Pharmacy to go! / mitovi o zdravlju #2

    Nakon prve teme u kojoj možete saznati o tome koliko doista moramo piti vode na dan, je li ulje dobro za masnu kožu, može li nam vino obojiti zube, deblja li B vitamin i hoćemo li se prehladiti izađemo li van s mokrom kosom, otkrijte popularne mitove o zdravlju koje ćemo objasniti ovaj tjedan. I ovoga puta iskusna magistra Elena Orozović iz Farmacije (Samobor, Gajeva 35) donosi najbolja objašnjenja o tome moramo li svaki dan piti mlijeko i jesti po jedno jaje, konzumirati jogurt za bolju probavu, kavom pokrenuti probavu i gumom za žvakanje čistiti zube?

    Farmacia - koja mi je najbliža?

     phtogo mitovi15

    Mit 6. - svaki dan moramo piti kravlje mlijeko radi zdravlja kostiju
    Godinama su nas učili da je mlijeko jako zdravo te da ga treba konzumirati svaki dan - ističe magistra Orozović - no, u posljednje se vrijeme sve češće može čuti da mlijeko može uzrokovati čitav niz zdravstvenih tegoba, od probavnih pa do problema s kožom. Poznato je da mlijeko sadrži kalcij, a kalcij je nužan za zdravlje kostiju. Da, mlijeko sadrži kalcij i vitamin D, ali te sastojke možemo dobiti i iz drugih namirnica. Problema nema - u zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, sojinom mlijeku, ribi, orašastim plodovima i drugim vrstama hrane ih ima dovoljno. Dakle, ako primjećujete da vam mlijeko uzrokuje probleme i želite ga se odreći, nemojte strahovati za svoje zdravlje. Jednostavno se okrenite drugim namirnicama koje imaju takve sastojke.

    phtogo mitovi 67

    Istraživanja: kravlje mlijeko i djeca, odrasli i debljina
    Roditelji često inzistiraju da njihova djeca moraju piti mlijeko. Međutim, istraživanja pokazuju da su djeca koja ne piju kravlje mlijeko jednako zdrava kao i djeca koja ga piju. Istraživanja pokazuju i da su djeca i odrasli koji piju velike količine mlijeka deblji od ljudi koji ne konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode toliko često. Ako imate problema s kilogramima, nemojte pretjerivati s unosom mlijeka. S druge strane, radije uzmite mlijeko nego slatkiše.

    phtogo mitovi6


    Akne - posljedica konzumacije kravljeg mlijeka?

    Dokazana je i povezanost između unosa mliječnih proizvoda i pojave akni, prvenstveno zbog prisutnosti hormona koji se u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji daju kravama radi veće produkcije mlijeka. Upravo zato osobama koje imaju problema s aknama savjetuje se smanjenje unosa mliječnih proizvoda.

    phtogo mitovi23

    Nadutost i grčevi - intolerancija na laktozu
    Kod nekih ljudi mlijeko uzrokuje nadutost, grčeve, učestale vjetrove te proljev koji su rezultat osjetljivosti na laktozu. To je znak da onda zaista ne trebate konzumirati mlijeko dok su vam mliječni proizvodi u obliku jogurta ili ostalih fermentiranih proizvoda dozvoljeni jer su laktozu preradile bakterije mliječnog vrenja. Zanimljivo je da se intolerancija na laktozu može pojaviti i u kasnijoj životnoj dobi, makar se aktivnost enzima laktaze koji razgrađuje mliječni šećer počinje smanjivati već od druge godine života. Prema novijim istraživanjima iz USA čak 43% djece danas ima intoleranciju na laktozu.

    phtogo mitovi5

    Što se dešava u slučaju nedostatka kalcija u organizmu?
    Nedostatak kalcija u organizmu nema posebno prepoznatljive simptome jer tijelo njegov nedostatak nadoknađuje uzimajući ga iz kostiju. Na taj način organizam sasvim zadovoljava potrebu za ovim mineralom. Međutim, kosti će upravo zbog toga s vremenom slabjeti, a posljedica njegovog dugotrajnog nedostatka u kostima će biti pojava osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi. Eventualni simptomi njegovog pomanjkanja u organizmu mogu biti trnci, grčevi, oslabljen apetit, nepravilan srčani ritam, povišen krvni tlak i depresija.

