Freya iz igre God of War Ragnarök // KOSTIM preveden iz virtualnog u stvarni svijet

  Suradnja PlayStation Hrvatska s Tekstilno-tehnološkim fakultetom (TTF) Sveučilišta u Zagrebu započela je 2022. kad je TTF izradio i javnosti predstavio repliku kostima Aloy - glavne protagonistice poznate igre Horizon Forbidden West, a suradnja se nastavila i ove godine izradom kostima Freye iz igre God of War Ragnarök.

  Kostim Freya PlayStation i TTF 14

  God of War Ragnarök je akcijsko-avanturistička igra koju je razvio Santa Monica Studio, a krajem 2022. objavio Sony Interactive Entertainment za PlayStation 4 i PlayStation 5.

  Kostim Freya PlayStation i TTF 13

  - Freya je nordijska božica - vrlo kompleksan lik i jaka žena i ratnica. Zato je tim Tekstilno-tehnološkog fakulteta vrlo brzo odlučio da između velikog broja zanimljivih likova igre God of War Ragnarök izradimo baš Freyin kostim - izjavila je prilikom predstavljanja voditeljica projekta, izv. prof. Irena Šabarić s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

  Kostim Freya PlayStation i TTF 3

  - Prvi kostim koji smo radili s PlayStation Hrvatska je postigao izuzetan uspjeh i Tekstilno-tehnološki fakultet ga je prikazao na nizu prezentacija diljem Hrvatske. Kroz projekt i suradnju s PlayStation Hrvatska omogućujemo studentima da tijekom studija unaprijede tehnike, pokažu dodatnu dozu kreativnosti uz korištenje različitih prirodnih materijala te kombiniranje šivanja i modernih tehnika poput 3D ispisa dodatne opreme i ukrasnih elemenata koji su sastavni dio kostima -  naglašava izv. prof. Šabarić i dodaje kako su ove godine studenti fakulteta dobili podršku Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu gdje su studenti „isprintali" dio 3D elemenata potrebnih za izradu kostima.

  Uz vodstvo izv. prof. dr. sc. Irene Šabarić, predstojnice Zavoda za dizajn tekstila i odjeće, projekt su mentorirale i mag. ing. techn. text. Franka Karin, asistentica na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće uz podršku dr. sc. Beti Rogina-Car, stručne suradnice koja se pridružila timu kako bi pomogla svojim znanjem i iskustvom.

  Kostim Freya PlayStation i TTF 5

  Vidjevši kostim od prošle godine studenti su s oduševljenjem prihvatili izazov izrade novog kostima. Izrada Freyinog kostima bila je vrlo zahtjevna jer su se svi detalji morali izrađivati ručno.

  Kostim Freya PlayStation i TTF 1

  Svaki kostim je drugačiji i zahtjeva i učenje novih vještina, tako su studentice ovaj put radile uzorke na torbici od kože i dijelu kostima paljenjem, što do sada nismo radili i koristili smo brusni papir kako bismo postarali dijelove kostima.

  Kostim Freya PlayStation i TTF 2

  - Plašt od konopca je bio posebno izazovan jer smo morali proučiti i smisliti način kako da to izvedemo što sličnije kostimu jer na crtežu sve stoji na svom mjestu dok u realnom svijetu treba smisliti način da se komad izradi i da funkcionira na ispravan način. Za tisak na tekstil studenti su izradili posebne šablone s uzorcima i pomoću tih šablona otisnuli uzorke na tekstilu kostima - pojasnila je Franka Karin, jedna od mentorica projekta.

  Ove godine projektnom timu su se pridružili studenti Kostimografije što je omogućilo bolju suradnju i povezivanje studenata.

  Kostim Freya PlayStation i TTF 11

  Na izradi kostima su sudjelovali sadašnji, ali i bivši studenti i studentice diplomskog studija Industrijskog dizajna odjeće - Tena Omerović, Nikolina Tufekčić, Klara Ergović, studentice diplomskog studija Industrijskog dizajna tekstila Dea Babajko i Sanja Vučković i studenti diplomskog studija smjera Kostimografija - Laura Ana Zdunić, Ana Jančiković, Ana Roko, Mirta Baranić, Nikolina Manda Šarić, Jana Friščić i Josip Đerek u sklopu kolegija Projektiranje odjeće.

  Kostim Freya PlayStation i TTF 4

  Osim što je sudjelovala u izradi kostima, studentica diplomskog studija smjera Kostimografija Laura Ana Zdunić je u ulozi modela ove godine stala i pred kameru fotografkinje Nike Mokoš jer je dobila čast da nosi kostim Freye koji je izradila zajedno sa svojim kolegama.

  Kostim Freya PlayStation i TTF 12

  - Kao studenticu kostimografije zaintrigirala me ideja o cosplayu koja dolazi od spoja riječi „costume" i „play". Ovaj kreativan projekt ostat će mi kao jedna divna uspomena timskog rada i ono najvažnijeg - zabave i znanosti - izjavila je Laura Ana Zdunić koja je stala pred kamere u ulozi Freye.