Pharmacy to go! / super-hrana top 10

  Svi mi ponekad trebamo energy boost – naročito ako ujutro osjećamo nedostatak energije, koji se obično javlja u prijelaznim razdobljima, kad smo pod utjecajem stresa ili usred nekih većih životnih promjena koje znaju iscrpiti tijelo i um. Zato donosimo odlične prijedloge magistre Ismete Duljković iz Farmacie u Slavonskom Brodu u Kauflandu: - unos adekvatnih nutrijenata nužan je da bismo organizmu priskrbili dovoljnu količinu energije za normalno funkcioniranje. Svaki dan izloženi smo različitim naporima, bilo fizičkim ili mentalnim - .

  Farmacia - koja mi je najbliža?

   phtogo energy boost 5

   Kada je tijelo u mirovanju, ističe magistra Duljković, ono troši energiju koja je potrebna da bi se održale osnovne funkcije npr. disanje, rad srca, rad mozga, endokrinološkog sustava, itd. To se zove bazalni metabolizam. Međutim, potrebe svakog pojedinca nisu iste. One su individualne i ovise o dobi, spolu, životnim navikama, zanimanju… Profesionalni sportaš, osoba koja radi uredski posao, adolescent u srednjoj školi samo su neki primjeri osoba koje imaju različit dnevni ritam. Kao i većini populacije i njima je jedna stvar zajednička - stres. Stres troši enormne količine energije, točnije organizam troši mnogo energije da bi neutralizirao njegove posljedice. Ukoliko ne unosimo kvalitetne tvari u organizam doći će do zamora, pada imuniteta, nerijetko i do patoloških stanja.

   phtogo energy boost 2


  Kako ne bismo osjetili posljedice nedostatka energije donosimo top 10 pripravaka za podizanje energije.

  1.    Koenzim Q10
  Koenzim Q10 posrednik je u stvaranju energije na staničnom nivou. U sićušnim tvornicama energije, mitohondrijima, dešava se pretvorba energije. Osim toga, djeluje kao jak antioksidans koji štiti stanične membrane od oksidacije i slobodnih radikala. Stvara se u organizmu, a sinteza se smanjuje sa godinama.  Svakih 10 godina opada za 10%  tako da je potrebna suplementacija u dozi od 3-6mg/dan kod zdravih osoba da bi se prevenirao nedostatak, a za starije osobe preporuka je od 30-60 mg/dnevno. Osobe koje su na terapiji statinima (lijekovima za snižavanje kolesterola) imaju još veće potrebe obzirom da statini smanjuju endogenu sintezu Q10 koenzima (50-150mg/dan).

   phtogo energy boost 4

   2.    Guarana (lat. Paullinia cupana)
  Guarana je uobičajena biljka u Južnoj Americi. Plod je specifičnog izgleda i podsjeća na oko. Od davnina se koristila kao stimulans. Poznato je da su gladijatori prije ulaska u arenu jeli guaranu kako  bi pojačali snagu i izdržali napore borbe. Stimulirajuće djelovanje posljedica je visoke koncentracije kofeina koju posjeduje, čak 4 puta veću od zrna kave. Teobromin i teofilin također djeluju stimulirajuće na centralni živčani sustav. Osim toga sadrži vitamine A, E, B1, B3, kalcij, željezo, fosfor, selen i aminokiseline. Utvrđeno je da 75 mg ekstrakta guarane poboljšava kognitivne funkcije, povećava raspon koncentracije do 6h, otklanja umor nakon mentalnog i fizičkog rada. Upravo je zbog toga studenti i učenici često koriste, zbog brzog energy boosta. Za razliku od kave koja naglo oslobađa kofein, guarana ga oslobađa postepeno i zbog toga je njezin učinak na koncentraciju dugotrajniji. Ipak, ne preporučuje se kontinuirana upotreba suplemenata s guaranom. Zbog koncentracije kofeina može doći do nesanice, razdražljivosti, glavobolje te rasta tlaka. Ne smiju je piti djeca, trudnice, dojilje i osobe sa srčanim bolestima. Također kada uzimate dodatak prehrani na bazi guarane potrebno je izbjegavati upotrebu kave kao dodatnog unosa kofeina kako biste izbjegli prekomjernu ekscitaciju organizma i nuspojave.