    Stručnjaci savjetuju odraslima od 19-50 godina konzumiranje 1000 miligrama kalcija,te od 400 do 800 internacionalnih jedinica vitamina D dnevno.

    phtogo mitovi 17

    Kalcij i vitamin D u suradnji
    Osobama starijima od 50 godina, preporuča se 1,200 miligrama kalcija i od 800 do 1,000 IU D vitamina dnevno. Kalcij potpomaže formaciju kostiju i njihovo obnavljanje, dok vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij. Konzumacija vitamina D s kalcijem već se dugo preporučuje starijim osobama kako bi spriječile prijelome kostiju, pogotovo kada su u pitanju one koje pate od osteoporoze.

    Kako konzumirati kalcij?
    Preporuka je svoju dnevnu dozu kalcija u obliku dodataka prehrani podijeliti barem u dvije doze jer tijelo ne može apsorbirati odjednom više od 500 mg ovog važnog minerala. Ukoliko imate problema sa zatvorom, potrebno je to reći ljekarniku kako bi predložio preparat koji u sebi sadrži i magnezij kako bi izbjegli navedenu tegobu.

     

     

     phtogo mitovi115

     

    Mit 7. – Svaki dan treba pojesti jedno jaje
    Stara narodna poslovica kaže "svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje!". U bjelanjku jaje sadrži pretežito proteine dok je žumanjak nutritivno najvažniji dio, bogat proteinima, željezom, fosforom, mastima, vitaminima i mineralima. Prosječno jaje osigurava 4.5 – 6 grama proteina. Bjelanjak se smatra idealnim izvorom proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima, a uopće ne sadrži kolesterol. Od ukupnih masti u jajetu, više od polovice čine nezasićene masne kiseline.

    Nutritivno vrlo vrijedna namirnica s malo kalorija
    Jaja su dobar izvor kolina, luteina, željeza, riboflavina, folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Željezo u žumanjku jajeta ima visoku bio-raspoloživost pa se jaje sugerira anemičnim osobama. Ovisno o veličini, jedno jaje ima 70 – 80 kalorija i 185 – 215 miligrama kolesterola. Jaje je nutritivno vrlo vrijedna namirnica niske kalorijske vrijednosti, ali treba imati na umu da se prženjem u ulju i masti kalorijska vrijednost značajno uvećava, pa bi idealno bilo jesti kuhana jaja.

    Kolesterol u jajetu
    Službeni stav American Heart Association je da je konzumacija jednog jajeta dnevno prihvatljiva za zdrave osobe, ali pritom treba paziti na ukupan dnevni unos kolesterola iz različitih izvora, pogotovo kad uzmemo u obzir konzumiranje velikog broja namirnica koje u sebi sadrže jaja, kao što su tjestenina, palačinke, majoneza, kolači te druge složene industrijske prerađevine. Istraživanja upozoravaju na povećan rizik od zatajenja srca kod povišenog unosa jaja. Pojedincima s povišenim kolesterolom i dijabetesom preporuča se unos do tri jaja na tjedan.

     

     

    phtogo mitovi4


    Mit 8. – Jogurt je dobar za probavu
    Jogurt može pomoći probavnom traktu da ostane zdrav, no, nisu svi jogurti jednako korisni. Izbor u supermarketima je ogroman, od onih niske masnoće, bez masti, laganih tekstura, s dodanim vlaknima, grčkih, tekućih, voćnih, organskih do smrznutih jogurta, što otežava prepoznati koji od njih imaju stvarne prednosti za zdravlje probavnog trakta.

    phtogo mitovi122

    Što je točno jogurt?
    Jogurt je kultivirani ili fermentirani mliječni proizvod koji je ukiseljen i zgusnut dodavanjem specifičnih kultura bakterija koje proizvode mliječnu kiselinu. Osnovne kulture ili probiotici koji se koriste su Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Naknadno se često dodaje još probiotika, od kojih su najčešći Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei i Bifidus, koji mogu pomoći u održavanju ravnoteže bakterija potrebnih za jačanje imunološkog sustava i očuvanje zdravlja probavnog trakta.

