JOSIP TEŠIJA, KRISTINA BANGOURA, JURAJ VUGLAČ & RASCO JUGARAP // žičane maske belgijskog umjetnika kao hibrid straha, ljepote i emocije

  Josip Tešija, Kristina Bangoura iz Galerije Kranjčar te Juraj Vuglač napravili su novu foto priču sa žičanim maskama, radom cijenjenog belgijskog umjetnika – oblu delikatnu, eteričnu konstrukciju koja se može na glavu staviti na više načina potpisuje Racso Jugarap.

  foto juraj vuglac
  foto: Kristina Bangoura

  Naime, prvotno kreirana za gornji dio glave, gdje prekriva oči, kreativci Kristina i Josip okrenuli su je naopako i njezinu sjenu snimili na – usnama. Iako maske kroz povijest tumače razne konotacije, odnedavno ona je pojam zaštite od virusa.

  Istina, uvijek nas je ona trebala služiti i od nekakve zaraze, no ovdje je simbolika kompletna – isti umjetnički predmet na očima i usnama, pa makar i kroz sjenu, zatvara oči i usne, odnosno čini nas idealnim akterima za manipulaciju. Postajemo slijepi i šutimo. Ako smo slijepi, šutjet ćemo, ako ne možemo pričati, nećemo vidjeti i progledati.

   foto juraj vuglac
  foto: Kristina Bangoura

  U svijetu medija, brzih informacija i općenito previše informacija, postoje mnoge teorije za koje bi nam maska dobro došla, no – zatvorene usne i oči uvijek su bile i bit će simbol namjernog sljepila ne samo na slobodu govora, već i raznolikost, ravnopravnost te poštivanje baš svakog na svijetu, a shvaćanje da smo svi napravljeni od istog materijala dio je te priče.

  Maska je eterična i metalna istovremeno – svi smo mi, iako djelujemo krhki, ponekad iznutra metalni, snažni, ovisno po potrebi. I životnim okolnostima, situacijama. 

   foto juraj vuglac

  Josip mi je ispričao kako mu je čast da ga je Jugarap izabrao za suradnju. Inače, Tešija često surađuje sa svjetskim umjetnicima kao muza ili model.

  Rasco Jugarap je belgijski umjetnik koji radi skulpture i instalacije od žice i ima taj fini geometrijski rad. Zbližili smo se preko umjetnosti, putem društvenih mreža te mi je predložio da moram imati jednu njegovu masku. Odabrao sam ovu i poslao ju mi je, bio sam mu inspiracija za maske radi mog dosadašnjeg rada. I tako je u suradnji Juraja Vuglača i Kristine Bangoura nastala ova mala, ali značajna kampanja. Inače, Rasco je radio s raznim magazinima i institucijama, njegovi radovi krase mnoge ustanove, a objavio ga je, naravno, i Vogue. Imao je niz izložbi i ponosan sam što me izabrao kao inspiraciju za Maske – objasnio je Tešija, koji i sam postaje dio art objekta jer nerijetko svojom specifičnom vizurom i očitim obožavanjem umjetnosti i pokreta te fotografije, utječe na sam predmet i donosi neku novu, vlastitu vizualnu priču.

  foto juraj vuglac
  Rasco Jugarap

   

  foto juraj vulac

  Racso Jugarap