DESIGN_info // TENA ZOVAK u kolekciji je modificirala takozvanu „luđačku košulju“

  Tena Zovak pobijedila je na ovogodišnjem DIPMOD-u u organizaciji TTF-a, pod mentorstvom izv. prof. art. Jasminke Končić. Tena kroz kolekciju DISC-12 propitkuje odnos mentalnih poremećaja i kreativnosti.

  TENA ZOVAK DIPMOD1

  Modni dizajn nerijetko progovara o vrućim, kritičnim ili tabu društvenim temama te time ulazi u sferu svakodnevne odjeće. Spajajući ove neočekivane stilske momente, Tena Zovak zapravo istražuje gdje je granica između odjevnog predmeta kojemu je funkcija da sputava i onog koji nam daje suprotno, osjećaj slobode. Primijenjeni kontrasti izvedeni su od laganih, šuškavih i vodootpornih materijala.

  TENA ZOVAK DIPMOD1

  - Kolekcija obuhvaća detaljan proces istraživanja osnovnog kroja i funkcije stezulje te različitih načina modificiranja u smislu nove funkcije ili multifunkcije. Stezulju modificiram na sve moguće načine kako bi predstavljala prilagodljiv odjevni predmet koji bi trebao sugerirati zarobljenost/slobodu ovisno o trenutnom stanju pojedinca. Naglasak su dugi rukavi koji se na interesantan način provlače kroz svaki odjevni predmet, umnoženi, pozicionirani na neočekivanim mjestima, s funkcijom džepa ili pak u obliku kroja za hlače - objasnila je Tena.

   TENA ZOVAK DIPMOD1

  - Rezultat mog istraživanja je kolekcija nadahnuta radovima umjetnika u fazi oboljenja – nastavlja dizajnerica - te radovima s radionice članova udruge psihički oboljelih, "Udruga Vrapčići" iz Slavonskog Broda, koja je organizirana u svrhu istraživanja ove teme i kolekcije. - Radovi su prikazani na kolekciji u obliku printa, a pomalo morbidno sredstvo progovaranja o ovoj problematici je odjevni predmet koji ima dugu i nehumanu povijest iza sebe - “stezulja” iliti “luđačka košulja”, a koristi se i dan danas u nešto drugačijem obliku, u obliku tajne diskriminacije – pojasnila je autorica.

  TENA ZOVAK DIPMOD1
  Tena Zovak

  Foto: Zvonimir Ferina
  Foto kampanje: Darija Cikač

  TENA ZOVAK DIPMOD1