    Dokazi da su dobre bakterije ključne za održavanje normalne funkcije probavnog i imunološkog sustava gomilaju se svakim novim istraživanjem.

    phtogo mitovi 112

    Važnost jogurta i probiotika za imunitet
    70 posto imunološkog sustava osobe je u crijevima, a zdrave bakterije, kao što su probiotici u crijevima predstavljaju prvu liniju obrane. Dosadašnjim istraživanjima otkriveno je da probiotici pomažu poboljšati probavu laktoze, spriječiti zatvor, proljev i druge crijevne probleme te su bitni u očuvanju zdravlja probavnog sustava. Jasno da je jedan od najboljih i najdostupnijih načina unošenja probiotika konzumacija jogurta. No, kod većih poteškoća s probavnim traktom potrebne su visoke koncentracije probiotika i tada samo jogurt nije dovoljan već je preporučljivo posegnuti za koncentriranom probiotičkom kulturom u gotovim pripravcima.

    phtogo mitovi 25

    Kakav jogurt izabrati?
    Kada kupujete jogurt, bez obzira na vrstu, obratite pažnju sadrži li žive i aktivne probiotičke kulture. Da bi probiotičkih kultura bilo dovoljno potrebno je najmanje 100 milijuna kultura po gramu u vrijeme proizvodnje. Prilikom odabira jogurta pogledajte i kalorije, masti i šećere, kao i važne hranjive tvari, kao što su kalcij i vitamin D. Imajte na umu da voćni jogurt sadrži više šećera. Radije u jogurt naknadno dodajte svježe voće.

    phtogo mitovi26

    Jogurt treba biti dio redovite, zdrave prehrane
    Kod zdravih osoba jogurt može pomoći u održavanju zdravog probavnog trakta, međutim, ukoliko netko ima zdravstvene tegobe  ili uzima antibiotike, jogurt nije naodmet, ali često nije dovoljan za vraćanje ravnoteže u crijevnu floru.

    phtogo mitovi22



     

    Mit 9. – Kava pokreće probavu
    U zadnjih nekoliko godina čuli smo mnogo o kavi i njenim pozitivnim i negativnim učincima na naše zdravlje. Zrna kave su kiselkasta, njihova pH vrijednost je između 5 i 5.1, i na ljude imaju uglavnom stimulirajući i energizirajući učinak. Pijenje napitaka pripravljenih od crne kave, jednu ili nekoliko šalica na dan, svakodnevna je navika i u našim prostorima. Odmah valja naglasiti dvije činjenice - kava nije nužan sastojak naše prehrane i ne izaziva ovisnost čak ni ako ju pijemo svaki dan. Kao prirodni proizvod ona nije ništa više od supstancije koja djeluje na središnji živčani sustav, čineći osobu budnijom.

    phtogo mitovi 113

    Sastav kave i dovoljna dnevna doza
    U ekstraktu crne kave najviše ima kofeina, teofilina i teobromina (koji se ubrajaju među biljne alkaloide, metilksantine). Jedna šalica crne kave sadrži približno 100 – 150 miligrama kofeina, što je obično dovoljna dnevna doza. O znatnom unosu napitaka s crnom kavom govorimo onda kada količina kofeina iznosi više od 250 mg na dan.

    phtogo mitovi27

    Na što sve kava ima učinak?
    Najviši učinak kofeina postiže se od 30 do 60 minuta nakon pijenja, a traje prosječno tri i pol sata. Kofein iz probavnog sustava dospijeva krvotokom u jetru, gdje podliježe metaboličkoj razgradnji. On djeluje na sve dijelove tijela uključujući živčani sustav, mozak, srce, pluća, mišiće, probavni sustav, jetru i endokrine žlijezde.

    phtogo mitovi 33

    Kava može uzrokovati žgaravicu
    U probavnom sustavu dolazi do pojačana lučenja želučanog soka. Dobra šalica kave ima pozitivan učinak na probavu jer stimulira želučane sokove, potom djeluje na peristaltiku te potpomaže aktivnost gušterače. No potreban je oprez jer to može dovesti do pogoršanja postojećih želučanih tegoba u osoba koje boluju od smetnji stvaranja prekomjernoga želučanog soka, posebno u onih koji boluju od vrijeda (ulkusa) želuca ili dvanaesnika. Može doći i do smanjenja napetosti donjeg dijela jednjaka, što za posljedicu može imati vraćanje želučanih sokova iz želuca u jednjak s razvojem upale sluznice jednjaka.


