Pharmacy to go! / Ljetni PMS & kontracepcija

  Predmenstrualni sindrom kao da ne zna da se ljeti želimo i odmoriti, pa reagira na razne načine (visoke mu temperature baš i ne odgovaraju): tijelo nas svaki mjesec podsjeća na neke od tegoba kao što su nadutost, glavobolja, otečene noge i osjećaj težine, podsjeća magistra iz Farmacie (Ilica 11, Zagreb) Božena Obradović, koja se svakodnevno susreće s pacijenticama čiji se problemi intenziviraju baš tijekom ovog perioda. Kako bismo vas upozorili, objasnili kako si pomoći oko PMS-a, ali i pravilnog i nepravilnog uzimanja oralne kontracepcije, popričali smo s iskusnom magistrom koja je istaknula brojne stvari na koje valja obratiti pažnju. Naravno da postoje brojni načini kojima se posljedice i simptomi PMS-a mogu ublažiti, no to zahtijeva i odgovornost i određenu akciju s naše strane. Kad govorimo o problemima i intenzitetu oko PMS-a opet se dotičemo i vječnih tema - prevelike količine stresa kao i nedostatka kretanja, koji su uvelike prisutni u današnjem društvu i općenito načinu života.

  Farmacia - moja ljekarna / koja mi je najbliža?

   

  ph to go pms i kontracepcija 1


  Idealni savjeti za one koji se bave sportom, bilo profesionalno ili amaterski @ Pharmacy to go! / Sportsko savjetovalište

   
  - Najčešći predmenstrualni simptom zbog kojeg žene dolaze po savjet u ljekarnu je zadržavanje tekućine. Iako prolazno, uzrokuje im nelagodu i povezuje se s povećanjem tjelesne težine - objašnjava magistra Obradović. - Razlog tome su estrogen i progesteron kao i višak aldosterona i antidiuretskog hormona koji uzrokuju prolazno zadržavanje tekućine. Po ljeti osjećaj napuhnutosti može biti još i dodatno izražen zbog vrućine i dodatnog unosa tekućine. Ukoliko ne postoje stanja koja bi bila kontraindicirana za primjenu preparata koji djeluju na izlučivanje tekućine iz organizma (snižen krvni tlak, oštećena funkcija bubrega) najčešća je preporuka primjena biljnih vrsta koje djeluju diuretski (čaj od lista koprive, breze ili preslice) ili preparata koji objedinjuju više biljnih vrsta - Esi Diurerbe forte, u obliku tableta ili sirupa i na taj način imaju višestruki učinak. Diurerbe forte sadrži estrakt runjike i breze koji potiču izlučivanje mokraćne kiseline i klorida uz povećanje volumena mokraće, ekstrakt ortosifona koji smanjuje otoke na nogama i djeluje blagotvorno kod urinarnih infekcija, dok ekstrakt pirike potiče izlučivanje tekućine i rad jetre, a magnezij i kalij nadoknađuju minerale izgubljene izlučivanjem tekućine - .

  Pharmacy to go / ljetne nezgode - izbjegnite ih!

   

  ph to go pms i kontracepcija 3


  Idealna, lagana ljetna njega kože @ Pharmacy to go!

   
  Definicija predmenstrualnog sindroma
  PMS označava cikličku pojavu niza simptoma tijekom druge polovice menstrualnog ciklusa žene i karakteriziraju ga fizičke i psihološke smetnje koje, ukoliko su intenzivne, mogu utjecati na život žene. Vrsta i izraženost simptoma razlikuju se od žene do žene te iz ciklusa u ciklus. U većini slučajeva simptomi se postupno pogoršavaju u drugoj polovici ciklusa i nestaju s nastupanjem menstruacijskog krvarenja. PMS se najčešće javlja u životnoj dobi između 30 i 40 godina, premda se može javiti i u vrijeme puberteta ili peri-menopauze. Brojni endokrini čimbenici utječu na različite simptome predmenstrualnog sindroma, a najvažniji su neravnoteža između spolnih hormona estrogena i progesterona, te prostaglandina i neurotransmitora. Najznačajniji čimbenik koji utječe na ovu neravnotežu je povišena razina prolaktina - hormona stresa. Kao dodatni čimbenici koji utječu na razvoj predmenstrualnog sindroma navode se i manjak vitamina B6, kao i manjak neurotransmitera serotonina i dopamina te manjak fizičke aktivnosti, psihički čimbenici i genetska predispozicija.

  Prilagodite putnu ljekarnu vlastitim potrebama @ Pharmacy to go! 

  ph to go pms i kontracepcija 5


  Kako do vitke linije na zdravi način? Klik!

