s kojom puno surađujem, ideja se razvijala, a knjiga rasla. Karla se bavi produkt dizajnom, a njena fotelja Nana prilagođena i potrebama osoba treće životne dobi, dobila je više međunarodnih nagrada.

  Uvidjela je da većine predmeta o kojima pišu kod nas zapravo nema, pa umjesto fotografija odlučila je knjigu ilustrirati crtežima.

  diana sokolic i karla kocijan o namjestaju

  Nacrtala sam ih više od tristo od kojih smo izabrale 140 za knjigu. Uz knjigu će se prodavati numerirane grafike crteža najpoznatijih dizajnerskih stolica i plakat sa crtežima i nazivima namještaja iz knjige – javlja mi Diana, ponosna na još jedan projekt koji njezin kreativni život čini posebnim te ujedno obogaćuje našu kulturnu i dizajnersku scenu.

  Knjigu je izdao Jesenski i Turk.

  diana sokolic i karla kocijan o namjestaju3