Pharmacy to go! / prvih mjesec dana života

  Jedan od najuzbudljivijih događaja u obitelji zasigurno je dolazak bebe kući. Magistra Ana Gjergja Sekulić (Garden mall, Zagreb) donosi nezaobilazan vodič što i kako u prvih osjetljivih mjesec dana djetetova života: - što je sve potrebno bebi u prvih mjesec dana, kako ga njegovati, prati, treba li koristiti kreme, što učiniti kada se jave kolike iliti dojenački grčevi, kako ih prepoznati, kako ih ublažiti…, je li potrebno u prehranu uvesti adaptirano mlijeko, ako je - koje izabrati? - . U prvih mjesec dana iskusan se roditelj prisjeća niza detalja, dok onaj neiskusan tek uči - no nisu sva djeca jednaka, neki imaju kolike, neki nemaju, nekima je koža osjetljivija i slično…

  FARMACIA - koja mi je najbliža?

  PHTOGO BEBE4

  Njega pupka
  Jedna od prvih stvari na koje će vas sestre još u bolnici upozoriti je – pupak odnosno ostatak pupčane vrpce koji će se uskoro odvojiti. To je područje bitno održavati suhim i čistim, te je preporučljivo batrljak izložiti zraku tako da se rub pelene presavije da ne dodiruje pupak. Jednom dnevno čistite vlažnim sredstvima, vodom ili antiseptikom i obavezno ako je područje uprljano fekalijama. Ukoliko je pupak čist, upotreba vlažnih sredstava nije potrebna kod svakog previjanja, kako bi se područje pupka što više održalo suhim i tako ubrzalo otpadanje pupčanog batrljka.

  PHTOGO BEBE15

  Čime čistiti pupak?
  Za čišćenje je potrebno koristiti sterilne gaze, a od antiseptika Octenisept sprej koji neće stvoriti neugodan osjećaj peckanja na koži, poput alkohola. Ukoliko se javi lagano crvenilo, može se upotrijebiti antibiotski prah Tyrosur. Kod jakog crvenila i neugodnog mirisa pupčanog batrljka, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

  Kupanje novorođenčeta
  Kupanje djeteta, odnosno uranjanje cijelog djetetovog tijela u vodu, ne preporučuje se dok ne otpadne pupčani batrljak. Nakon toga se dijete obavezno kupa na temperaturi vode od 37 °C, a temperatura prostorije trebala bi biti oko 24 °C. Praktično je ovdje imati i termometar za vodu.

  PHTOGO BEBE9


  Šamponi za kupanje
  Upotreba šampona za kupanje uglavnom nije potrebna, no ukoliko ga treba upotrijebiti valja odabrati blagi šampon koji ne sadrži sintetske boje i mirise, niti druge moguće alergene. Pretjerana upotreba šampona za kupanje može uzrokovati suhoću kože djeteta, zbog utjecaja na lipidni sloj kože. Koža djeteta sadrži manji sloj lipida i visoko je propusna! Isto tako, koža je osjetljivija na temperaturu u okolini, lakše se isušuje, lakše se mehanički oštećuje i podložnija je negativnim utjecajima sunčeve svjetlosti i infekcijama. Iz tog razloga primjenjuje se načelo manje je više.  

  PHTOGO BEBE10

  Njega pelenskog područja
  Isto se odnosi na upotrebu krema za tijelo: primjena dječje kreme preporučuje se kod svakog previjanja, nakon čišćenja guze, samo na tom području. Dječju kremu potrebno je nanijeti u tankom sloju i kao takva će zaštititi pelensku regiju od nepovoljnog utjecaja urina i stolice na kožu. Primjena krema na ostale dijelove tijela uglavnom nije potrebna u prvim tjednima djetetova života, no ako se ipak javi potreba valja primijeniti adekvatnu dječju kozmetiku bez sintetičkih boja i mirisa, parabena i dugih potencijalnih iritansa.

  Nokti
  Noktići novorođenčeta vrlo su mekani, ali brzo rastu. Iako se u prvim tjednima života obično ne režu, moguće je da se dijete ogrebe. U tom slučaju radije ih odrežite – i to posebnim škaricama sa zaobljenim vrhom. Ako se dijete intenzivno grebe, preporuka je korištenje posebnih pamučnih rukavica.

