PA PA I-GLE // kako je jedan od naših THE BEST modnih brendova došao do kraja… i što DALJE?

  Hrvatska modna scena ovaj tjedan ostala je kraća za jedan izvrstan brend. - Osjetile smo u jednom trenutku kako se jedan zajednički kreativni ciklus završio – kaže mi Nataša Mihaljčišin, usred svojevrsnog šoka na hrvatskoj modnoj sceni, da se I-GLE (Nataša i Martina Vrdoljak Ranilović) gase. - Bilo je slično kao kad neki bend zaključi kako je došao kraj… ostat ćemo si uzajamna podrška, u dobrim odnosima, surađivati povremeno – dodaje legendarna hrvatska kreativka. Brend I-gle će ukinut, Martina i Nataša neće nastaviti solo raditi pod tim imenom. - Bavit ćemo se i dalje modom, svaka za sebe. Na koji točno način, još je prerano za govoriti – dodaje Nataša.

  analend4

  Dizajnerice Nataša i Martina koje dizajn imaju u malom prstu, a konstrukciju, poznavanje tekstila i forme u vlastitoj DNK, nastavljaju kreativni put, no svaka za sebe. A brend kao takav nestaje. Cure idu u neke solo vode, došlo vrijeme, vele, promjene su neminovne.

  Moram spomenuti njihov kontakt sa svijetom umjetnosti. Mnoge izložbe te sam pogled na odijevanje svrstao ih je, gotovo od samih početaka, negdje na art scenu. Njihov je izričaj poticao komunikaciju između dizajna i kulture odijevanja, njezinih potreba i hirova. A opet, na kraju, rad je bio nosiv i funkcionalan.

  analend4
  Prošlogodišnji Fashion.hr


  OK, promjene su dobre, no ovaj brend koji je došao do posljednje stanice, nedostajat će na sceni jer je bio dobar i to do srži. Njih su dvije uvijek imale plan, program, razlog i konstrukciju nove kolekcije, uvijek su išle naprijed, ignorirale trendove i radile korak po korak, gradile brend na teoriji, a bome i praksi, dekonstrukcije i fluidnosti tekstila.

  Estetika odijevanja oduvijek ih je zaokupljala, kao i igra siluetom, kreiranje neke posebne vizure, teksture, plohe… Znale su si one zadati i teške zadatke, no na kraju su riješile i najteže konstrukcijske zahvate!
  Naravno da je šteta, no, svemu dobrom, vele, dođe kraj. Radit će one solo i dalje. Nema kod nas mnogo tako kvalitetnih brendova, dizajnera koji promišljaju odjeću i žele osobi pružiti ne samo specifičan dizajn, već i udobnost, posebnost… Ukratko – stil.

  - Trebat će nam neko vrijeme kako bismo se malo preustrojile – veli Nataša.

   analend4
  Nataša i Martina nakon revije povodom 20 godina rada (sjedim desno pored Korkuta, to je onaj moment kad te smjeste praktički pred kamere)


  A do onda, nabrojat ću neke od važnih momenata u njihovoj karijeri…

  I-gle su nastale 1997. godine, u početku je neko vrijeme s njima bila Ana Savić Gecan, a nakon toga Romano Decker (danas stilist i dio dvojca fotografa Decker & Kutić, s kojim su I-gle kasnije surađivale na niz projekata).

  analend4

  2009. U HDD galeriji otvorena je izložba Odjeveni prostor, jer su I-GLE godinu ranije dobile nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolji modni dizajn na Izložbi hrvatskog dizajna 0708.

  Dizajniranje modnih odjevnih predmeta pretpostavlja baratanje volumenom kao jednu od presudnih komponenti kompleksnog procesa koji u sebi spaja funkcionalnost i estetiku u kontekstu određenog vremena. Ovakva estetika lišena je narativnosti primijenjene umjetnosti, a njezina je funkcionalnost pretvorena u neovisnu skulpturalnost. Ne postoji nikakvo modno dizajnersko objašnjenje, postoje samo forma, ritam i prostor – izjavile su dizajnerice te godine za Culturenet.hr.

  analend4

  2012. – Izložba Krug u zagrebačkoj Galeriji Nest. Radi se o konceptualnoj crnoj kolekciji koja poštuje sve kanone ljudskog tijela, te je ujedno primjer uspješnog spoja mode i umjetnosti.
  Krug u pravilu predstavlja jedan apsolut. No, Natašu i Martinu to ne zabrinjava; one su ga predstavile kao kreativan element, koji je u njihovoj modnoj igri dobio mnogo lica. Dobre dizajnere uvijek karakteriziraju taj korak naprijed i eksperimentalni način rada. Oni propitkuju tjelesne dimenzije, ne boje se vrludati oko postavljenih pravila i krojem odlučivati što i kako će odjevni objekt izgledati.

  analend4

  2013. - Kampanja je nastala u suradnji s fotografima Romanom Deckerom i Dejanom Kutićem. Autorica frizura je Petra Granić iz salona Etra, šminku potpisuje jedan od naših najboljih make-up artista Saša Joković, a zaštitno lice kampanje je Iris Šoemen iz agencije Colors Model Management.

