MARIJA MILKOVIĆ dizajnerica i kostimografkinja // vjerujem da će moje kape sa zlatovezom, nakon ove IZLOŽBE, postati dio STREET STYLE scene

  Marija Milković kćer je Vesne Milković, dizajnerice koja već dekadama kreira pret-a-porter s tradicionalnim elementima, motivima i simbolima. Vesna se sada lagano povlači te prepušta kormilo hrvatskog brenda Etno Mara kćerki Mariji, koja je ne samo modna dizajnerica, već i kostimografkinja.

  etno mara434

  Kostimografija i moda susreću se na projektu 'Zlatovez oglavlja – novo ruho tradicije' koji u pasažu u Ilici 49 možete vidjeti do 7. siječnja, a onda se kreacije sele u dućan na samoj Ilici, par metara dalje.

  - Oglavlja su izrađena na temu slavonske zlatare. Vezene su tehnikom zlatnog konca, oplemenjene ručno šivanim modernim dodacima kao ogledalca, pomponi, gumbi, šljokice, perlice, žice, ukrasne tkane i metalne trake, dok su materijali baršun, (šantung) svila, vuna i kašmir – izjavila je Marija.

  etno mara7677 cr

  Pritom je svaku od 18 kreacija posvetila nekoj od slavnih dama iz povijesti – tu su hrvatska operna diva Milka Trnina, britanska književnica Agatha Christie, operna pjevačica Maria Callas, supruga argentinskog predsjednika Evita Peron i mnoge druge.

  etno mara1

  Svaka je kapa priča za sebe, kreacija, forma, ukrasi i način na koji su složeni.

  - Zlatovez se spočetka koristio za ukrašavanje svečanog ruha na kraljevskim dvorovima, u crkvama i plemenitaškim obiteljima, no s vremenom postaje neizostavni ures hrvatskih narodnih nošnji, osobito u Slavoniji i Baranji. Stoga je ova kolekcija posveta narodnim zlatoveziljama koje od finih, tankih niti stvaraju ornamente umjetničke vrijednosti - istaknula je Marija.

  atno mara9393

  Ovdje se ujedno radi i o kombinaciji modernog i tradicionalnog – motive je radila na kompjuteru, no rad je ručni. Ističe da ovako nešto treba puno pedantnog rada, prvo je radila konstrukciju u nekoliko veličina, a onda i samo ukrašavanje.
  Inspiraciju pronalazi u Etnografskom muzeju, kustosi joj čak znaju slati fotografije eksponata za koje misle da bi je mogli interesirati.

  etno mara545

  Marija je jedna od rijetkih koja na ovaj način uvodi tradiciju u svakodnevni stil.

  etno mara323

  - Smatram da je umjetnost jako važna, željela bih ovime pokazati mladima kako je tradicija lijepa i nosiva, ona može biti dio svakodnevnog stila – ističe Marija.

  Dodaje kako je naša nošnja ponos, trebali bismo je više koristiti i njezine elemente primjenjivati u životu.

  etno mara2

  Ovakav projekt dokazuje potencijal hrvatske nošnje i tradicionalnih elemenata u pret-a-porteru, na čemu bi trebalo sustavno raditi sa školovanim dizajnerima. Uz to, bilo bi zahvalno s time upoznati već đake u srednjim strukovnim i umjetničkim školama te studente tijekom modnog studija.

  Izložbu je otvorila doc. dr. art. Ivana Bakal, predsjednica udruge ULUPUH-a čiji je Marija Milković član od 2019 godine.

  etno mara3

  etno mara43

  etno mara31

   

  etno mara94