  - Slabost, živčana razdražljivost i glavobolje mogu se smanjiti primjenom magnezija, osobito formulacijom koja se brzo apsorbira ili dolazi u kombinaciji s vitaminima B skupine, s naglaskom na piridoksin (vitamin B6) koji pomaže u sintezi neurotransmitora serotonina i na taj način pomaže u stabilizaciji psiholoških simptoma (Dietpharm Mg 375+B6+C, Magnezij 375 + B kompleks, Twinlab B-50, Kal Stress B complex) - .

  - Ljetne vrućine mogu utjecati na krvožilni sustav i pojačati simptome proširenih vena i kapilara što može rezultirati crvenilom (teleangiektazije), otečenošću, osjećajem umora i teških nogu. U tu svrhu dobro će doći primjena termalne vode koja će ujedno djelovati i osvježavajuće (Uriage, Avene) kao i pripravaka u obliku kapsula, gelova ili eteričnih ulja koji djeluju kao venokostriktori - divlji kesten, širokolisna veprina, limfotonici i venetonici - gotu kola, žuti kokotac, borovica, čempres. Preporučujem Specchiasol Vital ven kapsule i gel, Phytostandard žuti kokotac/vinova loza, Dietpharm Veneton gel, Divlji kesten gel i Veneforte gel. Upravo zbog toga važno je izbjegavati dugo izlaganje suncu, a pomoći će i primjena gelova koji hlade noge (učinak mentola) i smanjuju umor i otečenost, kao što su Erbaven fresh gel, Veneton fresh sprej) te lagana tjelesna aktivnost i moguća primjena kompresivnih čarapa, ovisno o varikozitetima - .

   Kako urediti i brinuti se o stopalima? Još jedna zanimljiva Pharmacy to go! tema. Klik!

   

  ph to go pms i kontracepcija 8

   
  Sunce je stiglo, a s njime i potreba za dobrim kremama sa zaštitnim faktorom - klik na sunčanu temu Pharmacy to go!

   
  - Ulje boražine i noćurka zbog sadržaja protuupalne gama-linolenske kiseline vraća balans između proupalnih i protuupalnih medijatora u organizmu i često se, jednako kao i ulje ili kapsule konopljike, koristi za stabilizaciju simptoma PMS-a. Predlažem Pranarom ulje boražine, Kemig Oleo Therapy ulje noćurka, Solaray Vitex caps - .

  - Korisnice oralne hormonske kontracepcije često tijekom odlaska na ljetovanje zbog lifestylea i navika žele odgoditi menstruacijsko krvarenje i traže nas za savjet kako to postići. U tom slučaju je uvijek važna konzultacija s liječnikom specijalistom koji je propisao terapiju. Ipak, postoje smjernice koje su prisutne u opisu svojstava lijeka i istovjetne su za većinu oralnih kontraceptiva. One upućuju na neuzimanje placebo pilula za broj dana za koliko se želi pomaknuti dan mjesečnice, odnosno neuzimanje placebo tableta i početak korištenja novog pakiranja uslijed čega postoji mogućnost pojave točkastog ili probojnog krvarenja - . 

  Želite ojačati imunitet? Ne gubite vrijeme, već saznajte sve o tome u Pharmacy to go! temi. Kako osnažiti organizam? Klik!

   

  ph to go pms i kontracepcija 4

   
  Koža muškaraca također treba pravilnu njegu - sve o tome možete pročitati u Pharmacy to go! Njega muške kože


  Važno je još jednom napomenuti da korisnice oralnih kontraceptiva ne odgađaju menstruaciju na svoju ruku bez konzultacije sa svojim liječnikom!
  - Tijekom ljeta primjena oralnih kontraceptiva treba uvijek biti popraćena korištenjem zaštite za sunce s SPF 50+, u svrhu sprječavanja tamnih mrlja koje se mogu razviti primjenom oralnih kontraceptiva. To osobito vrijedi za one žene koje već imaju prisutne hiperpigmentacije, pa se njima mogu preporučiti formulacije koje imaju SPF 50+ i patentirane komplekse koji sprječavaju stvaranje tamnih mrlja i širenje već postojećih. Moje sugestije su Bioderma Photoderm Spot krema , Ducray Melascreen SPF50+ krema ili Roc Soleil Protexion 2 u 1 fluid. Za sve dodatne informacije i savjete vezane uz oralnu kontracepciju korisnice se mogu obratiti kolegicama u ljekarnama Farmacia koje pružaju uslugu savjetovanja o kontracepciji - .

   
  Potrebna vam je detoksikacija organizma? Sve o tome saznajte u temi Pharmacy to go! / Detox je važan. Klik!

