IZLOŽBA // Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici @ MUO

  Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Pinacoteca Civica di Vicenza sutra otvara veliku izložbu Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici (3.6. – 1.10.2017.). Projekt ujedno zatvara predstavljanje talijanskog baroknog slikarstva od početaka baroka i izložbe Caravaggiove "Večere u Emausu", preko "Guercino: Svjetlo baroka", do kraja baroka, pomnim odabirom radova Giambattiste i njegova sina Giovanni Domenico Tiepola te njihovih suvremenika.

  20170602 112934 resized cr

  Najznačajnije ime ove posudbe je bez sumnje Giambattista Tiepolo (Venecija 1696. – Madrid 1770.) – čija se slikarska ostavština tek nedavno iznova počela sagledavati u svojem značenju i svojoj veličini. Tiepolo – nedvojbeni protagonist „galantnog stoljeća“, po mišljenju mnogih povjesničara umjetnosti, jedan od najvećih slikara Venecije, živio je i stvarao za jedan drugi svijet, ancien régime plemstva, zadovoljan sobom i svojom slavom, uzvišen i veličanstven, ali i miran i znatiželjan prema svijetu. Njegov život bio je pun uspjeha i velebnih narudžbi u Veneciji i okolici, ali i u inozemstvu (Würzburg, Madrid), bio je cijenjen među „plemstvom i bogatom gospodom“, svojim uporištima, kako je to i sam često naglašavao.

   20170602 112934 resized cr

  Stoga će zagrebačka izložba autorskog dvojca Miroslava Gašparovića, ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt i prof. Giovannija Carla Federica Ville, ravnatelja Gradskih muzeja Vicenze i profesora na Odsjeku za povijest umjetnosti Sveučilišta u Bergamu, zahvaljujući pomno odabranim velikim oltarnim palama, slikama, crtežima, scherzima, bakropisima i bakrorezima, biti veličanstveno putovanje kroz Veneciju 18. stoljeća koje pokazuje važnost venecijanskog slikarstva, kao i utjecaj umjetnosti oca i sina obitelji Tiepolo koja se odrazila na cjelokupno slikarstvo 18. stoljeća.

    20170602 112934 resized cr20170602 112934 resized cr