HEALTH_INFO // Udruga migrena Hrvatska provodi niz aktivnosti usmjerenih na senzibilizaciju javnosti o migreni kao o neurološkoj bolesti

  Povodom hrvatskog Dana migrene koji se tradicionalno obilježava na prvi dan proljeća, 21. ožujka, Zagrepčanke i Zagrepčani mogli su vidjeti poruku „Migrena nije samo bol“ na zagrebačkim fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

  Udruga migrena Hrvatska želi senzibilizirati hrvatsku javnost o tome da je migrena neurološka bolest. Održat će 4 panela na kojima će se razgovarati o aktualnim izazovima s kojima se nose oboljeli, od epidemije COVIDa-19 do svakodnevnog nerazumijevanja okoline zbog percepcije da je migrena „obična glavobolja“.

  Dan migrene 21032021

  Aktivnosti povodom Dana migrene odvijaju se uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i najveće hrvatske zdravstvene ustanove, KBC-a Zagreb, a nastavak su nacionalne kampanje s ciljem podizanja svijesti o migrenskim poremećajima.

  Migrena nije samo bol Marina Krpan Kruncica Renic
  Udruga Migrena Hrvatska- Marina Krpan i Krunčica Renić

  „Migrena najčešće pogađa žene u dobi od 20 do 40 godina, a procjenjuje se da u svijetu od migrene pati gotovo milijardu ljudi. Zbog čestog nerazumijevanja okoline koja smatra da je riječ o malo jačoj glavobolji, oboljeli se, uz bolest, često bore i s predrasudama. U posljednjih godinu dana osobe koje muče migrenski poremećaji izložene su i dodatnom stresu uzrokovanom promjenom načina života tijekom epidemije corona virusa. Zato je danas važnije no ikad senzibilizirati javnost o tome da je migrena neurološka bolest te da oboljeli tijekom liječenja trebaju podršku svoje okoline da bi što lakše živjeli s migrenom“, komentirala je prof. prim. dr.sc. Darija Mahović Lakušić, specijalist neurolog u Klinici za neurologiju KBC-u Zagreb te profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

  Udruga Migrena Hrvatska KBC Zagreb

  Migrena pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, a od nje boluje 400.000 Hrvata. Kod velikog broja ljudi nije dijagnosticirana i liječe je sami. Samoliječenje može biti štetno i opasno jer oboljeli samoinicijativno uzimaju različite bezreceptne lijekove protiv boli te na taj način mogu razviti glavobolje uzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova, dodala je liječnica.

  „Život s migrenom u mom je slučaju u početku bio borba za ispravnu dijagnozu. Migrene su počele još tijekom srednje škole, no, obzirom na mučninu i povraćanje, pretrage su u početku bile orijentirane na želudac. Više od 20 godina kasnije i dalje se borim s migrenama, no „naoružana“ s puno više znanja o tome koje lijekove uzimati, kako se hraniti, vježbati i brinuti o sebi da bi barem ublažila simptome. To me i potaknulo da, zajedno s još nekoliko oboljelih, osnujem udrugu jer upravo su informacije i međusobna podrška ono što nam je najpotrebnije kako bismo shvatili ovu bolest, ali i naučili živjeti s njom.“ dodala je Krunčica Renić, predsjednica Udruge Migrena Hrvatska.

  Udruga Migrena Hrvatska Marina Krpan Kruncica Renic

  O Udruzi Migrena Hrvatska
  Udruga je osnovana krajem 2018. godine, a 2019. godine započela je aktivnosti podizanja svijesti o migrenskim poremećajima. Udruga je izuzetno aktivna na službenom Facebooku i Instagramu udruge, gdje se mogu pronaći informacije o migrenskim poremećajima i o uključivanju u rad udruge. Kroz svoje aktivnosti udruga nastoji približiti tu bolest široj javnosti, trajno raditi na destigmatizaciji oboljelih te nuditi alate i resurse koji će olakšati razgovor o migreni s liječnicima, prijateljima, obitelji i kolegama – jer su skrb i potpora moguće tek uz istinsko razumijevanje osoba koje žive s migrenom.