   

  analend4

  2014. - Oblik u pokretu / pokret u obliku, zanimljiva izložba koju potpisuju dva kreativna tandema - Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović @ I-GLE, te fotografi Romano Decker & Dean Kutić, zagrebačka Galerija Karas, kao dio ULUPUH-ovog programa. U suradnji autora nastale su fotografije i animacije koje bilježe transfer dvodimenzionalnog geometrijskog oblika u trodimenzionalnu formu.

   I gle 20 teaser logo WEB

  2017., najava obljetnice... - Već na samom početku opredijelile smo se za beskompromisnost u smislu dizajna, što je utjecalo na našu komercijalnu izvedbu, ali nismo požalile ni u jednom trenu. Nalazile smo na izazovne prilike, primjerice kad su nam se otvarala strana tržišta, ali kreativna žrtva nam se uvijek činila prevelikom. Tako da možemo reći da smo imale prilike preispitati te stavove i uvijek smo se vraćale inicijalnoj ideji - svaka od tih prilika zapravo nas je uvjerila koliko nam je stalo da posao koji radimo nastavimo raditi baš ovako kako ga radimo – komentirale su tada...

  analend4

  2017. godine cure su u zagrebačkom Muzeju arhitekture povodom 20. obljetnice rada, priredile divnu obljetničku reviju.

  Gosti su uživali u njihovim lepršavim haljinama, hibridima ovratnika i kravate, remena i suknje te ostalim polu-avangardnim komadima prepoznatljivima za ovaj brend koji je bio prepoznatljiv po originalnosti, inovativnosti i predanom radu.

  - Situacija se u modi izuzetno promijenila od naših početaka, u proteklih dvadesetak godina scena je dobila neko novo lice. Uz sve te promjene, mi inzistiramo na varijanti slow mode. Danas je modna scena pod velikim utjecajem brzih, površnih informacija, stvorio se jedan miš-maš. Rezultat je s jedne strane puno otvorenija, s druge puno kaotičnija priča. I ovo što smo pokazale na neki je način naš odgovor na sve to. S tim da smo krenule od vrlo romantične vizije mode kakva je nekad bila, i onda smo je, našom slobodnom interpretacijom, vrlo spontano i nesputano, uvele u moderno, današnje doba. Revija nema retrospektivnu notu, ionako konstantno koristimo puno elemenata koji su nam svojstveni te u sve to ubacujemo one eksperimentalne. A na eksperimentima puno naučiš! – istaknula je Martina nakon te revije.

  analend4

  2018., ožujak. - Jako smo dirnute i ponosne što smo upravo mi dobitnice prve nagrade Ane Lendvaj jer nam uspomena na Anu Lendvaj jako puno znači – izjavile su Nataša i Martina u ožujku prošle godine, na dodjeli u MSU. - Ona nas je pratila od prvih dana i vjerovala u nas čak i kad mi nismo bile sigurne jesmo li na dobrom putu. Ostavila je zaista dubok trag, ne samo u našem radu nego na modnoj sceni, i sretne smo što ova nagrada nosi njezino ime – .

  igle gliptoteka ozujak2018

  2018., ožujak - Ovoga puta dale smo mašti na volju, baš smo se dobro poigrale, veli Nataša Mihaljčišin nakon sinoćnje revije dvojca I-gle u Gliptoteci, u sklopu Fashion.hr-a – nismo si zadale neku temu... Kolekcija je kakofonija modnih zvukova, boja i žanrovskih oblika te tranzicija stilova i utjecaja koja se bori za autohtoni identitet, a koji, opet, svoj prostor slobode propituje u kreativnoj orkestraciji iskustva, osjećaja i modnog senzibiliteta – izjavile su autorice, kreativno slobodne kao i uvijek.

  I Gle i Ne.Ne.Ne 2

  2018., listopad - dječja kolekcija u suradnji s multibrend storeom Ne.Ne.Ne. - Ova limitirana kolekcija dječjih pletenih i udobnih haljina, pulovera, kardigana i vesti u sebi podcrtava jedinstvenost svakog djeteta. Svaki model je individualiziran nekim drugačijim elementom, bilo da se radi o boji ili uzorku. Osim toga, ideja kolekcije je izbjegavati bacanje i spremanje odjeće duboko u ormar, već prosljeđivanje i poklanjanje. Mare Milin autorica je fotografija kolekcije – izjavila je Nataša povodom kolekcije. Foto: Mare Milin

  analend4

  I-gle, 2014.  

  analend4

  Zima 2011. / 12. Foto: Decker & Kutić
  Make up: Saša Joković
  Model: Ivana Severinac, Talia Model

  analend4

  analend4

  analend4 analend4

  analend4

  analend4.

   

  ,analend4analend4

  analend4

  analend4

  analend4

  analend4

  analend4