Cro-a-Porter / dan 4. / putovanje u prošlost

  Kad je interijer uređen u minimalističkom stilu, kao spoj modernog pleksiglasa i robusne cigle, dovoljna je mega zavjesa na kojoj projekcije sugeriraju stil, odnosno inspiraciju autora koji se u njemu predstavlja. Na reviji Tea Perića za Mak, koja je sinoć održana u zagrebačkoj Laubi u sklopu posljednje večeri ovosezonskog Cro-a-Portera, gledali smo motive iz legendarnih filmova Alfreda Hitchcocka, no i bez toga, njegova retro inspiracija četrdesetima i pedesetima bila je očita na više nivoa: velika mašna kao glavni element, ženstvenost kao smjer, lagani elegantni krojevi u smirenim nijansama, uredne frizure i klasičan make-up naglasili su Perićevu ljubav prema staroj dobroj romantici. Tkanine su divne, fluidne, a tonovi blagi. Predlaže kapute i košulje širokih ramena, te hlače i suknje naglašenog struka, ukrašene predimenzioniranom mašnom.

  teo peric 1

  Teo perić za Mak

  Zigman je još jedan specifičan lik na našoj modnoj sceni. Ne možete ga promašiti, njegove su žene moćne, glasne, lude za osamdesetima, nose uske krojeve koji ultimativno naglašavaju siluetu, čak i ako je nema - trakaste haljine već su godinama njegov "must have", a ovoga puta pokazao je i da ima vrhunsku ekipu krojačica. Jer njegove kompleksne ideje ne može napraviti bilo tko. Naime, konstruktori zasigurno imaju počasno mjesto u ateljeu jer Zigman ne želi običnu haljinu. Za njega ona mora biti napravljena od mase elemenata, ušitaka, traka, volana, mora ulaziti u prostor i gibati se na svoj način. Naravno, sve je to začinjeno njegovim vrištećim uzorcima na kojima se nalazi sve: od rakova do jagoda. Da, to je Zigmanovo veselo šarenilo uronjeno u znalački izvedene odjevne konstrukcije.

  zigman 3

  Zigman

  Nešto drugačiji pristup retro stilovima imaju Lana Puljić i Luka Grubišić za Lokomotivu. Kao vintage referencu na njihovoj smo sinoćnjoj reviji vidjeli na moderan način reinterpretirane dvadesete i tridesete, naglašene navy stilom.

  lokomotiva

  Lana Puljić & Luka Grubišić / Lokomotiva

  I Borna&Fils nudi nešto staro u novom izdanju, no autorica Borna Rajić inspirirala se portretima španjolskog baroknog slikara Diega Velázqueza (1599. - 1660.). Meki baršun predstavljen je u jarkim bojama: predlaže ružičastu i ultra crvenu, ali i duboku tamno plavu. No, bilo je tu i mračnog Srednjeg vijeka, u vidu kapuljača nalik na viteške kacige, te motiva zlatnih križeva.

  Foto: Goran Matijašec