Vanja Veselić: odjeća je skulptura na tijelu

  Manje je više, otkriva glavnu premisu svog rada mlada modna dizajnerica Vanja Veselić, koja je na nedavno održanom Modnom ormaru osvojila drugo mjesto - iz spektra boja radije odabirem monokromatske tonove, te pri oblikovanju između zbrajanja i oduzimanja, biram ovo drugo… Možda je to samo faza, vidjet ćemo s vremenom, ali trenutno nastojim pročistiti i reducirati formu do krajnjih granica.

   MG 5734

  - U ovome poslu najviše mi se sviđa istraživački rad koji prethodi svakoj kolekciji. Ne idem samo u larpurlartističkom smjeru: osim estetskog promišljanja također nastojim što više istraživati, razviti neku priču i koncept koji će stajati iza kolekcije. Budući da se i arhitektura i skulptura, pa tako i odjeća, bave odnosima volumena, odjeći pristupam kao skulpturi na tijelu smještenom u 3D prostoru i vremenu, stoga inspiraciju često crpim iz arhitekture prostora koji nas okružuje. Kako bi rekao japanski umjetnik i arhitekt Isamu Noguchi - "sve je skultura - skulpturom smatram svaki materijal i svaku ideju koji se rađaju u prostoru". U tom trenutku nisam opterećena niti vođena nikakvim trendovima s modnih pista - .

   MG 5910
   
  - Usprkos tome što konstantno istražujem, smatram da se još uvijek nisam potpuno razvila u dizajnerskom smislu. Ipak je to dugačak proces, sličan učenju, te traje cijeli život. Nikada ne možeš konstatirati da znaš apsolutno sve, uvijek ima nešto što će te dalje zanimati, što želiš naučiti i nekako napredovati. Tako je i s modnim dizajnom, neprestano istražuješ vlastiti modni izričaj. Zato i uživam u tome. Ali nadam se da sam dosada stvorila prepoznatljiv modni rukopis - .

   MG 5921

  - Pri radu koristim nekoliko bilježnica sa skicama, jer nastojim zabilježiti sve što mi zapne za oko ili padne na pamet u bilo kojem trenutku. Natuknice, fotografije s ulice... nastojim uloviti sve tzv. pokretne/nepostojane slike koje nas okružuju u našem suvremenom krajoliku... Jer moda je medij za sebe, svijet vizualne kulture između slika, tijela i odjeće. Polazište je uvijek skica, ilustracija, prototip; a krajnji produkt kreacija i tako treba biti. Perfekcionist sam, ne volim raditi napola - .

   MG 6024

  - Divim se mnogim modnim dizajnerima, teoretičarima i arhitektima… no, prednost ću dati domaćim snagama poput Silvija Vujičića kojeg iznimno cijenim i čiji svaki rad me uvijek iznova ostavi bez daha. Također ću navesti i svoje kolege s fakulteta - Matiju Čopa, Marija Vijačkića, Petru Vuletić i Sašu Hortiga, Silvija Ivkića - koji su hrvatsku modnu scenu podigli na visoku razinu i to me posebno veseli - .

   MG 6426

  Foto: Zvonimir Ferina
  Make-up: K. Draganić
  Kosa: I. Špicer @ ZGAT

   MG 6489 MG 6522