    phtogo mitovi44

    Što je to kofeinizam?
    Prekomjernim pijenjem napitaka s crnom kavom može nastati kofeinizam, koji se ispoljava neuropsihijatrijskim znakovima, srčanim i krvožilnim simptomima te poremećajima probavnog sustava. Glavni znakovi su lupanje srca, glavobolja, uznemirenost, bolovi u trbuhu i proljev. Pijenje osam do deset šalica na dan, odnosno oko 1 grama kofeina na dan, osim navedenim promjenama, može rezultirati i psihičkim teškoćama. Jedna visoka doza kofeina od oko 10 grama može dovesti do epileptičnog napadaja (tipa grand-mal), kao i do zastoja rada srca zbog podrhtavanja klijetki. U svjetlu ovih podataka, važno je pripomenuti da u nekim dijelovima svijeta postoje tablete za snižavanje prekomjerne tjelesne težine koje u sebi sadrže i kofein, čija uporaba može dovesti do simptoma kofeinizma.

    phtogo mitovi117

    Kava je jako dobar stimulans
    Zaključit ćemo kako je kava jako dobar stimulans i korisna pomoć da ostanemo budni do kraja dana, ali kod problema s probavom, pogotovo vrijedova ili gastritisa kava će samo iziritirati probavni sustav i pogoršati smetnje, te je takve smetnje bolje rješavati lijekovima protiv žgaravice. Ukoliko imate problema s nedostatkom enzima za probavljanje hrane također postoje djelotvorni dodaci prehrani koje će preporučiti ljekarnik.

    phtogo mitovi 55

     

     

    Mit 10. – Žvakaće gume su zdrave za zube
    Mnogobrojne reklame zaslužne su za mit da su žvakaće gume zdrave za zube. Za ksilitol, prirodni zaslađivač koji se koristi u proizvodima kao što su slatkiši, bomboni, žvakaće gume i paste za zube, vjeruje se da može pomoći u sprečavanju karijesa u djece i odraslih.

    Karijes  pogađa 90% djece i odraslih diljem svijeta
    Međutim, karijes se lako može spriječiti i liječiti dobrim oralnim zdravstvenim navikama kao što su redovito četkanje zubi s pastom koja sadrži fluoride i smanjivanjem količine konzumirane slatke hrane i pića. Ako se ne čiste, nepotrebne bakterije u ustima se množe  i lijepe na površinu zuba te proizvode ljepljivi film. Zatim, kada se šećer pojede ili popije, loše bakterije u tom filmu na površini zuba mogu proizvesti kiselinu koja uzrokuje karijes.

    phtogo mitovi3

    Što je to ksilitol, prisutan u žvakaćim gumama?
    Ksilitol je jednako sladak kao normalan šećer (saharoza). Osim što se može koristiti kao alternativa šećeru, ima druga svojstva za koja se misli da bi mogla spriječiti karijes, kao što su povećanje proizvodnje sline i smanjenje rasta loših bakterija u ustima, tako da se proizvodi manje kiseline. No poznato je da kod ljudi ksilitol može uzrokovati nuspojave  kao što su nadutost i proljev, te se ne preporučuje u većim količinama. Pregled postojećih istraživanja i dokazi koji su pronađeni u analiziranim studijama ne dopuštaju zaključke o tome je li i drugi proizvodi koji sadrže ksilitol mogu spriječiti karijes u male djece, starije djece ili odraslih.

    phtogo mitovi14

    Korisna nakon ručka, opasna za plombe
    Potrebno je upozoriti kako žvakaće gume mogu i utjecati na stabilnost ispuna zuba ili plombi i dovesti do njihovog ispadanja. Ipak žvakanje žvakaćih guma potiče lučenje sline koja onda otplavljuje bakterije i ostatke hrane iz usta i vrlo je korisna kad nakon ručka nemamo vremena ili prilike oprati zube. S druge strane, žvakaće gume sa šećerom daju bakterijama hranu i energiju te smanjuju pH koji odgovara bakterijama budući da se bakterije vole nastanjivati u kiselom okruženju.

    Žvakaće gume i bomboni sa šećerom česti su uzrok kvarenja zubi kod djece te je potrebno nadzirati učestalost njihove konzumacije.

    phtogo mitovi11


    Nisu zamjena sredstvima za održavanje higijene zubiju

    Iako su žvakaće gume bez šećera dobra prevencija od karijesa nakon jela, ne dopustite da žvakaće gume bez šećera zamijene četkanje i čišćenje zubi zubnim koncem. Žvakaće gume nisu supstitut ostalim sredstvima za prevenciju od karijesa i održavanje oralne higijene kao što su četkica za zube i interdentalna sredstva.

    phtogo mitovi12

     

     

    phtogo mitovi13