  phtogo energy boost 14

  3.    Maca prah
  Još jedna biljka kojoj je dom Južna Amerika, točnije Peru. Komercijalno dolazi u prahu zato jer ne uspijeva u svim podnebljima tako da se suši i distribuira u prahu. Maca je odličan adaptogen, smanjuje posljedice i simptome stresa u organizmu, otklanja umor i podiže razinu energije. Vrlina adaptogena je ta da djeluju s ritmom i potrebama organizma prilagođavajući ga situaciji u kojoj se našao. Sadrži vitamine B1, B2, C, E, kalcij, fosfor, magnezij, kalij, željezo, cink i selen. Zbog specifičnog okusa dobro ju je kombinirati uz doručak na primjer pomiješati s pahuljicama, dodati je u smoothie, prirodne sokove…

  phtogo energy boost 7

  4.    Spirulina
  Spirulina je vrsta modrozelene alge i kao takva spada u najstarije stanovnike naše planete. Naziv spirulina dobila je zbog svog spiralnog oblika. Modra boja potječe od antioksidanasa, a zelena od biljnog pigmenta klorofila (klorofila a i klorofila b). 65%  sastava alge spada na proteine, gama linolensku kiselinu (GLA), zatim B-kompleks, vitamin A, zeaksantin, željezo, mangan, selen cink, kalij i magnezij. Klorofil je najzanimljiviji sastojak spiruline. Biljke koriste klorofil da bi uhvatile sunčevu energiju za fotosintezu, proces koji omogućava život na Zemlji. Klorofil je veoma sličan hemoglobinu, krvnom pigmentu u našem organizmu koji transportira kisik. Vrlo je potentan antioksidans, procesom kelatizacije uklanja teške metale iz organizma. Ovakva detoksikacija je bitna zato jer akumulirani toksini i povećan aciditet organizma svoje posljedice ostavljaju na krvožilnom i centralnom živčanom sustavu što u najmanju ruku osjećamo kao pad koncentracije, umor i nedostatak energije. Preporučena dnevna doza je 3g (6 tableta) sa čašom vode ili soka, za vrijeme ili između obroka.

   phtogo energy boost 1

  5.    Zelena magma
  Zelena magma je zapravo dehidrirani sok mladog lišća ječma. Obiluje vitaminima C, A, K, folnom kiselinom, klorofilom, aminokiselinama i enzimima. Blago je alkalne pH vrijednosti što pomaže u reduciranju posljedica stresa i neadekvatne prehrane koji zakiseljavaju organizam. Bogata je enzimima koji su bitni za probavu, imunološki sustav i detoksikaciju. Lišće ječma sadrži vise od 20 enzima uključujući superoksid dizmutazu. Ovaj enzim svojim katalitičkim djelovanjem štiti stanice od oksidativnog stresa. Oksidativna oštećenja utječu na strukturu i funkciju brojnih bio-molekula što rezultira promjenama u funkciji stanica, tkiva i organa. Ovakva stanja mogu se prevenirati ciljanim uzimanjem zelene hrane, suplemenata bogatih antioksidansima i vitaminima.

   phtogo energy boost 44

   6.    Chia sjemenke (lat. Salvia hispanica)
  Chia je tradicionalna biljka Južne i Centralne Amerike. Koristili su je drevni Azteci da bi izdržali duga putovanja te suzbili bolove u zglobovima i kostima. Bogata je omega masnim kiselinama, vlaknima, antioksidansima i aminokiselinama. Suplementi bogati omega masnim kiselinama djeluju protuupalno, poboljšavaju strukturu stijenke krvnih žila, cirkulaciju u tkivima, a samim time djeluju na izdržljivost i energiju.

