DIPMOD // NIKA VRBICA, MIHAELA BRAJKOVIĆ, MATEA RIBIČIĆ

  Zagrebački Francuski paviljon nedavno je ugostio modne revije diplomskih kolekcija studenata modnog dizajna Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Mladi su kreativci pokazali znanje o formi, ali i kreiranju samog tekstila te igru tkaninama, detaljima i raznim idejama koje se tiču trendova i promjena u društvu. Ostale revije klik i klik.

  Foto: Zvonimir Ferina

   ZFGX7878 nika vrbica

  NIKA VRBICA…

  …putuje u morske dubine i izranja kreativnost i bogatstvo tekstura. Kod nje je riječ o kostimima koji donose razne inovativne detalje i likovnu igru elemenata koji neodoljivo podsjećaju na svijet koji se nalazi duboko na dnu mora. Sve skupa ima eko okvir i polazišnu točku. 

  ZFGX7635 nika vrbica

  O kolekciji Nika Vrbica kaže: Koncept kolekcije/diplomskog rada 'Nautilus' je otvorena pozivnica na eksperimentiranje funkcionalnim dizajnom nosive umjetnosti kroz ponovnu uporabu već raspoloživih materijala i usmjerenju ka održivoj modi. Cilj ove modne kolekcije je podići svijest o zagađenju svjetskih voda za koje je odgovorna modna industrija današnjice i dominantni fast fashion sistem. Materijali različitim tehnikama kombiniram u nove tekstilne forme koje asociraju na floru i faunu morskog dna. Dominantni materijali su resice dobivene iz dekonstruiranih vintage tkanja i ručno provučene kroz neopren mrežu te traper dobiven prekrojavanjem rabljenih traperica, prebojan prirodnim (kurkuma, vino) i umjetnim bojilima - .

  ZFGX7734 nika vrbica

  ZFGX8007 nika vrbica

  ZFGX7625 nika vrbica

  ZFGX8063 nika vrbica

   

  MIHAELA BRAJKOVIĆ…

  Pobjenica je DIPMOD-a. Naime, žiri u sastavu: Romano Decker, Jasminka Končić, Franjo Matković, Martina Vrdoljak Ranilović i Tena Zovak odabrao je kolekciju CPR/9674/MCT pobjedničkom. Autorica će se ovom kolekcijom ujedno predstaviti na skorašnjem Atelieru, koji se održava u atriju Klovićevih dvora.

  ZFGX8397 mihaela brajkovic

  Mihaela Brajković je istaknula: Kolekcija CPR/9674/MCT zasniva se na pomodnjavanju antimodnog odjevnog predmeta Mao odijela. Pomodnjavanje je vidljivo u predimenzioniranoj, jednostavnoj formi odjevnih predmeta gotovo u skulpturalnoj silueti i intenzivnom koloritu. Ručnom impregnacijom materijala acetatnim silikonom dodatno je naglašen kolorit, a površina postaje glatka, sjajna i gumasta. Predimenzioniranom formom odjevnih predmeta, promijenjenim materijalom i intenzivnim bojama mijenja se estetika antimodnog Mao odijela i tako ga približava estetici popularne kulture - .

  ZFGX8253 mihaela brajkovic

  Inače, Mao odijelo je kineska verzija poslovnog odijela, a autorica ga ovdje preuveličava, eksperimentirajući s dimenzijama. Jarkim bojama stvara futuristički efekt, koje dodatno nadograđuje premazom, odnosno sjajnim efektima koji ističu detalje.

  ZFGX8420 mihaela brajkovic

   

  MATEA RIBIČIĆ…

  …donosi kolekciju inspiriranu suvremenom sportskom odjećom, no pod utjecajem ženstvenosti i stilova iz pedesetih, kad su žene nosile uglavnom suknje. U retro stil uvodi praktičnost i 'clean' linije.

  ZFGX7756 matea ribicic

  Matea Ribičić veli: - Kolekcija 50'sAthleisure inspirirana je visokom modom 1950-ih godina te suvremenom sportskom odjećom. Cilj kolekcije je dočarati mogućnosti oblikovanja današnjih trendova hibridizacijom dvaju suprotnih modnih izričaja koji su po svim svojim odlikama različiti. Raskošnost odijevanja u razdoblju 1950-ih godina inspiriralo me za oblikovanje kolekcije prilagođavajući se novim trendovima i načinu života. Najprije istražujem karakteristike odjevnih predmeta 1950-ih godina, a zatim suvremenu sportsku odjeću i njezinu primjenu. Cilj kolekcije je prikazati koliko je moda zapravo promjenjiva i prilagodljiva i koliko ima utjecaja u današnjem vremenu u kojem dolazi sve više do osuvremenjavanja modnih izričaja prošlosti. Bezvremenost je koncept koji se često koristi u vezi s modom i modnim dizajnom, a predstavlja neovisnost vremena i prostora, koncept koji mi sami doživljavamo u svijetu kroz koncept prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - .

   ZFGX8247 matea ribicic

  ZFGX8282 matea ribicic