TECHmania / haljina koja svijetli u ritmu otkucaja srca

  Grafen je najtanji i istovremeno najjači poznati materijal – na njegovoj bazi wearable-tech kompanija Cute Circuit po prvi je puta napravila haljinu koja mijenja boje ovisno o ritmu disanja i otkucajima srca one koja je nosi. Projekt je napravljen u suradnji s National Graphene Institutom u Manchesteru koji se pobrinuo da grafen bude uklopljen u tekstil, radi se zapravo o LED-icama koje su smještene u panele od grafena.

   cute circuit1


  Grafen nikada nije bio korišten u svijetu odijevanja, stoga smo poželjeli uloviti njegovu magiju na način da predstavimo akciju i reakciju. Haljina kao da postaje živa u momentu kad se nosi, ovisno o ponašanju njezina vlasnika – Cute Circuit za Dezeen.


  Ovo je fantastičan projekt. Grafen je još uvijek u povojima što se tiče svakodnevice, no pokazuje impozantna svojstva - Dr Paul Wiper iz National Graphene Instituta.

   
  Sve skupa povezuje se bežično, na ruci je narukvica koja mjeri otkucaje srca i disanje, na što reagiraju nijanse na teksturi haljine. Kad se diše plitko, boje su narančasta i zelena, kad se diše dublje, onda su to plava i ljubičasta. Naravno, preko aplikacije mogu se mijenjati i boje kad je haljina na lutki, kreirajući efekte po želji. Ovakve tehnologije dopuštaju dizajnerima i inovatorima da razmišljaju izvan okvira i stvore nebrojene mogućnosti izgleda same teksture.

   

   cute circuit1cute circuit1