ZELENA AKCIJA // prva održiva revija u Hrvatskoj, swap party, vintage dizajn

  Zelena akcija nedavno je organizirala prvu održivu modnu reviju u Hrvatskoj naziva “Razodjeni brzu modu” koja se održala u Pogonu Jedinstvo (Trnjanska struga 34, Zagreb). Sve skupa ima okvir - bio je to Dan održive mode.

   zel akcija32

  foto: Andrijano Guriš

  “Događanje je cjelodnevna održiva modna zabava s elementima razmjene odjeće, obuće i modnih dodataka”, naglasili su organizatori. Uz nju su bili i popratni sadržaji poput izložbe tekstilnih instalacija, štandova, video-igrica o tekstilnoj industriji, glazbe i natjecanja u izboru najbolje swap kombinacije.

  Ideja održive revije jest da se upoznamo s domaćim primjerima dobre prakse nasuprot štetnih poslovnih modela u kakve spada tzv. brza moda. Ona se temelji na otimanju zemlje, eksploataciji radne snage i prirodnih resursa, prekomjernoj proizvodnji, potrošnji i gomilanju otpada. “Želimo kulturom ponovne uporabe stvoriti zajednički prostor za učenje, druženje i inspiraciju”, istaknuli su organizatori.

  20231207 165213

  Na održivoj modnoj reviji predstavili su se Škola za modu i dizajn iz Zagreba, socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca, kreativni kolektiv ArtiZanat iz Zagreba i vintage trgovina odjevnih predmeta Mango Sticky Rice. Inače, Mango Sticky Rice je hit vintage dućan u kojemu možete pronaći cool retro i vintage stvari, posebnog dizajna. 

   

  @dubravkapz #mangostickyrice #zagreb #vintage #swapparty #zelenaakcija #zagrebtiktok #humananova ♬ Magical Fantasy - Saltonbria

   

  Na reviji su predstavljeni primjeri zero waste kolekcije, capsule kolekcije, lokalno proizvedeni odjevni komadi i dodatci čija proizvodnja poštuje načela transparentnosti i održivosti, kao i vintage odjeća s prostora bivše Jugoslavije koja i dalje predstavlja simbol visoke kvalitete i bezvremenskog stila.

   20231207 165150

   - Ovo je prvi puta da tako nešto organiziramo te se nadamo da ćemo Dan održive mode i ponoviti u nekom većem kapacitetu. Mislim da je jednom godišnje dovoljno. Cilj je dati prostora mladim lokalnim umjetnicama i umjetnicima, dizajnerima, ali i stilistima koji pronalaze neke jako dobre vintage stvari odjevne predmete, kako bismo stavili održivost u prvi plan - izjavila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene Akcije, jedna od organizatorica projekta Dan održive mode Zelene akcije. Više na - 24sata.