   

  ph to go pms i kontracepcija 6

   
  Kako se hrane sportaši i oni koji žele poraditi na fizičkoj kondiciji? @ Pharmacy to go! Prehrana sportaša.

   
  - Najčešći simptomi predmenstrualnog sindroma se mogu podijeliti na fizičke i psihološke smetnje. Najčešće fizičke smetnje povezane su s osjećajem napuhnutosti, boli i nelagodom u području abdomena (trbuha), glavoboljom, bolom u križima, zglobovima i mišićima, natečenosti i napetosti dojki, nesanicom, mučninom i povećanjem tjelesne težine. Najčešće psihološke smetnje obuhvaćaju razdražljivost, potištenost, nemir, paniku, strah, osjećaj ravnodušnosti, depresiju, umor. Ostali simptomi mogu povezani sa središnjim živčanim sustavom (vrtoglavica, teškoće u koordinaciji), promjenama na koži (akne, herpes, osip, urtikarija), mokraćnim sustavom (infekcije mokraćnog mjehura), probavnim sustavom (nadutost, grčevi u crijevima) i respiratornim sustavom (astma, alergijski napadaji) - .

  Promjene raspoloženja postale su vaša svakodnevica? Pharmacy to go! zna odgovor kako si možete olakšati probleme

   

  ph to go pms i kontracepcija 7

   
  Sve o masnoj kosi i seboroičnom dermatitisu možete saznati u još jednoj Pharmacy to go! temi

   
  - Budući da simptomi mogu biti vrlo slični nekim drugim bolestima, prije pristupanja liječenju simptoma predmenstrualnog sindroma važno je otkloniti prisutnost drugih stanja ili bolesti kao što su dijabetes, hipoglikemija, nepravilna funkcija štitnjače te primarna ili sekundarna dismenoreja. Liječenje je simptomatsko i cilj ponovne uspostave ravnoteže se ne postiže samo jednim čimbenikom, već kompleksnim pristupom: komplementarnom terapijom, promjenom stila života i na koncu primjenom lijekova - .

  - Promjena stila života bitan je čimbenik u redukciji predmenstrualnih simptoma. Stoga pridržavanje određenih savjeta može poboljšati svakodnevicu i pomoći u kontroli simptoma PMS-a. Najznačajniji su redukcija i otklanjanje stresa u vidu promjene prehrane i redovite tjelovježbe. U svrhu smanjenja napuhnutosti preporuka je jesti više manjih obroka dnevno, s većim udjelom složenih ugljikohidrata, vitamina i minerala koji su lako dostupni u ljetnoj sezoni (voće, povrće, cjelovite žitarice).

  Roditeljstvo je divna stvar - saznajte sve o zdravlju djeteta od prvog dana života - Pharmacy to go baby! Klik

   

  ph to go pms i kontracepcija 2


  Muče vas suha koža i atopijski dermatitis? Otkrijte rješenje u zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

   
  - Smanjenim unosom soli tj. natrija također će se smanjiti napuhnutost i zadržavanje tekućine. Međutim potreban je oprez osobito tijekom ljetnog perioda kako ne bi došlo do dehidracije koja može utjecati na pogoršanje stanja umora i glavobolje. Ukoliko do toga dođe, preporuka je primjena rehidracijskih otopina koje će nadomjestiti izgubljene elektrolite i minerale, a dostupne su i formulacije koje utječu i na obnovu crijevne flore smanjujući nadutost i grčeve u crijevima (Biorela ORS, Rehidromiks). Preporuka je izbjegavanje alkohola i cigareta koji mogu utjecati na promjene u raspoloženju i smanjenje energije. Umjerena tjelovježba, aktivnosti poput plivanja, trčanja ili vožnje biciklom mogu umanjiti umor i depresivno raspoloženje, dok vježbe disanja (yoga, pilates) mogu pomoći u redukciji stresa i nesanice - . 

  Imate li problema s probavom, informirajte se u još jednoj zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

   

  ph to go pms i kontracepcija 10

   
  - Medikamentno liječenje uključuje primjenu analgetika (paracetamola i nesteroidnih protupalnih lijekova, NSAID-a) koji mogu otkloniti bolove u mišićima, zglobovima, glavobolju, križobolju i grčeve u trbuhu. Također, u svrhu otklanjanja simptoma PMS-a liječnik može propisati terapiju oralnim kontraceptivom (u slučaju tegoba koje traju tijekom cijele godine), antidepresivima (u slučaju depresivnih epizoda) ili diuretika (zadržavanje tekućine kao temeljni problem PMS-a) - .

  ph to go pms i kontracepcija 9