INTERIOR_info // prednosti krovnih prozora i njihova uloga u uređenju potkrovlja

  U hrvatskoj tradicionalnoj stanogradnji potkrovlja nisu česta opcija. U većini slučajeva potkrovlja su u obiteljskim kućama nekada služila kao ostave ili davno zaboravljena spremište. No, uvijek je bilo nešto romantično u njima, djeca su se voljela igrati i kreirati svoje imaginarne svjetove, a odrasli su se voljeli popeti u potkrovlje kako bi pronašli malo mira za sebe ili kako bi prolistali stari obiteljski album i prisjetili se zaboravljenih uspomena.

  Upravo zahvaljujući krovnim prozorima, onoj „maloj sitnici“, a zapravo velikom staklenom otvoru u svijet, potkrovlja imaju tako snažan efekt na nas.

  Velux male RG 7

  Neki dan Velux je održao okrugli stol na tu temu.

  - Stanovi u potkrovlju nas uvijek iznenade kada ih dovršimo. Proces projektiranja kosog krova na velikim stambenim zgradama zna biti izazovan. Međutim, jednom kada se ti prostori završe i poprime svoj finalni oblik, kada uđete u te stanove i osjetite toplinu i količinu svjetlosti, to je naprosto nešto neopisivo i to nisu osjećaji koje tipičan stan može stvoriti u ljudima, već posebna atmosfera koju možete doživjeti jedino u toj specifičnoj arhitektonskoj formi. Neki od najbitnijih elemenata stanova u potkrovlju su, naravno, krovni prozori. Tijekom samog procesa projektiranja bitno je posvetiti vrijeme promišljanju pozicioniranja prozora kako bi se predvidjeli različiti scenariji korištenja pojedinih prostorija, mogućnosti pogleda kroz prozor prema terenu ili prema nebu, dnevno kretanje sunca i osvjetljavanje prostora i zadovoljavanje potrebne količine svjetla - istaknuo je Luka Vučković, arhitekt iz Arhitektonskog studija Vučković.

  Velux male RG 43

  S krovnim prozorima kroz svoj cijeli život susreće se i Martina Štritof, dizajnerica interijera.

  - Još kao mlada djevojka imala sam svoju sobu u potkrovlju, za mene je to uvijek bilo posebno mjesto, romantično, intimno i toplo pri srcu. Danas kada se i sama bavim uređenjem interijera fascinirana sam koliko krovni prozori mogu promijeniti atmosferu prostora i to upravo zahvaljujući prirodnoj svjetlosti i ventilaciji zraka - naglasila je Martina.

  U ljetnim mjesecima često razmišljamo kako smanjiti količinu svjetlosti i topline u prostoru, no ne trebamo se zbog toga bojati krovnih prozora, jer tvrtka VELUX ima čitav asortiman sjenila i roleta koji će nam pomoći u rješavanju tog problema.

  SAŠA KECERIN MARIJANA BATINIĆ MARTINA ŠTRITOF TOMISLAV FABEK ANDREJA RAJIĆ I LUKA VUČKOVIĆ

  SAŠA KECERIN, MARIJANA BATINIĆ, MARTINA ŠTRITOF, TOMISLAV FABEK, ANDREJA RAJIĆ I LUKA VUČKOVIĆ

  „Koliko god tijekom zimskih mjeseci želimo imati što više danjeg svjetla u svom domu, toliko je u ljetnim mjesecima situacija obrnuta. No, široka ponuda sjenila, vanjskih tendi i roleta koje tvrtka Velux ima u svojoj ponudi zadovoljit će različite potrebe u različitim prostorijama u stanu. Bilo da želite potpuno blokirati svjetlo ili ga sam prigušiti. Također, sjenila i rolete na električni pogon znatno olakšavaju rukovanje i upravljanje pa tako imate i mogućnost da programirate spuštanje i podizanje sjenila i roleta u stanu prema rasporedu koji vama najviše odgovara - istaknuo je Tomislav Fabek, arhitekt iz tvrtke VELUX.

  Zašto je zaista lijepo i posebno živjeti u domu s krovnim prozorima zaključila je naša poznata voditeljica Marijana Batinić.

  - Više od godinu dana je prošlo otkako živim u novom stanu. I Velux prozori su mi stvarno promijenili način na koji doživljavam svoj dom. Prirodno svjetlo koje ulazi kroz prozore svaki kutak stana čini svijetlim i ugodnim, a itekako utječe na raspoloženje. Ponekad i snimam u stanu pa mi je prirodno svjetlo i s te poslovne strane jako bitno, a unutarnja sjenila i električne vanjske rolete omogućuju mi jednostavnu kontrolu količine svjetlosti i topline koja ulazi. Krovni prozori pružaju i predivan pogled na dnevno, a i noćno nebo, zadržavajući privatnost - .