KARMEN ŽDRAVAC @ TTF // izložba recikliranog trapera u inovativnoj stilskoj priči REINKARNACIJA TEKSTILA

  Održivost i reciklaža tema su izložbe dizajnerice tekstila Karmen Ždravac na TTF-u. Izloženi primjerci otkrivaju bezbrojne mogućnosti restlova, redizajna odjevnog predmeta i njegovu novu uporabnost. Inovativni načini slaganja i konstrukcije stvaraju ne samo novi tekstil, već i odjevni predmet.

  karmen zdravac ttf3

  - Interes za ovu temu i formiranje ideje za rad javio se tijekom studiranja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu prilikom sudjelovanja na raznim projektima i stručnoj praksi. Tijekom izrade ova tri kaputa na stručnoj praksi, nastala je autorska mini kolekcija odjeće u spoju modnog i tekstilnog dizaina – navodi Karmen Ždravac o radovima koji su nastali na stručnoj praksi 2022.-2023. godine pod mentorstvom mag.ing.techn.text. Đurđice Kocijančić. Dizajn tekstila diplomirala je prošle godine.

  karmen zdravac ttf33

  - Tri modela (kaputa) koja su prikazana u ovoj izložbi su već modelirana i konstruirana kroz stare očuvane modele jakni, prsluka i hlača koji će se iskoristiti prilikom reciklaže. Konstrukcija je bila bitna u procesu ponovnog obnavljanja i šivanja od već iskrojenih i gotovih odjevnih predmeta jer konstrukcija prolazi kroz novi proces i vrlo je važno iskoristiti cijeli materijal vec skrojeni jakni, prsluka i hlača. Kroz samo skuplianie malerijala dolazi do jedne od primarnih stavki u nasim životima, a to je očuvanje okoliša koje utječe na sve nas i prikaz samin radova samo znači koliko možemo paziti na dobrodit okoliša i okruženja u kojem živimo – navodi autorica.

  karmen zdravac ttf

  - Pomoću recikliranja (u ovom slučaju dobro očuvanih materijala) nastaje nešto sasvim novo u zanimljivom spoju tekstilne i modne industrije. Kaputi se vode idejom očuvanja oplemenjivanja tekstilnih proizvoda i mogućnostima produljenja životnog vijeka odjeće koja uključuje sam proces dorade tekstila pomoću intervencija u različitim tekstilnim tehnikama – izjavila je Karmen.

  Ovakvi predmeti daju ideju kako reciklirani dizajn ima novu estetsku vrijednost te kako se materijali kao što je traper daju odlično iskoristiti za nešto dizajnerski vrlo vrijedno i promišljeno.

  karmen zdravac ttf2

  Svijet mode i industrija odijevanja 'ranjena' je brzom modom te ovakvi projekti na tragu su bolje iskoristivosti tekstila.

  Karmen Ždravac: rođena 14.10.1998. god. U Osijeku, Hrvatska. Završila je osnovnu školu Antun Gustav Matoš u Vinkovcima i paralelno pohađa osnovnu glazbenu školu Josipa Runjanina. Nakon osnovne škole upisuje srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna smjer; dizajn odjeće u Osijeku i sudjeluje na raznim revijama. Godine 2018./2019. pristupa prijemnom ispitu na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer; dizajn tekstila. Tijekom studija radi i djeluje na određenim projektima/izložbama. Diplomirala je krajem 2023. godine te trenutno radi i živi u Zagrebu.

  FOTO: Đurđica Kocijančić