OMAN // tradicija izrade NAKITA I TEKSTILA pod utjecajem bogatih društvenih i vjerskih simbola

  Oman ima bogatu i specifičnu tradiciju u području nakita, zahvaljujući dugoj povijesti tijekom koje su bili uspješni trgovci na moru i kopnu. Očiti su pritom mnogi utjecaji – primjerice indijski. Od glave do pete omanske su žene ukrašene srebrnim nakitom, detaljima, posebice među Beduinima.

  oman32

  Tradicionalno, ovi ukrasi predstavljaju obiteljsko bogatstvo i status. No, ako obitelj treba novac, žena ima pravo prodati nešto od nakita koji svakodnevno nosi.

  <

  Omanski kovači i draguljari često su se specijalizirali za izradu srebrnog nakita, kojeg karakterizira vještina i izrada najviše kvalitete.

  oman1

  Često ukrašeni dragim kamenjem i kompleksnog dizajna, ovi su komadi bili cijenjeni i naširoko cijenjeni zbog svoje kvalitete, u vrijeme kada tehnologija još nije sustigla umjetnost izrade finog nakita. Prema Ministarstvu turizma - industrija srebra zauzima ključno mjesto u povijesti Omana.

  Omanski srebrni nakit karakterizira bogat osjećaj za estetiku i odražava jedinstveni okus autentične umjetnosti zemlje, duboko ukorijenjene u njezinu povijest.

  oman5555

  Srebro u omanskom društvu odražava njegove bogate društvene i vjerske simbole.

  oman5

  Slična je situacija s tekstilom, očuvali su načine izrade te brojne tradicionalne načine. Naime, arheolozi su otkrili antikvitete koje ukazuju na to da su drevni stanovnici izrađivali tkanine, uz pomoć oruđa napravljenog od životinjskih rebara i svilenih niti namotanih oko udarca khandžara (bodeža).

  Beduini su bili u mogućnosti ispredati ovčju vunu, kozju i devinu dlaku kao šatore, prostirke, deke, ogrtače, orme za deve, pokrivače za sedla i ukrase za sedla koristeći jednostavne mljevene tkalačke mehanizme.

  oman43

  Tkački zanat je u Omanu poznat kao Sado, a njime se bave beduinski tkalci. Beduinke su bile poznate po izradi čarapa od ovčje vune i predenju ukrasa od deva na vretenima. Regija Samail s gradom Nizwa kao regionalnim centrom, poznata je po svojoj tekstilnoj industriji.

  oman433

  Sirovine niti koje se koriste u tekstilnoj industriji su lan, pamuk, svila i vuna.

  oman94

  Svila je najvažnija od njih – tu je više vrsta, od kojih su neke fine i prozirne te ih uvoze iz jugoistočne Azije. Vuna je tradicionalna sirovina i povijesno se smatra drugom nakon lana, a ponekad se miješa s pamučnim nitima. Ova vuna obično dolazi od ovaca i deva, a ponekad i od kozje dlake koja se pomiješa s vunom kako bi nit bila jača.

  Oman je među vodećim zemljama koje podržavaju obrtničku industriju, a vlada pridaje veliku važnost ovoj industriji jer odražava društvenu kulturu i jedno od najvažnijih naslijeđa inspiriranih omanskim okruženjem.

  Foto: Vlado Šestan

  oman3

  oman5434

  oman343