   phtogo energy boost 11

  7.    Ružičasti žednjak (lat. Rhodiola rosea)
  Ružičasti žednjak je adaptogena biljka, raste na velikim nadmorskim visinama širom svijeta kao (Sibir Arktik, Alpe itd.). Kao što je ranije spomenuto, ovakve biljke prilagođavaju organizam situacijama u kojima se nalaze. Djeluje blagotvorno na mentalne i fizičke funkcije, reducira umor i iscrpljenost u produženim periodima stresa. Njeno djelovanje temelji se na promjenama koncentracije dopamina i serotonina inhibicijom monoamin oksidaze. Jako dobrom se pokazalo djelovanje žednjaka s guaranom koje možemo naći u kapsulama (Phytostandard Rhodiola-Guarana). Uzima se po 1 kapsula 2 puta dnevno tijekom 10 dana, a nakon toga 1 kapsula dnevno kroz 10 dana.

   phtogo energy boost 12

  8.    Matična mliječ
  Koristi se tisućama godina kao jedinstvena prirodna tvar. Proizvod je žlijezda pčela pomoću koje će se iz ličinke razviti matica te za daljnju prehranu matice koja živi i do 50 puta duže. Matična mliječ sastoji se od vitamina C, D, B-kompleksa, E, A, minerale, enzime, aminokiseline, a 3% sastojaka je nepoznato. Izvor je energije i mladosti, podiže raspoloženje, poboljšava koncentracije i tjelesnu izdržljivost. Djeluje antioksidativno, antibakterijski, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i imunološkog sustava. Dolazi u obliku ampula i pastila koje su prilagođene djeci i odraslima.

   phtogo energy boost 8

  9.    Magnezij
  Magnezij je mineral koji sudjeluje u više od 300 reakcija u organizmu. Tijelo odrasle osobe sadrži 25g magnezija, od čega se 60% nalazi u kostima, 27% u mišićima, 6-7% u ostalim stanicama stoga potreban je za održavanje normalne funkcije kostiju, mišića i živčanog sustava. Sportaši ga koriste kako bi povećali izdržljivost i podigli nivo energije na treninzima i natjecanjima. Magnezij se veže za molekulu ATP-a i čini je stabilnom te tako pomaže u staničnoj pretvorbi i prijenosu energije. Sudjeluje i u enzimatskim reakcijama prilikom kojih dolazi do produkcije energije kao što je Krebsov ciklus, sinteza proteina, masti, metabolizam glukoze. Preporučena doza za odrasle osobe je 375 mg dnevno, no može se promijeniti, ovisno o zdravstvenom stanju, dobi i posebnim potrebama organizma.

   phtogo energy boost 9

  10.    B-kompleks
  U skupinu B-kompleks vitamina spadaju riboflavin, tiamin, nikotinska kiselina, piridoksin, cijanokobalamin, pantotenska kiselina, folna kiselina, biotin, kolin, inozitol i paraaminobenzojeva kiselina. Djelovanje ove skupine vitamina očituje se u poboljšanju stanja živčanog sustava, mentalne sposobnosti, omogućuju normalno psihičko stanje, suzbijaju anksioznost, poboljšavaju raspoloženje, memoriju… Na smanjenje umora i iscrpljenosti posebno djeluju folna kiselina (B9), pantotenska (B5), cijanokobalaminnim(B12), riboflavin(B2) i piridoksin (B6). Sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata i masti, proizvodnji energije na staničnoj razini te sintezi aminokiselina. Različiti proizvođači u svojim suplementima koriste različite koncentracije ovih vitamina, međutim hiper-vitaminoze nisu poznate pošto su topivi u vodi i višak se izlučuje urinom iz organizma. Najbolje ih je uzimati ujutro nakon obroka.

   

   phtogo energy boost 6

  Kada govorimo o energetskim potrebama, treba znati da je svaki organizam individualna cjelina. Svakodnevni napori, stres, naše navike pa čak i promjene godišnjih doba zahtijevaju prilagodbu organizma, a time su i izazov za naše energetske depoe koje treba upotpunjavati i održavati. Stoga, sa sigurnošću možemo reći da su dodaci prehrani naši moćni saveznici u održavanju zdravlja i vitalnosti.