HEALTH_info // što sve polako, ali sigurno, oslabljuje naš IMUNITET?

  Lifestyle koji vodimo i imunitet ponekad se ne vole – naročito danas kad slavimo od jutra do mraka. Što oslabljuje moć organizma da se obrani od svakodnevnih izazova u kojima ponekad pretjerujemo?

  PHTOGO ZIMSKI IMUNITET 6


  1. Stres – svakodnevica podcrtana nervoznim, užurbanim trenucima. Pronađimo vremena, usporimo, ništa neće nikud pobjeći...


  2. Iscrpljenost – naravno, kad svaki čas nekud jurimo! Opet, idemo malo usporiti, sve će biti OK.


  3. Kronični umor – potrebno je dovoljno spavati. Navečer treba izbaciti zaslone iz rutine, jer nas samo smetaju, ne samo očima, već i unutarnjem miru. Nema smisla navečer skrolati društvenim mrežama, ionako svi imaju taj dosadni savršeni život. Samo laganini, odmor za dušu i tijelo je opušteno leći u krevet i stvarno se odmoriti.


  4. Nedovoljna aktivnost – o da, nekretanje znači slab organizam. O da, trošenje organizma znači jači organizam. Sve znaš, očisti prašinu s bajka i kreni. Ne, nije prehladno. Šetnja obližnjom šumom ili parkom melem je za dušu.

   

   PHTOGO ZIMSKI IMUNITET 6

  Za pravilan rad imunološkog sustava
  Optimalan unos vitamina i minerala neophodan je za pravilan radi imunološkog sustava: u ovome će nam pomoći dodaci prehrani kao što su Dietharm Centravit Energy, Floradix Epresat tonik, Solgar Multinutrient, Solgar Antioxidant Free Radical Modulator, Twinlab Dualtabs. Važni nutrijenti sudjeluju u metaboličkim procesima i pomažu pravilno funkcioniranje organizma: u ovoj su grupi cink, željezo ,selen, bakar, vitamini A, B6, B9, C i E.

  PHTOGO ZIMSKI IMUNITET 6

  Vitamin C, genijalac.
  Nezaobilazan je nutrijent za podršku imunitetu, a dokazano je i da su prirodni i sintetski vitamin C identični i jednake bioraspoloživosti. Jaki je reducens i ima važnu ulogu oksido-redukcijskim procesima u organizmu, neophodan za proizvodnju važnih spojeva uključujući kolagen, enzime i hormon nadbubrežne žlijezde, sudjeluje u metabolizmu kolesterola, folne kiseline i željeza. Za vrijeme bolesti pojačano se troši pa tijekom prehlada i upalnih bolesti potreba za njim izrazito raste sa uobičajenih 500 mg dnevno na 1000 mg dnevno. Višak vitamina C uklanja se iz organizma urinom.

  PHTOGO ZIMSKI IMUNITET 6

  Echinacea ili rudbekija – čudo jedno.
  Od davnina se echinacea koristi kao čudotvoran lijek, što su u novije vrijeme potvrdile i brojne kliničke studije. - Primjena je strogo ograničena na do 8 tjedana u kontinuitetu dok se najbolji učinak postiže uz primjenu 1-2 tjedna u visokim dnevnim dozama. Istraživanja su pokazala kako Echinacea utječe na proizvodnju T-limfocita čime se stimulira imunološki sustav, a djelovanjem na hijaluronidazu sprječava širenje infekcija. Ograničenja primjene vezana su uz osobe koje imaju autoimune bolesti, osobe koje boluju od tuberkuloze, leukemije, dijabetesa, AIDS-a, multiple skleroze i reumatoidnog artritisa. Nalazi se u Phytostandard Echinacea kapsulama i Phytostandard Echinacea kapima.

  PHTOGO ZIMSKI IMUNITET 6

  Beta glukani - za prvu obranu!
  To su strukturni homopolisaharidi iz staničnih stijenki gljiva i kvasaca ali i žitarica iz koji se izoliraju. Beta-1,3-glukani pojačavaju prvu liniju obrane organizma, a njihovo glavno imunomodulacijsko djelovanje temelji se na stimulaciji aktivnosti neutrofila i makrofaga, te povećanju proliferacije i diferencijacije T- i B- limfocita. Molekule s dokazanim imunostimulirajućim djelovanjem nalazimo u namirnicama poput zobi, ječma te određenim vrstama medicinskih gljiva (reishi, maitake, shiitake, cordyceps). Smatraju se jednim od najsigurnijih spojeva, no trebamo biti oprezni kod bolesti autoimune etiologije. Gdje ih naći? Dietpharm Beta 1-3-D-glukan, Transferpoint Beta 1-3-D-glukan,Solgar Beta 1-3-D-glukan.

  PHTOGO ZIMSKI IMUNITET 6

  Propolis - zvijezda s pokrićem
  Prirodne pčelinje produkte, propolis i matičnu mliječ, često zovemo lijekom 21. stoljeća! - Naime, propolis sadrži do 200 sastojaka od kojih izdvajam vosak, balzam i smolu, eterična ulja, cvjetni prah, vitamine, biološki aktivne fenole male molekulske mase, od kojih izdvajam flavonoide. Tajna djelotvornosti propolisa leži u činjenici da flavonoidi posjeduju snažni antioksidacijski, antimikrobni, hepatoprotektivni i protuupalni učinak. Jedino standardizirani ekstrakti propolisa garantiraju sigurnu primjenu i učinkovitost. Propolis je dostupan u obliku tinktura-one sa 60-80% etanola zbog bolje ekstrakcije sadrže više flavonoida te imaju snažnije baktericidno djelovanje i biološku aktivnost od onih koje sadrže više vode, kapi, sprejeva, tableta, kapsula.

  PHTOGO ZIMSKI IMUNITET 6


  Citrusi, bundeva, grah, zob… dobar tek! 
  Predlažemo povećanu tjelesnu aktivnost, ali i u prehranu uključiti što više namirnica iz porodice citrusa - naranču, limun ili grejp - koji predstavljaju bogat izvor C-vitamina, te su snažnog antioksidativnog djelovanja. Nezaobilazni su i antioksidansi iz povrća: brokula, špinat bogati vitaminima B,C,beta-karotenom, paprika, mrkva, bundeva (bogata vitaminima A,C,E,B1,B2,B6,B9 te kalcijem, fosforom, magnezijem i željezom).

  Bundeva, osim što prekrasnim i toplim narančastim tonovima, kao i simpatičnom nepravilnom formom, u ovo doba krasi brojne balkone i terase, ne smijemo zaboraviti uključiti je u poneki obrok jer je pravi kulinarski dragulj. Organizam će nam na tome biti itekako zahvalan! Osim toga, izuzetno je dobrodošla i konzumacija graha, leće i graška!

  Ponekad umjesto nekog ugljikohidrata za doručak predlažemo zob - prirodni izvor beta-glukana. Zobena kaša kao prijedlog za doručak može biti vrlo zanimljiva i ukusna, a istovremeno smo organizmu dali prirodni stimulans.

   

  PHTOGO ZIMSKI IMUNITET 6PHTOGO ZIMSKI IMUNITET 6PHTOGO ZIMSKI IMUNITET 6PHTOGO ZIMSKI IMUNITET 6