  PHTOGO BEBE2


   

  Dojenački grčevi javljaju se najčešće u trećem tjednu djetetova života, a uglavnom nestaju do kraja trećeg ili četvrtog mjeseca života.

  Kako prepoznati simptome dojenačkih grčeva?
  Obilježavaju ih bolan plač koji može trajati i do tri sata u kontinuitetu, napeti trbuh gdje dijete privlači noge trbuhu, diže glavu i stišče šake. Grčevi se najčešće javljaju u poslijepodnevnim ili večernjim satima, za vrijeme ili nakon hranjenja. Uzrok javljanja grčeva nije poznat, no smatra se sa neki od potencijalnih razloga pojačano stvaranje plinova, sazrijevanje probavnog sustava, emocionalna napetost i neuro-hormonska nezrelost. Također se smatra da prijevremeno rođena djeca, s niskom porođajnom težinom, te prvorođena djeca imaju veću vjerojatnost pojavljivanja grčeva.

  PHTOGO BEBE11

  Kako olakšati grčeve?
  1. Pomoć pri olakšavanju simptoma grčeva mogu biti Sab simplex ili Espumisan kapi koje će ukloniti mjehuriće zraka u crijevima i na taj način smanjiti pritisak. Takvi preparati se ne resorbiraju u organizam, te se stoga mogu davati kod svakog obroka.
  2. Pri samom podoju ili hranjenju djetetu se lako može pomoći na način da mu se dopusti da izbaci zrak dva do tri puta za vrijeme hranjenja, a nakon hranjenja valja s djetetom šetati u naručju na način da je djetetova glava naslonjena na udubinu lakta, a trbuščić na podlaktici.
  3. Kao pomoć pri razvoju dojenačke crijevne flore, a time i smanjenju pojavljivanja grčeva mogu biti i Biogaia probiotičke kapi. Ovaj proizvod sadrži kulturu bakterija Lactobacillus reuteri, za koju je klinički dokazano da smanjuje intenzitet grčeva, a time i trajanje plača u dojenčadi koja pate od grčeva.  
  4. Pomoć pri olakšavanju tegoba uzrokovanih grčevima, može biti i masaža područja trbuha djeteta. Masaža se radi na način da se jedna ruka prisloni na pupak, a s drugom rukom se radi lagani pritisak na područje trbuha, u smjeru kazaljke na satu.  

  PHTOGO BEBE12


  Majčino mlijeko, posebice u prvih 5-6 mjeseci života djeteta, najbolji je način hranjenja i u potpunosti zadovoljava sve potrebe za normalan rast i razvoj. Ono osim nutrijenata sadrži i imunoaktivne tvari koje povećavaju otpornost djetetova organizma. Također se smatra da dojenje utječe na intelektualni razvoj djeteta i na emotivno povezivanje s majkom.

  Adaptirano mlijeko
  Ako majka iz bilo kojeg razloga ne može ili ne želi dojiti, za dijete je potrebno odabrati adekvatnu formulu adaptiranog mlijeka:
  - izrađena su na bazi kravljeg mlijeka u kojima je sastav proteina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala prilagođen sastavu majčinog mlijeka.
  - nude brojne oblike formula za različite tegobe poput bljuckanja, zatvora ili grčeva (Novalac AR, IT ili AC, Nestle Nan sensitive).
  - nude formule posebno prilagođene za djecu rođenu carskim rezom (Novalac CC)
  - nude formule za prijevremeno rođenu djecu (Nestle PreNan)
  - dostupne su i formule obogaćene omega masnim kiselinama i probioticima (Novalac plus i Hipp Combiotic).
  Kako biste odabrali najpogodniju formulu za vaše dijete, posavjetujte se s ljekarnikom ili pedijatrom.

   

  PHTOGO BEBE6

  PHTOGO BEBE1

  PHTOGO BEBE16

  PHTOGO BEBE5

  PHTOGO BEBE7

  PHTOGO BEBE8

  PHTOGO BEBE14

  PHTOGO BEBE17